Ekonomiczna sałatka na odchudzanie. Solidna porcja białka syci na długo i nie pozwala podjadać
Sałatki to lekkostrawny i niskokaloryczny sposób na smaczny obiad. Warto je docenić ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz pozytywny wpływ na nasz organizm. Podpowiadamy przepis, dzięki któremu przygotujesz prostą, ale pyszną potrawę, która pozwoli ci zachować sytość na długo. Doceń moc warzyw i przekonaj się, jak je włączyć do diety, aby świetnie smakowały i wspierały funkcjonowanie twojego organizmu.
Sałatki są często niedoceniane, przez to, że utożsamiamy je z nudnymi potrawami, które nie sycą i sprawiają, że dieta jest cierpieniem. Dzięki temu przepisowi szybko przekonasz się, że stereotypy nie pokrywają się z rzeczywistością. Udowodni ci to obecność jednego składnika.
Na dietach roślinnych i odchudzających strączki są jednym z najcenniejszych składników, które możemy włączyć do diety. Często pomijane ze względu na brak wiedzy, kryją w sobie mnóstwo cennych właściwości, dzięki którym wzmacniają organizm i pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jednym z nich jest czerwona fasola, która zwykle pojawia się w daniach kuchni meksykańskiej. Warto jednak włączyć ją do swojego jadłospisu.
Przede wszystkim czerwona fasola jest źródłem białka roślinnego. Bogactwo aminokwasów sprzyja procesowi regeneracji naszego organizmu i zapewnia nam sytość na długo. W fasoli znajdziemy też pokaźne ilości błonnika pokarmowego, za który podziękuje nam nasz układ pokarmowy. Wspomaga on trawienie, zapobiega zaparciom i pomaga w regulacji perystaltyki jelit.
Błonnik w połączeniu z fitoskładnikami, zawartymi w czerwonej fasoli przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca oraz wystąpienia udaru mózgu. Dzięki błonnikowi sprzyja ona również regulacji poziomu cukru we krwi — zapobiega jego nagłym skokom i ogranicza napady głodu.
Dzięki obecności minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas oraz cynk, czerwona fasola wzmacnia organizm i pomaga uzupełnić niedobory. Jej zaletą jest również niska cena, dzięki której staje się łatwo dostępnym składnikiem, który poprawi nasze samopoczucie i funkcjonowanie organizmu.
Zobacz także: Odchudzająca sałatka na kolację i nie tylko. Mało kalorii, sporo białka
Składniki:
- 60 g ulubionej kaszy (sprawdzi się komosa ryżowa, kasza bulgur lub pęczak)
- puszka czerwonej fasoli,
- 4 jajka,
- 1 mała czerwona cebula,
- 0,5 awokado,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połówki cytryny,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: kawałek papryczki chili.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy, a awokado kroimy w kostkę lub plastry. Osoby, które lubią ostrzejsze smaki, mogą posiekać także papryczkę chili, która doda potrawie pikantności.
W dużej misce umieszczamy kaszę, jajka fasolę oraz warzywa. Doprawiamy za pomocą oliwy, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Wszystko dokładnie razem mieszamy. Sałatka jest gotowa do podania. Możemy przełożyć ją do pojemnika i zabrać następnego dnia do pracy.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Domowe zapiekanki gyros. Przyjemnie chrupią i sycą na długo
Same proste składniki, a efekt jest świetny. Ta sałatka będzie hitem imprezy
Usmaż naleśniki, nafaszeruj je i pokrój na kawałki. Pyszne roladki naleśnikowe na imprezę