Reklama
Reklama

Ekspresowe roladki imprezowe. Goście będą zaskoczeni głównym składnikiem

Roladki z żółtego sera to ciekawy i nietypowy pomysł na świąteczną przekąskę, imprezową przystawkę czy zagryzkę do filmu z przyjaciółmi. Robi się je podobnie do sushi, ale nie trzeba mieć tak dużej wprawy. Odkryj klucz do zrobienia tego wyśmienitego dania.

Roladki z żółtego sera - co dodać?

Roladki z żółtego sera to świetna alternatywa dla klasycznych roladek z tortilli czy tych zawijanych w szynkę. Są lekkie, efektowne i zaskakująco proste do zrobienia. Najlepiej sprawdzi się do nich ser żółty bez dziur, ale jeśli trafisz na plasterki z oczkami, to nie problem i bardzo łatwo je "załatasz". Wystarczy ułożyć na serze cienkie plasterki szynki lub liście sałaty - dzięki temu farsz nie wypadnie. Do takich roladek możesz dodać praktycznie wszystko - pastę warzywną, mięso i wędliny, serek wiejski lub kanapkowy, drobno posiekane warzywa, świeże zioła i ulubione przyprawy. To szybka przekąska, którą przygotujesz w kilka minut (choć będzie musiała spędzić trochę czasu w lodówce, zanim ją zjesz, aby całość stężała i trzymała formę). Goście będą zachwyceni, że zamiast tradycyjnych roladek pojawiło się coś innego.

Reklama

Roladki z żółtego sera - przepis

Składniki:

  • kilkanaście plastrów żółtego sera. 

Nadzienie: 

  • 200 g serka wiejskiego, 
  • 150 g paluszków surimi, 
  • 20 g sałaty masłowej, 
  • 2 jajka, 
  • czerwona papryka, 
  • garść świeżej natki pietruszki, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

1. Jajka ugotuj na twardo, obierz je i drobno posiekaj. Z serka wiejskiego odsącz nadmiar płynu, a paluszki surimi pokrój w drobną kostkę. Czerwoną paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i bardzo drobno posiekaj. Pomieszaj składniki ze sobą, aby stworzyły farsz i włóż do lodówki.

2. Po min. 30 minutach plastry sera wyłóż na folię aluminiową lub spożywczą - tak, aby każdy kolejny plaster nieco nachodził na poprzedni. 

3. Na wierzchu rozłóż równomiernie farsz, przykryj liśćmi sałaty (lekko dociskając). Posyp solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki. Całość zwiń ciasno w roladkę i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc), aby stężała. 

4. Kolejnego dnia wyjmij z lodówki i folii, a następnie pokrój w plastry o grubości 2-3 cm. Wyłóż na talerz. 

5. Roladki z sera żółtego możesz napełniać dowolnymi farszami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem

Kultowe sałatki i przekąski na sylwestra. W PRL-u były na każdym balu i prywatce

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z kokosowym akcentem. Idealne na Trzech Króli

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | roladki | impreza | ser