Reklama
Reklama

Dzięki nim czujesz świąteczną atmosferę. Mięciutkie pierniczki lepsze niż ze sklepu

Chcesz przygotować na święta idealne miękkie pierniczki? Będą chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, jeśli upieczesz je według poniższego przepisu i przechowasz w szczelnie zamkniętej puszce.

Miękkie pierniczki

Pierniczki to wspaniała słodka przekąska na mikołajki i święta Bożego Narodzenia. Mogą wręcz stanowić samodzielnie przygotowany prezent wigilijny pod choinkę. Nie wszyscy przepadają za cienkimi, kruchymi, ale czasem zbyt twardymi pierniczkami. Wtedy na ratunek przychodzi przepis na miękkie pierniczki, które dosłownie rozpływają się w ustach. Wychodzą puszyste, z zewnątrz pokryte lekko chrupiącą skorupką, w środku - mięciutkie i mocno korzenne. 

Miękkie pierniczki - przepis

Składniki:

Składniki na ciasto: 

  • 70 ml płynnego miodu, 
  • 70 g miękkiego masła, 
  • łyżka kakao, 
  • 2 jajka, 
  • 80 g drobnego cukru, 
  • 50 ml kwaśnej śmietany,  
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 250 g mąki tortowej. 

Składniki na przyprawę: 

  • kilka goździków, 
  • kilka wyłuskanych nasion kardamonu, 
  • kilka ziaren pieprzu, 
  • gwiazdka anyżu, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego, 
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru. 

Sposób wykonania:

Przygotuj domową przyprawę piernikową. Połącz w moździerzu goździki, ziarenka pieprzu, kardamonu i anyżu. Rozetrzyj na proszek. Wymieszaj z cynamonem i imbirem. 

Wlej miód do rondelka. Dodaj masło, kakao i mieszankę przypraw. Podgrzej zawartość rondelka na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając - do połączenia składników. Odstaw do przestudzenia. 

Rozpuść w śmietanie sodę. Oddziel białka od żółtek. Jedno ubij z odrobiną cukru na pianę (drugie - odłóż do lodówki w zamkniętym pojemniku). Po chwili dodaj żółtka. Ubijaj nadal, stopniowo dodając cukier. Gdy uzyskasz puszystą masę, wmieszaj w nią śmietanę. 

Połącz masę jajeczną z maślano-miodową. Delikatnie wymieszaj. Partiami przesiej do niej mąkę. Wymieszaj do połączenia składników. Odstaw ciasto na dobę do lodówki. 

Rozwałkuj schłodzone ciasto na dość gruby placek na podsypanej mąką stolnicy. Okrągłą foremką wykrawaj z niego pierniczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj. Wykrawaj pierniczki do wyczerpania ciasta. 

Ułożone na blasze pierniczki posmaruj roztrzepanym białkiem z lodówki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-15 minut.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | Boże Narodzenie | ciastka