Reklama
Reklama

Duet idealny, czyli wiśnie i czekolada. Przepis na biszkoptowe ciasto Katarynka

Od dawna wiadomo, że czekolada doskonale komponuje się ze smakiem słodko-kwaśnych wiśni. Na tym połączeniu bazuje ciasto Katarynka. Przygotuj ten pyszny biszkoptowy deser, nasączony prostym ponczem, oraz przekładany galaretką z wiśniami i czekoladowym kremem. Jeśli zrobisz to ciasto na imprezę lub święta, goście na pewno będą prosić o podzielenie się z nimi przepisem.

Katarynka to mocno czekoladowe, wielowarstwowe ciasto, w którym dominująca słodycz przełamana została kwaskowym smakiem wiśni. Podstawą jest wyrośnięty biszkopt z dodatkiem ciemnego kakao i gorzkiej czekolady. Nasącz go ponczem z likieru i soku wiśniowego, dzięki czemu będzie idealnie wilgotny. Warstwy biszkoptu przełóż pyszną galaretką z dodatkiem całych wiśni, oraz prostym kremem czekoladowo-maślanym. Takie ciasto będzie idealnym deserem do kawy lub herbaty. 

Sprawdź także: Zrobić sernik czy makowiec? Nie wybieraj, upiecz sernik makowy

Reklama

Przepis na ciasto Katarynka

 Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią formę. Polecamy kwadratową blachę o wymiarach 25x25 cm.  

Składniki na biszkopt: 

  • 7 jajek, 
  • 200 g drobnego cukru,
  • 100 g mąki tortowej, 
  • 40 g ciemnego kakao (+ do dekoracji), 
  • 60 g skrobi ziemniaczanej, 
  • 50 g gorzkiej czekolady.  

Składniki na poncz: 

  • 50 ml likieru wiśniowego, 
  • 75 ml soku z wiśni. 

Składniki na galaretkę: 

  • 1 galaretka wiśniowa (na 500 ml wody),
  • 200 g wiśni (bez pestek, z zalewy). 

Składniki na krem: 

  • 250 g gorzkiej czekolady, 
  • 125 ml mleka, 
  • 250 g miękkiego masła, 
  • 100 g szklanki cukru pudru.

Jak zrobić ciasto Katarynka? 

Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Przesiej przez sitko mąkę, skrobię i kakao. Delikatnie, partiami wmieszaj produkty sypkie do masy z jajek. Na koniec dodaj do ciasta startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę. 

Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x25 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt ułóż na kratce odwrócony do góry dnem. Gdy wystygnie, przekrój go na 3 blaty. Nasącz je ponczem przygotowanym z likieru i soku z wiśni. 

Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 400 ml wody. Połącz połowę lekko przestudzonej galaretki z połową wiśni odcedzonych z zalewy i przelej do wyłożonej folią spożywczą formy, w której piekł się biszkopt. Gdy blat galaretki stężeje, wyjmij go z formy (wraz z folią - odklej ją ostrożnie przed złożeniem ciasta) i ponownie wyłóż ją folią spożywczą. Przygotuj drugi blat galaretki tak, jak pierwszy (jeśli będzie to konieczne, lekko upłynnij galaretkę przed przelaniem do formy). 

W międzyczasie przygotuj krem. Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Pokruszoną czekoladę roztop w rondelku z dodatkiem mleka. Gdy przestygnie, utrzyj ją z masą maślaną. Wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Przełóż kremem blaty ciasta ułożone na przemian z blatami galaretki. Wierzchnią warstwę także posmaruj cienko kremem i oprósz kakao. Wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chrupiący i smaczniejszy niż ze sklepu. Przepis na cebulowy chleb z gara

Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby

Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta