Reklama
Reklama

Dzieci z chęcią biorą je do szkoły. Szybkie i zdrowe ciastka z jabłkami

Pierwszy dzień szkoły już za nami. Kiedy uczniowie oficjalnie rozpoczęli kolejny rok nauki, rodzice mogą zastanawiać się, w jaki sposób wesprzeć swoje pociechy. Jedną z ulubionych metod wielu z nich jest przygotowywanie domowych śniadań, które są pyszne, pożywne oraz pełnowartościowe. Podpowiadamy, jak je przygotować, aby dzieci były zachwycone po otwarciu śniadaniówki.

Przekąska do szkoły - zamiast batonów

Dzieci w szkole potrzebują sporo energii. Nauka oraz różne aktywności sprawiają, że pociechy wymagają nie tylko odpowiedniej dawki kalorii, ale również składników odżywczych, dzięki którym będą miały szansę zachować świeży umysł na długo. O zdrowe nawyki żywieniowe warto dbać od samego początku. W śniadaniówce powinny znaleźć się więc nie tylko smaczne przekąski, ale również warzywa i owoce, dzięki którym wesprzemy zdrowie oraz rozwój dziecka.

Problem pojawia się, kiedy chcemy spakować śniadanie do szkoły niejadkowi. Może się okazać, że nawet najbardziej kolorowe kanapki i warzywa w ciekawiej formie mogą nie spełnić jego oczekiwań. Właśnie na takie sytuacje przydadzą się słodkie przekąski, dzięki którym przemycimy do diety malucha potrzebne wartości odżywcze.

Do tego przepisu na ciasteczka zostały użyte jabłka. Jest on jednak dość uniwersalny i sprawdzi się z innymi sezonowymi owocami, jak śliwki czy gruszki. Dzięki niemu stworzymy puszyste i mięciutkie ciasteczka, w których znajdą się witaminy oraz błonnik. Jeśli dzieci lubią masło orzechowe, możemy posmarować nim ciasteczka i stworzyć zdrową wersję markiz z kremem orzechowym. W ten sposób w jadłospisie malucha znajdą się zdrowe tłuszcze oraz białko. Warto poeksperymentować z różnymi smakami, aby przekonać się, które połączenia najlepiej sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły.

Zobacz także: Biszkopt ze śliwkami, który nie opada. Ten przepis jest w rodzinie od lat

Ciastka z jabłkami do szkoły - przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 420  mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 3 jabłka.

Sposób wykonania:

Masło rozpuszczamy w niewielkim garnuszku i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy do nich przestudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia i ponownie miksujemy.

Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w drobną kostkę. Możemy zostawić skórkę, ponieważ po upieczeniu nie będzie mocno wyczuwalna. Dodajemy jabłka do masy na ciasteczka i mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. Rozgrzewamy piekarnik do  180 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie za pomocą dwóch łyżek układamy na niej porcje ciasta w niewielkich odstępach od siebie. 

Wsuwamy blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut. Kiedy ciasteczka będą rumiane, wyciągamy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy będą zimne, posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | desery | ciastka