Do placków z cukinii dodają jedną rzecz, są najlepsze. Moje dzieci się zajadają
Warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Niestety, sięgamy po nie zbyt rzadko, czasem z braku pomysłu, jak je smacznie przyrządzić, a czasem dlatego, że przygotowanie warzywnego dania wydaje nam się czasochłonne i skomplikowane. Tymczasem np. placki z cukinii z kukurydzą są nie tylko smaczne i zdrowe, ale wymagają znacznie mniej zachodu niż schabowe z ziemniakami! Kolorowe, chrupiące placuszki to przy tym dobry sposób na to, by zachęcić do jedzenia warzyw dzieci.
Lubię placki z cukinii, ale od dłuższego czasu czegoś mi w nich brakowało - myślałam o tym, że przydałby się jakiś dodatek, który podkręci smak. Strzałem w dziesiątkę okazała się kukurydza.
- 1 cukinia,
- 120 g kukurydzy konserwowej,
- 1 marchewka,
- ½ cebuli,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki bazylii,
- 1 jajko,
- około 30 g skrobi ziemniaczanej,
- sól, pieprz (do smaku),
- olej roślinny (do smażenia).
Obierz cukinię i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól. Po kwadransie odciśnij z nadmiaru soku.
Zetrzyj obraną marchewkę i cebulę na dużych oczkach tarki. Połącz z cukinią.
Dodaj do warzyw przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i jajko. Wyrób składniki na jednolitą masę.
Dodaj do masy trochę skrobi ziemniaczanej – tyle, by ciasto na placki uzyskało zwartą konsystencję, ale nie było zbyt gęste.
Dopraw ciasto do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni olej. Nakładaj po 3-4 porcje ciasta, formując z nich małe placuszki. Smaż na złoty kolor – po około 2 minuty po każdej ze stron.
Usmażone placki przekładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Podawaj placki z cukinii z kukurydzą gorące, z dodatkiem ulubionego dipu, np. czosnkowego.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealna do obiadu i na grilla. Surówka, która zbiera same pochwały
Zapomniane warzywo, które dba o wątrobę i prawidłowe ciśnienie. Zapiekam i mam zdrowy, pyszny obiad