Dwukolorowe ciasto Tulipan. Pyszny pomysł na wiosenny deser
Ciasto Tulipan to babka marmurkowa na oleju, która dzięki prostemu trikowi wydaje się znacznie trudniejsza w przygotowaniu, niż jest w rzeczywistości. Ten wypiek zadziwia i oczarowuje swoim wyglądem, ponieważ na każdym kawałku "wyrysowany" jest kielich tulipana. Jak to możliwe? Odpowiedź znajdziesz w przepisie.
Babka marmurkowa idealnie sprawdza się, gdy masz ochotę na szybki deser do kawy lub herbaty, a nie jednocześnie nie chcesz poświęcać dużo czasu na pieczenie. Tym razem przedstawiamy ci wiosenną odsłonę tego wypieku, oto dwukolorowe ciasta Tulipan. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt na pewno zachwyci, każdego łasucha. Wypiek jest wilgotny, puszysty, a w dodatku zawiera jedynie tanie składniki, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w swojej kuchni.
Sprawdź także: Już pojawił się w warzywniakach. Pora zrobić sernik na zimno z rabarbarem
Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się keksówka 33 x 11 cm. Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować następujących składników:
- 4 jajka,
- 200 g cukru,
- 125 ml oleju roślinnego,
- 125 ml mleka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 320 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do jajek olej, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
Partiami przesiej do masy jajecznej produkty sypkie - mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Delikatnie mieszaj ciasto szpatułką. Podziel ciasto na dwie części w proporcji 2:1. W mniejszą część wmieszaj kakao.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej połowę jasnego ciasta. Ostrożnie przełóż na nie ciasto kakaowe. Na wierzch wyłóż resztę jasnego ciasta.
Zanurz nóż lub patyczek do szaszłyków w cieście, na środku jednego z krótkich boków keksówki. Włóż narzędzie dość głęboko, jednak tak, by nie dotknąć dna. Przeciągnij je wzdłuż formy w stronę drugiego końca keksówki.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Ostudź na kratce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lasagne według najprostszego przepisu. Każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem
TOP 5 szybkich sałatek. Idealne do pracy, na kolacje i na grilla
Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Moi goście zawsze czekają właśnie na nie