Duet idealny, czyli wiśnie i czekolada. Przepis na biszkoptowe ciasto Katarynka
Od dawna wiadomo, że czekolada doskonale komponuje się ze smakiem słodko-kwaśnych wiśni. Na tym połączeniu bazuje ciasto Katarynka. Przygotuj ten pyszny biszkoptowy deser, nasączony prostym ponczem, oraz przekładany galaretką z wiśniami i czekoladowym kremem. Jeśli zrobisz to ciasto na imprezę lub święta, goście na pewno będą prosić o podzielenie się z nimi przepisem.
Katarynka to mocno czekoladowe, wielowarstwowe ciasto, w którym dominująca słodycz przełamana została kwaskowym smakiem wiśni. Podstawą jest wyrośnięty biszkopt z dodatkiem ciemnego kakao i gorzkiej czekolady. Nasącz go ponczem z likieru i soku wiśniowego, dzięki czemu będzie idealnie wilgotny. Warstwy biszkoptu przełóż pyszną galaretką z dodatkiem całych wiśni, oraz prostym kremem czekoladowo-maślanym. Takie ciasto będzie idealnym deserem do kawy lub herbaty.
Sprawdź także: Zrobić sernik czy makowiec? Nie wybieraj, upiecz sernik makowy
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią formę. Polecamy kwadratową blachę o wymiarach 25x25 cm.
Składniki na biszkopt:
- 7 jajek,
- 200 g drobnego cukru,
- 100 g mąki tortowej,
- 40 g ciemnego kakao (+ do dekoracji),
- 60 g skrobi ziemniaczanej,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Składniki na poncz:
- 50 ml likieru wiśniowego,
- 75 ml soku z wiśni.
Składniki na galaretkę:
- 1 galaretka wiśniowa (na 500 ml wody),
- 200 g wiśni (bez pestek, z zalewy).
Składniki na krem:
- 250 g gorzkiej czekolady,
- 125 ml mleka,
- 250 g miękkiego masła,
- 100 g szklanki cukru pudru.
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Przesiej przez sitko mąkę, skrobię i kakao. Delikatnie, partiami wmieszaj produkty sypkie do masy z jajek. Na koniec dodaj do ciasta startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x25 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt ułóż na kratce odwrócony do góry dnem. Gdy wystygnie, przekrój go na 3 blaty. Nasącz je ponczem przygotowanym z likieru i soku z wiśni.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 400 ml wody. Połącz połowę lekko przestudzonej galaretki z połową wiśni odcedzonych z zalewy i przelej do wyłożonej folią spożywczą formy, w której piekł się biszkopt. Gdy blat galaretki stężeje, wyjmij go z formy (wraz z folią - odklej ją ostrożnie przed złożeniem ciasta) i ponownie wyłóż ją folią spożywczą. Przygotuj drugi blat galaretki tak, jak pierwszy (jeśli będzie to konieczne, lekko upłynnij galaretkę przed przelaniem do formy).
W międzyczasie przygotuj krem. Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Pokruszoną czekoladę roztop w rondelku z dodatkiem mleka. Gdy przestygnie, utrzyj ją z masą maślaną. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przełóż kremem blaty ciasta ułożone na przemian z blatami galaretki. Wierzchnią warstwę także posmaruj cienko kremem i oprósz kakao. Wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec
Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej
Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej