Reklama
Reklama

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

Kotlety dewolaj, czy też de volaille, to klasyczne danie, które pojawia się na przeróżnych imprezach rodzinnych. W klasycznym przepisie nie może zabraknąć mięsa z piersi kurczaka oraz ziołowego masła. Dziś przedstawimy ci przepis na jarską wersję tej potrawy, w której główną rolę grają ziemniaki. Obiecujemy, że ziemniaczane dewolaje przypadną do gustu nawet wybrednym mięsożercom.

Ziemniaczane dewolaje to ciekawa propozycja dla wegetarian. Jest równie pyszna i chrupiąca, a w środku znajduje się rozpływające się masełko, mimo panierki z ziemniaków. To prawdziwa magia! Dodatkowo składniki potrzebne do przygotowania potrawy są tanie i z pewnością większość z nich masz już w swojej kuchni. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, koniecznie wypróbuj tą ziemniaczaną wariację na temat kotletów. 

Przepis na ziemniaczane dewolaje 

Do przygotowania kotletów, będziesz potrzebować: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 1 papryczka chili,
  • 2 cm korzenia imbiru, 
  • 5 kromek chleba, 
  • 1 szalotka, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Nadzienie: 

  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • 200 g masła, 
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej. 

Dodatkowo: 

  • olej do głębokiego smażenia,
  • sól do gotowania ziemniaków.

Jak zrobić ziemniaczane dewolaje? 

Przed rozpoczęciem przygotowań, masło włóż do zamrażalnika. Musi być zamrożone. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Cebulę zetrzyj na tarce razem z imbirem i chili. 

W misce namocz chleb w wodzie i pozostaw na 5 minut. Wyciśnij płyn i uformuj ciasną kulę. Połącz ją z cebulą, ziemniakami i pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekaj i odłóż na bok. W misce rozbełtaj jajko, a do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą. 

W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Od tego momentu musisz pracować bardzo szybko i unikać źródeł ciepła.  Masło wyjmij z zamrażarki i pokrój w cienkie prostopadłościany o wymiarach ok. 1x1x3 cm. Jeśli to możliwe, przechowuj poszczególne kawałki w lodówce i wyjmuj pojedynczo, dopiero w chwili umieszczania w kotlecie. 

Bierz po niewielkiej garści masy ziemniaczanej i rozgnieć ją na płaski placek. Wewnątrz posyp odrobiną natki pietruszki. Weź kostkę masła, pokryj ją jajkiem, a następnie panieruj w bułce. Powtórz pokrycie masła jajkiem i bułką. Umieść masło na środku ziemniaczanego placka. Zwiń go w podłużnego kotlecika, dokładnie zamykając masło wewnątrz. 

Gotowy ziemniaczany dewolaj wrzucaj od razu na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Danie podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu, by rozpuszczone masło wylało się z kotlecików. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Stary sposób na kiszenie kapusty. Nie psuje się, jest soczysta i ma dużo soku

Dostałam od koleżanki przepis na kalafiorowe nuggetsy. Zapieka się je z mięsem i serem

Koleżanka na imieninach podała pyszny schab. Kruchy, soczysty, delikatny - od razu wzięłam przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe