Do obiadu, na imprezę, lub do grilla. Oto sałatka zachcianka
Sałatki można przygotować na tysiące sposobów, mimo to, nadal wiele osób poszukuje przepisów, które dostarczą im nowych, ciekawych połączeń smakowych. W sałatce zachciance znajdziemy bardzo zdrową kombinację pomidorów, awokado i oliwy z oliwek. Składniki te pomagają zadbać o serce, prawidłowy cholesterol, wspierają układ nerwowy oraz przyczyniają się do promiennego wyglądu skóry. Warto zrobić ja na obiad i nie tylko!
Co zrobić, kiedy chciałoby się coś przekąsić, żeby nie sięgać po słodycze lub słone przekąski? Sałatka zachcianka jest idealna - przygotujesz ją w zaledwie kilka minut, a całość jest jednocześnie lekko słodka, kwaskowata i słona. Awokado gwarantuje, że uczucie sytości pozostanie na długo po umyciu miseczki. Jednocześnie składnik ten dostarcza dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu. To także idealna propozycja dla osób na diecie wegańskiej. Niezależnie od tego, czy chcesz szybko wrzucić coś na ząb, czy wybierasz się na grilla ze znajomymi - ta sałatka będzie dla ciebie idealna.
Sprawdź także: Niskokaloryczna gwiazda na talerzu. Oto sałatka Hollywood
Przygotowanie zdrowych sałatek jest naprawdę bardzo proste. Do zrobionej sałatki zachcianki, przygotuj:
- 400 g kukurydzy z puszki,
- 2 duże awokado,
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- 1 garść natki pietruszki.
Dressing:
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 szczypta kminku,
- 1 ząbek czosnku.
Kukurydzę odsącz z zalewy. Awokado obierz ze skórki i usuń pestki. Pokrój je w średniej wielkości kostkę. Pomidorki koktajlowe, w zależności od wielkości, pokrój w połówki lub ćwiartki. Warzywa przenieś do miski sałatkowej i wstępnie przemieszaj.
Przygotuj dressing. W osobnej miseczce wymieszaj sok z limonki i oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem zalej sałatkę zachciankę i dobrze wszystko wymieszaj. Natkę pietruszki posiekaj i posyp nią wierzch potrawy.
Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce przez ok. 1 godzinę. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 48 godzin.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację