Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje
Kotlety dewolaj, czy też de volaille, to klasyczne danie, które pojawia się na przeróżnych imprezach rodzinnych. W klasycznym przepisie nie może zabraknąć mięsa z piersi kurczaka oraz ziołowego masła. Dziś przedstawimy ci przepis na jarską wersję tej potrawy, w której główną rolę grają ziemniaki. Obiecujemy, że ziemniaczane dewolaje przypadną do gustu nawet wybrednym mięsożercom.
Ziemniaczane dewolaje to ciekawa propozycja dla wegetarian. Jest równie pyszna i chrupiąca, a w środku znajduje się rozpływające się masełko, mimo panierki z ziemniaków. To prawdziwa magia! Dodatkowo składniki potrzebne do przygotowania potrawy są tanie i z pewnością większość z nich masz już w swojej kuchni. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, koniecznie wypróbuj tą ziemniaczaną wariację na temat kotletów.
Do przygotowania kotletów, będziesz potrzebować:
- 500 g ziemniaków,
- 1 papryczka chili,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 5 kromek chleba,
- 1 szalotka,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Nadzienie:
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 200 g masła,
- 1 jajko,
- 100 g bułki tartej.
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia,
- sól do gotowania ziemniaków.
Przed rozpoczęciem przygotowań, masło włóż do zamrażalnika. Musi być zamrożone. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Cebulę zetrzyj na tarce razem z imbirem i chili.
W misce namocz chleb w wodzie i pozostaw na 5 minut. Wyciśnij płyn i uformuj ciasną kulę. Połącz ją z cebulą, ziemniakami i pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekaj i odłóż na bok. W misce rozbełtaj jajko, a do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą.
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Od tego momentu musisz pracować bardzo szybko i unikać źródeł ciepła. Masło wyjmij z zamrażarki i pokrój w cienkie prostopadłościany o wymiarach ok. 1x1x3 cm. Jeśli to możliwe, przechowuj poszczególne kawałki w lodówce i wyjmuj pojedynczo, dopiero w chwili umieszczania w kotlecie.
Bierz po niewielkiej garści masy ziemniaczanej i rozgnieć ją na płaski placek. Wewnątrz posyp odrobiną natki pietruszki. Weź kostkę masła, pokryj ją jajkiem, a następnie panieruj w bułce. Powtórz pokrycie masła jajkiem i bułką. Umieść masło na środku ziemniaczanego placka. Zwiń go w podłużnego kotlecika, dokładnie zamykając masło wewnątrz.
Gotowy ziemniaczany dewolaj wrzucaj od razu na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Danie podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu, by rozpuszczone masło wylało się z kotlecików.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dwukolorowe ciasto kawa z mlekiem. Prosty smakołyk idealny na weekend
Przepis na danie z dyni ma prawie 100 lat. W takiej formie jeszcze nie jadłam
Bananowa krówka bez pieczenia. Goście na pewno poproszą o dokładkę