Reklama
Reklama

Zrobić sernik czy makowiec? Nie wybieraj, upiecz sernik makowy

Jeśli nie możesz zdecydować się, czy upiec sernik, czy makowiec, a jednocześnie brakuje ci czasu na przygotowanie obu ciast, możesz postawić na sernik makowy z naszego przepisy. Kruchy maślany spód, sernikowa masa z dodatkiem maku, oraz lekko kwaskowaty lukier cytrynowy to połączenie idealne. Takie ciasto doskonale sprawdzi się również podczas nadchodzącej Wielkanocy.

Wielkanocny stół nie może obyć się bez pysznych ciast. Wiele gospodyń decyduje się na przygotowanie tradycyjnego sernika lub makowca. Zamiast wybierać, które ciasto upiec, przygotuj sernik makowy. Wypiek jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a w dodatku wychodzi pyszny i puszysty. Na pewno zasmakuje wszystkim domownikom, możesz przygotować go również na wizytę gości. Sernik makowy to ciasto, które jest tak smaczne, że na pewno sięgniesz po dokładkę. 

Sprawdź także: Mus czekoladowy na puszystym cieście. To deser na każdą okazję

Reklama

Przepis na sernik makowy

Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się kwadratowa forma o wymiarach 24 × 24 cm. 

Spód: 

  • 280 g mąki pszennej, 
  • 150 g masła, 
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowo-makowa:  

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka, 
  • 300 g gotowej masy makowej, 
  • 150 g cukru białego, 
  • 4 jajka, 
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,  
  • 1 łyżka budyniu waniliowego. 

Lukier: 

  • 150 g cukru pudru, 
  • 4 łyżki soku z cytryny. 

Jeżeli wolisz bardziej biały lukier, możesz postawić na tradycyjny lukier królewski. Zrobisz go z białek jaj, cukru i odrobiny cytrynowego soku.

Jak zrobić sernik makowy?

Z podanych składników na spód sernika makowego energicznie zagnieć jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj odrobinę wody. Podziel na dwie części, mniejszą i większą. Obydwie owiń folią i przełóż do lodówki na około godzinę. 

W tym czasie zrób nadzienie. Gotową masę makową wymieszaj ze śmietanką w taki sposób, aby zrobiła się dość płynna. Do dużej miski przełóż twaróg sernikowy. Wymieszaj go z masą makową i śmietanką. Jeśli nie da się zrobić tego jednolicie szpatułką, użyj miksera na niskich obrotach. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Dodawaj stopniowo po jednym jajku, miksując na niskich obrotach. Na koniec wmieszaj budyń waniliowy.  

Wyciągnij ciasto z lodówki. Większą częścią wylep spód formy o wielkości 24 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wylej masę sernikową z makiem. Wyrównaj wierzch. Zetrzyj pozostałą część ciasta na tarce. 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170. Zostaw na kolejne 55-60 minut. Ostudź sernik makowy przy uchylonych drzwiczkach. 

Po całkowitym ostudzeniu, zrób lukier. Cukier puder przesiej do miski. Wlej sok z cytryny i mieszaj energicznie widelcem albo łyżką. Powinien powstać gładki, jednolity lukier. Polej nim wierzch sernika makowego. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta