Reklama
Reklama

Dobrze pasuje do karpia i śledzi. Oto prosta sałatka wigilijna

Nie wiesz, jaką sałatką poczęstować gości w Boże Narodzenie? Postaw na sałatkę wigilijną. To wariacja na temat tradycyjnej jarzynowej, w której oprócz klasycznych składników znajdziesz czerwoną i zieloną paprykę, która przyjemnie chrupie i dodaje świeżego smaku. Świetnie smakuje i jest banalnie prosta w przygotowaniu.

Sałatka wigilijna jest bogata w różnorodne składniki, nie zawiera mięsa, więc możesz ją podać do serwowanych na wigilijnym stole ryb, pierogów czy innych świątecznych dań. Do gotowanego jajka świetnie pasuje wyrazista cebula i por, chrupiące papryki, kwaśne ogórki kiszone, aromatyczny koperek, oraz słodkie jabłka. Całość łączy majonezowo-musztardowy sos. Taka sałatka może stać cały wieczór na stole i urozmaicać wigilijne menu.

Sprawdź także: Szybka przekąska na świąteczny stół. Roladki z szynki dojrzewającej

Reklama

Przepis na sałatkę wigilijną

 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 4 jajka ugotowane na twardo, 
  • 1 por, 
  • 1 cebula,  
  • 3 ogórki kiszone, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 2 jabłka, 
  • 1/2 pęczka koperku, 
  • 4 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżeczki musztardy, 
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę wigilijną? 

Cebulę pokrój w drobną kostkę, to samo zrób z białą i jasnozieloną częścią pora.  

Papryki oczyść i posiekaj. Ogórki kiszone dobrze odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.  

Jabłka obierz, podziel na mniejsze części, a następnie zetrzyj na tarce. Od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 

Jajka pokrój w kostkę. 

Koperek drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj majonez z musztardą. Dopraw solą i pieprzem. 

W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa i jajka. Dodaj przygotowany sos i całość delikatnie wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsza ryba po grecku. Przepis robi furorę w całej rodzinie

Najlepsze pieczone ziemniaczki. Prosty trik sprawia, że są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku

Nie ma świąt bez śledzika pod pierzynką. Ten przepis zrobi wrażenie nawet na wybrednej ciotce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki