Reklama
Reklama

Duet idealny, czyli wiśnie i czekolada. Przepis na biszkoptowe ciasto Katarynka

Od dawna wiadomo, że czekolada doskonale komponuje się ze smakiem słodko-kwaśnych wiśni. Na tym połączeniu bazuje ciasto Katarynka. Przygotuj ten pyszny biszkoptowy deser, nasączony prostym ponczem, oraz przekładany galaretką z wiśniami i czekoladowym kremem. Jeśli zrobisz to ciasto na imprezę lub święta, goście na pewno będą prosić o podzielenie się z nimi przepisem.

Katarynka to mocno czekoladowe, wielowarstwowe ciasto, w którym dominująca słodycz przełamana została kwaskowym smakiem wiśni. Podstawą jest wyrośnięty biszkopt z dodatkiem ciemnego kakao i gorzkiej czekolady. Nasącz go ponczem z likieru i soku wiśniowego, dzięki czemu będzie idealnie wilgotny. Warstwy biszkoptu przełóż pyszną galaretką z dodatkiem całych wiśni, oraz prostym kremem czekoladowo-maślanym. Takie ciasto będzie idealnym deserem do kawy lub herbaty. 

Sprawdź także: Zrobić sernik czy makowiec? Nie wybieraj, upiecz sernik makowy

Reklama

Przepis na ciasto Katarynka

 Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią formę. Polecamy kwadratową blachę o wymiarach 25x25 cm.  

Składniki na biszkopt: 

  • 7 jajek, 
  • 200 g drobnego cukru,
  • 100 g mąki tortowej, 
  • 40 g ciemnego kakao (+ do dekoracji), 
  • 60 g skrobi ziemniaczanej, 
  • 50 g gorzkiej czekolady.  

Składniki na poncz: 

  • 50 ml likieru wiśniowego, 
  • 75 ml soku z wiśni. 

Składniki na galaretkę: 

  • 1 galaretka wiśniowa (na 500 ml wody),
  • 200 g wiśni (bez pestek, z zalewy). 

Składniki na krem: 

  • 250 g gorzkiej czekolady, 
  • 125 ml mleka, 
  • 250 g miękkiego masła, 
  • 100 g szklanki cukru pudru.

Jak zrobić ciasto Katarynka? 

Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Przesiej przez sitko mąkę, skrobię i kakao. Delikatnie, partiami wmieszaj produkty sypkie do masy z jajek. Na koniec dodaj do ciasta startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę. 

Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x25 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt ułóż na kratce odwrócony do góry dnem. Gdy wystygnie, przekrój go na 3 blaty. Nasącz je ponczem przygotowanym z likieru i soku z wiśni. 

Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 400 ml wody. Połącz połowę lekko przestudzonej galaretki z połową wiśni odcedzonych z zalewy i przelej do wyłożonej folią spożywczą formy, w której piekł się biszkopt. Gdy blat galaretki stężeje, wyjmij go z formy (wraz z folią - odklej ją ostrożnie przed złożeniem ciasta) i ponownie wyłóż ją folią spożywczą. Przygotuj drugi blat galaretki tak, jak pierwszy (jeśli będzie to konieczne, lekko upłynnij galaretkę przed przelaniem do formy). 

W międzyczasie przygotuj krem. Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Pokruszoną czekoladę roztop w rondelku z dodatkiem mleka. Gdy przestygnie, utrzyj ją z masą maślaną. Wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Przełóż kremem blaty ciasta ułożone na przemian z blatami galaretki. Wierzchnią warstwę także posmaruj cienko kremem i oprósz kakao. Wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta