Reklama
Reklama

Do placków z cukinii dodają jedną rzecz, są najlepsze. Moje dzieci się zajadają

Warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Niestety, sięgamy po nie zbyt rzadko, czasem z braku pomysłu, jak je smacznie przyrządzić, a czasem dlatego, że przygotowanie warzywnego dania wydaje nam się czasochłonne i skomplikowane. Tymczasem np. placki z cukinii z kukurydzą są nie tylko smaczne i zdrowe, ale wymagają znacznie mniej zachodu niż schabowe z ziemniakami! Kolorowe, chrupiące placuszki to przy tym dobry sposób na to, by zachęcić do jedzenia warzyw dzieci.

Lubię placki z cukinii, ale od dłuższego czasu czegoś mi w nich brakowało - myślałam o tym, że przydałby się jakiś dodatek, który podkręci smak. Strzałem w dziesiątkę okazała się kukurydza. 

Placki z cukinii z kukurydzą - lista składnikow

  • 1 cukinia, 
  • 120 g kukurydzy konserwowej, 
  • 1 marchewka, 
  • ½ cebuli, 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • ½ łyżeczki bazylii,
  • 1 jajko, 
  • około 30 g skrobi ziemniaczanej, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej roślinny (do smażenia). 

Placki z cukinii z kukurydzą - przepis

Obierz cukinię i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól. Po kwadransie odciśnij z nadmiaru soku. 

Zetrzyj obraną marchewkę i cebulę na dużych oczkach tarki. Połącz z cukinią. 

Dodaj do warzyw przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i jajko. Wyrób składniki na jednolitą masę.  

Dodaj do masy trochę skrobi ziemniaczanej – tyle, by ciasto na placki uzyskało zwartą konsystencję, ale nie było zbyt  gęste. 

Reklama

Dopraw ciasto do smaku solą i pieprzem. 

Rozgrzej na patelni olej. Nakładaj po 3-4 porcje ciasta, formując z nich małe placuszki. Smaż na złoty kolor – po około 2 minuty po każdej ze stron.  

Usmażone placki przekładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

Podawaj  placki z cukinii z kukurydzą gorące, z dodatkiem ulubionego dipu, np. czosnkowego.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Idealna do obiadu i na grilla. Surówka, która zbiera same pochwały

Zapomniane warzywo, które dba o wątrobę i prawidłowe ciśnienie. Zapiekam i mam zdrowy, pyszny obiad

Nie na mleku i nie na maślance. Najlepsze, sprężyste i delikatne naleśniki wychodzą na tanim produkcie

INTERIA.PL