Reklama
Reklama

Dwukolorowe ciasto Tulipan. Pyszny pomysł na wiosenny deser

Ciasto Tulipan to babka marmurkowa na oleju, która dzięki prostemu trikowi wydaje się znacznie trudniejsza w przygotowaniu, niż jest w rzeczywistości. Ten wypiek zadziwia i oczarowuje swoim wyglądem, ponieważ na każdym kawałku "wyrysowany" jest kielich tulipana. Jak to możliwe? Odpowiedź znajdziesz w przepisie.

Babka marmurkowa idealnie sprawdza się, gdy masz ochotę na szybki deser do kawy lub herbaty, a nie jednocześnie nie chcesz poświęcać dużo czasu na pieczenie. Tym razem przedstawiamy ci wiosenną odsłonę tego wypieku, oto dwukolorowe ciasta Tulipan. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt na pewno zachwyci, każdego łasucha. Wypiek jest wilgotny, puszysty, a w dodatku zawiera jedynie tanie składniki, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w swojej kuchni.

Sprawdź także: Już pojawił się w warzywniakach. Pora zrobić sernik na zimno z rabarbarem

Reklama

Przepis na ciasto Tulipan 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się keksówka 33 x 11 cm. Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 4 jajka, 
  • 200 g cukru, 
  • 125 ml oleju roślinnego, 
  • 125 ml mleka, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 320 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • szczypta soli.

Jak zrobić ciasto Tulipan?  

Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do jajek olej, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników.  

Partiami przesiej do masy jajecznej produkty sypkie - mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Delikatnie mieszaj ciasto szpatułką. Podziel ciasto na dwie części w proporcji 2:1. W mniejszą część wmieszaj kakao. 

Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej połowę jasnego ciasta. Ostrożnie przełóż na nie ciasto kakaowe. Na wierzch wyłóż resztę jasnego ciasta. 

Zanurz nóż lub patyczek do szaszłyków w cieście, na środku jednego z krótkich boków keksówki. Włóż narzędzie dość głęboko, jednak tak, by nie dotknąć dna. Przeciągnij je wzdłuż formy w stronę drugiego końca keksówki.  

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Ostudź na kratce. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Lasagne według najprostszego przepisu. Każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem

TOP 5 szybkich sałatek. Idealne do pracy, na kolacje i na grilla

Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Moi goście zawsze czekają właśnie na nie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta