Reklama
Reklama

Do obiadu, na imprezę, lub do grilla. Oto sałatka zachcianka

Sałatki można przygotować na tysiące sposobów, mimo to, nadal wiele osób poszukuje przepisów, które dostarczą im nowych, ciekawych połączeń smakowych. W sałatce zachciance znajdziemy bardzo zdrową kombinację pomidorów, awokado i oliwy z oliwek. Składniki te pomagają zadbać o serce, prawidłowy cholesterol, wspierają układ nerwowy oraz przyczyniają się do promiennego wyglądu skóry. Warto zrobić ja na obiad i nie tylko!

Co zrobić, kiedy chciałoby się coś przekąsić, żeby nie sięgać po słodycze lub słone przekąski? Sałatka zachcianka jest idealna - przygotujesz ją w zaledwie kilka minut, a całość jest jednocześnie lekko słodka, kwaskowata i słona. Awokado gwarantuje, że uczucie sytości pozostanie na długo po umyciu miseczki. Jednocześnie składnik ten dostarcza dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu. To także idealna propozycja dla osób na diecie wegańskiej. Niezależnie od tego, czy chcesz szybko wrzucić coś na ząb, czy wybierasz się na grilla ze znajomymi - ta sałatka będzie dla ciebie idealna. 

Sprawdź także: Niskokaloryczna gwiazda na talerzu. Oto sałatka Hollywood

Przepis na sałatkę zachciankę

Przygotowanie zdrowych sałatek jest naprawdę bardzo proste. Do zrobionej sałatki zachcianki, przygotuj: 

  • 400 g kukurydzy z puszki, 
  • 2 duże awokado, 
  • 300 g pomidorków koktajlowych, 
  • 1 garść natki pietruszki.

Dressing: 

  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • 1 szczypta kminku, 
  • 1 ząbek czosnku.

Jak zrobić sałatkę zachciankę? 

Kukurydzę odsącz z zalewy. Awokado obierz ze skórki i usuń pestki. Pokrój je w średniej wielkości kostkę. Pomidorki koktajlowe, w zależności od wielkości, pokrój w połówki lub ćwiartki. Warzywa przenieś do miski sałatkowej i wstępnie przemieszaj. 

Przygotuj dressing. W osobnej miseczce wymieszaj sok z limonki i oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem zalej sałatkę zachciankę i dobrze wszystko wymieszaj. Natkę pietruszki posiekaj i posyp nią wierzch potrawy. 

Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce przez ok. 1 godzinę. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 48 godzin. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki