Reklama
Reklama

Dwa pyszne sery i cieniutkie ciasto. Zrobiłam popularną przekąskę z krajów bałkańskich

Tę pyszną przekąskę udało mi się spróbować na imprezie u koleżanki, która dużo podróżuje. Ostatnio była w Chorwacji i właśnie stamtąd przywiozła ten przepis. Pyszny ser zamknięty w cienkim i chrupiącym cieście to prawdziwa uczta dla podniebienia. Od tamtej pory robię u siebie w domu i zajadam wieczorami.

Serową przekąską pochodzącą z Bałkanów to burek. Z pozoru danie wydaje się banalne, jednak ten smak powala na kolana. 

Sprawdź także: Grzyby w chrupiącej panierce to hit w moim domu. Przepis jest naprawdę łatwy

Burek - przekąska z krajów bałkańskich

Burek to danie określane mianem fast-fooda w krajach śródziemnomorskich. Największą popularnością cieszy się na Bałkanach i w krajach arabskich. Natomiast historia tej przekąski sięga już starożytnego Rzymu, a obecny sposób wyrabiania burka nawiązuje do wyrabianej tam tradycyjnie plancety.

Burek przygotowuje się z ciasta filo, które jest nadziewane. Istnieje wiele wersji, więc możemy natrafić na burki z nadzieniem mięsnym, warzywnym lub serowym. Wypełnienie jest aromatyczne, soczyste, dzięki czemu całość jest przyjemnie wilgotna i po prostu pyszna. 

Burek z serem - przepis

Przepis na burek z serem dostałam od swojej koleżanki. Ta przywiozła go z samej Chorwacji, więc to naprawdę sprawdzona receptura. Przekąska wychodzi wyśmienita i sprawdza się nie tylko na imprezach, ale też w czasie wieczorów filmowych. Jest wilgotna, bardzo serowa, a przy tym nadal chrupiąca. Koniecznie musisz wypróbować i wprowadzić do swojego domu ten wyjątkowy smak. 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 ml ciepłej wody 
  • 1 jajko 
  • 200 g masła 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 500 g twarogu półtłustego 
  • 150 g fety 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka jogurtu greckiego 
  • pieprz. 

Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, zrób w niej dołek i wbij do niego jajko. Do tego dolej wodę, dodaj sól i zacznij wszystko mieszać, aż składniki zamienią się w jednolitą lekko klejącą masę. Ją podziel na kulki o wadze ok. 50 g. Odłóż je na bok, przykryj ściereczką i pozostaw na co najmniej 30 minut.

W tym czasie przygotuj serowe nadzienie. W tym celu wymieszaj twaróg, fetę, jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw to pieprzem. Przed zakończeniem czekania rozpuść masło. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na bardzo cieniutkie placki, mają aż prześwitywać. Jeśli ciasto będzie się kleić, podsyp je mąką.

Każdy placek ciasta filo wypełnij farszem wzdłuż dłuższego boku, a następnie zwijaj je w rulon. Spód okrągłej blachy posmaruj rozpuszczonym masłem. Gotowymi rulonami wyłóż blachę tak, aby utworzyły kształt ślimaka. Górę ciasta posmaruj pozostałym rozpuszczonym masłem.

Burek z serem piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza na około 30 minut. Po tym czasie gotową przekąskę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Orzeźwia i uzupełnia niedobory witamin. Po zjedzeniu Sałatki Długowieczności poczujesz się lepiej

Nasze mielone wypadają przy nich gorzej. Przetestowałam przepis na bałkańskie burgery

Jesienne smarowidło do kanapek i wrapów. Dodaj do niego grzyby

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski