Ekspresowe roladki imprezowe. Goście będą zaskoczeni głównym składnikiem
Roladki z żółtego sera to ciekawy i nietypowy pomysł na świąteczną przekąskę, imprezową przystawkę czy zagryzkę do filmu z przyjaciółmi. Robi się je podobnie do sushi, ale nie trzeba mieć tak dużej wprawy. Odkryj klucz do zrobienia tego wyśmienitego dania.
Roladki z żółtego sera to świetna alternatywa dla klasycznych roladek z tortilli czy tych zawijanych w szynkę. Są lekkie, efektowne i zaskakująco proste do zrobienia. Najlepiej sprawdzi się do nich ser żółty bez dziur, ale jeśli trafisz na plasterki z oczkami, to nie problem i bardzo łatwo je "załatasz". Wystarczy ułożyć na serze cienkie plasterki szynki lub liście sałaty - dzięki temu farsz nie wypadnie. Do takich roladek możesz dodać praktycznie wszystko - pastę warzywną, mięso i wędliny, serek wiejski lub kanapkowy, drobno posiekane warzywa, świeże zioła i ulubione przyprawy. To szybka przekąska, którą przygotujesz w kilka minut (choć będzie musiała spędzić trochę czasu w lodówce, zanim ją zjesz, aby całość stężała i trzymała formę). Goście będą zachwyceni, że zamiast tradycyjnych roladek pojawiło się coś innego.
Składniki:
- kilkanaście plastrów żółtego sera.
Nadzienie:
- 200 g serka wiejskiego,
- 150 g paluszków surimi,
- 20 g sałaty masłowej,
- 2 jajka,
- czerwona papryka,
- garść świeżej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz je i drobno posiekaj. Z serka wiejskiego odsącz nadmiar płynu, a paluszki surimi pokrój w drobną kostkę. Czerwoną paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i bardzo drobno posiekaj. Pomieszaj składniki ze sobą, aby stworzyły farsz i włóż do lodówki.
2. Po min. 30 minutach plastry sera wyłóż na folię aluminiową lub spożywczą - tak, aby każdy kolejny plaster nieco nachodził na poprzedni.
3. Na wierzchu rozłóż równomiernie farsz, przykryj liśćmi sałaty (lekko dociskając). Posyp solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki. Całość zwiń ciasno w roladkę i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc), aby stężała.
4. Kolejnego dnia wyjmij z lodówki i folii, a następnie pokrój w plastry o grubości 2-3 cm. Wyłóż na talerz.
5. Roladki z sera żółtego możesz napełniać dowolnymi farszami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem
Kultowe sałatki i przekąski na sylwestra. W PRL-u były na każdym balu i prywatce
Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z kokosowym akcentem. Idealne na Trzech Króli