Dodaj 3 łyżki do mięsnej masy. Mielone będą mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz
Kotlety mielone to jeden ze stałych punktów menu na naszych stołach. Podawane z ziemniakami i buraczkami lub mizerią sprawiają, że każdemu cieknie ślinka. Jeśli nigdy nie wyszły ci odpowiednio soczyste, wypróbuj ten przepis. Twoje kotlety mielone będą miękkie w środku, a okalać je będzie chrupiąca skórka.
Co dom, to inny przepis na mielone kotlety. Jedni dodają do nich majeranek, inni paprykę i ostre zioła. Sekretem naszego przepisu na idealne danie jest majonez. Brzmi nieprawdopodobnie? To właśnie on sprawia, że mielone są jednocześnie chrupiące i soczyste.
Jeśli mimo starań, twoje mielone są suche w środku, dodaj do masy majonez. On sprawi, że mięso po usmażeniu zachowa soczystość i miękkość. Przepis na kotlety mielone z majonezem nie odbiega wiele od tego tradycyjnego:
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej;
- 2 cebule;
- 3/4 szklanki bułki tartej;
- 3 łyżki majonezu;
- 2 jajka;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 płaskie łyżeczki suszonego oregano;
- 2 łyżeczki soli;
- 1 płaska łyżeczka pieprzu;
- smalec do smażenia.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, to samo zrób z czosnkiem. Dodaj do mięsa mielonego razem z bułką tartą, jajkami oraz przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni dobrze rozgrzej smalec i wrzucaj na niego uformowane z masy kotlety na średnim ogniu. Kotlety z każdej strony powinny się przyrumienić, pilnuj jednak, aby się nie spaliły.
Podawaj na ciepło z dodatkiem surówki, buraczków, mizerii i ziemniaków. Po ostudzeniu będą się nadawały na obkład do kanapek.
Sprawdź także: Sycylijski przysmak na szybki obiad. W roli głównej cukinia i pomidory
Większość z nas smaży kotlety mielone na oleju. Zawsze mamy go pod ręką i jest łatwy w użyciu. Nie jest to jednak najlepszy wybór. W tym wypadku najlepszy będzie tłuszcz, który wytrzymuje wyższą temperaturę bez dymienia, nadaje smak i wspomaga rumienienie. Najlepiej więc smażyć mielone na smalcu, który ma wszystkie te właściwości. Tak właśnie robiły nasze babcie, smażąc kotlety czy piekąc pączki. Choć smalec niezbyt zdrowo nam się kojarzy, nie zawiera utwardzaczy i sztucznych substancji.
Smalec można rozgrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza bez ryzyka, że zacznie dymić. Na wrzuconych na tak gorący tłuszcz kotletach natychmiast zrobi się chrupiąca skórka, która zamknie wewnątrz soki. Ten tłuszcz przenosi ciepło bardzo efektywnie, dzięki czemu mięso zarumieni się szybko z każdej strony. Twoje kotlety mielone na smalcu będą się smażyć, a nie dusić. Mięsny posmak tego tłuszczu podbija smak wieprzowiny, co jest dodatkowym atutem. Pamiętaj jednak, żeby najpierw porządnie rozgrzać smalec na patelni, a potem kotlety smażyć na średnim ogniu.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na surowo ich nie zjesz. Możesz zrobić dżem, sałatkę na zimę albo ukisić
Fasolka jak ze szlacheckiego stołu. Dodatek tego soku sprawia, że smakuje orzeźwiająco
Jeśli lubisz borówki, wypróbuj ten przepis. Obłędna konfitura z trzech składników