Dobre na obiad i szybką przekąskę. Sycące babeczki z serem i boczkiem
Babeczki wcale nie muszą być słodkie. Wytrawna wersja także smakuje wyśmienicie, a do tego sprawdzi się jako element obiadu lub przekąską do pracy. Sprawdź nasz pomysł na babeczki z serem i boczkiem, na pewno ci posmakują.
Babeczki z serem i boczkiem to jeden z wielu możliwych wariantów przygotowania wytrawnych muffinek. Poeksperymentuj, zastępując wymienione dodatki pieczonymi warzywami, grzybami podsmażonymi na maśle, szpinakiem czy wędzoną rybą.
Znajdź swój ulubiony smak i ciesz się daniem, które sprawdza się zarówno w roli lekkiego obiadu, jak i treściwej przekąski w porze lunchu.
Składniki:
- 100 g wędzonego, surowego boczku,
- 100 g twardego żółtego sera,
- mały pęczek natki pietruszki,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 125 ml mleka,
- 80 ml oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Posiekaj drobno natkę pietruszki. Zatrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Pokrój drobno boczek i podsmaż na suchej patelni. Przestudź.
Przesiej do miski mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj sól. Wymieszaj sypkie składniki. W osobnym naczyniu zmiksuj krótko jajka, mleko i olej. Partiami dodaj produkty sypkie, całość mieszając szpatułką (do połączenia składników).
Wmieszaj w ciasto boczek ser i pietruszkę. Dopraw do smaku pieprzem. Wyłóż papilotkami formę na 6 muffinek. Przelej ciasto do formy, wypełniając papilotki mniej więcej do ¾ wysokości.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz babeczki przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Podawaj gorące lub w temperaturze pokojowej.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wygląda obłędnie, jego smak zachwyca. Ten sernik będzie hitem tegorocznych świąt
Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo
Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina