Reklama
Reklama

Dodaj do serka wiejskiego i włóż do zamrażarki. Smakołyk na zdrowe kości i jelita masz po godzinie

Latem nie umiesz odmówić sobie lodów, ale jednocześnie chcesz zadbać o linię? Jest na to sposób - sięgnij po lody z serka wiejskiego. Nie dość, że są przepyszne, to jeszcze niskokaloryczne i bez trudu przygotujesz je samodzielnie. Będzie smacznie i zdrowo, a twoja figura nie ucierpi.

Lody to słodka przyjemność, której bardzo trudno odmówić sobie w sezonie letnim. Trzeba jednak przyznać, że w tradycyjnej wersji są one mocno kaloryczne. Na szczęście zawsze można sięgnąć po zdrowszą opcję, dobrą nawet w przypadku osób chcących zredukować wagę. Świetną propozycją są lody proteinowe z serka wiejskiego.

Lody proteinowe z serka wiejskiego - zdrowe i smaczne

Czy miłość do słodkości i zdrowego stylu życia mogą iść w parze? Teoretycznie nie jest to łatwe, ale na szczęście wyobraźnia miłośników fit deserów nie zna granic. Jeżeli masz ochotę na lody, ale jednocześnie dbasz o sylwetkę, z pewnością zainteresują cię domowe lody proteinowe, których bazą jest serek wiejski. To właśnie ten składnik dostarcza pełnowartościowego białka, a do tego ma niewiele tłuszczu. Dzięki temu lody proteinowe z serka wiejskiego to lekka alternatywa dla klasycznych słodkości. Kilka składników wystarczy, aby powstały pyszne lody ze składem tak krótkim, że lepiej zapomnieć o sklepowych alternatywach ze szkodliwymi dodatkami.

Reklama

Co istotne, serek wiejski jest bogaty w składniki dobre dla zdrowia naszych kości - chodzi przede wszystkim o wapń, fosfor i witaminę D. Także jelita będą ci wdzięczne, gdy będziesz sięgać po serek wiejski, ponieważ może on być źródłem probiotyków. 

Sprawdź także: Obowiązkowe warzywo dla seniora. Poprawia pamięć, dobrze działa na jelita

Lody z serka wiejskiego - przepis

Lody proteinowe z serka wiejskiego z łatwością zrobisz w domu - zajmie ci to zaledwie kilka chwil. Właśnie trwa sezon na truskawki, dlatego koniecznie wypróbuj przepis z dodatkiem tego pysznego owocu. 

Składniki:

  • 2 opakowania serka wiejskiego,
  • 150 g truskawek,
  • 1 łyżka miodu,
  • odrobina ekstraktu waniliowego.

Truskawki umyj, usuń szypułki. Przełóż je do misy blendera.

Dodaj kolejno: dwa opakowania serka wiejskiego, łyżkę miodu oraz kilka kropelek ekstraktu waniliowego. Zblenduj.

Tak powstałą masę przełóż do pojemnika, wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie przemieszaj i przełóż do zamrażarki. 

Lody nadają się do jedzenia po 2-3 godzinach. Możesz podawać z ulubionymi dodatkami - świeżymi owocami czy orzechami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowa zapiekanka z cukinią. Najprostszy obiad, gdy nie masz pomysłu

Zamiast kawy, wypij rano herbatę z aromatycznym dodatkiem. Odchudzanie pójdzie ci o wiele łatwiej

W PRL-u babcie robiły wnukom regularnie. Na jelita działa jak balsam, najlepszy jest ze świeżych truskawek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: lody