Reklama
Reklama

Fasolka jak ze szlacheckiego stołu. Dodatek tego soku sprawia, że smakuje orzeźwiająco

Jeżeli lubisz przepisy proste w wykonaniu, ale z twistem, fasolka po książęcu musi znaleźć się w twoim menu. Fasolka szparagowa z dodatkiem soku z cytryny syci i orzeźwia, smakuje jak z najlepszej restauracji - a może jak ze szlacheckiego stołu?

Fasolka po książęcu to idealne połączenie prostoty i wyrafinowanego smaku, które zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Fasolka szparagowa zyskuje tutaj nową postać, dzięki czemu staje się nie tylko lekka, ale przede wszystkim pełna smaku. Dodatek soku z cytryny nadaje temu daniu rześkiego, cytrusowego akcentu, który doskonale współgra z maślanym sosem. Ta fasolka jest doskonała na upalne dni, kiedy potrzebujesz lekkiego, ale zarazem sycącego posiłku.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, towarzysząc mięsom czy rybom, a także jako samodzielne danie, które podbije serca miłośników kuchni wegetariańskiej.  

Reklama

Fasolka po książęcu - lista składników

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej, 
  • 50 g masła, 
  • 1 szalotka, 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, 
  • ¾ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Fasolka po książęcu - przepis

Zieloną fasolkę oczyść i podziel na mniejsze kawałki o długości 4-5 cm, odcinając końcówki. 

Zagotuj garnek wody z połową łyżeczki soli. Dodaj fasolkę i blanszuj ją przez 5 minut, aż będzie miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Odcedź ją i osusz. 

Szalotkę drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło i dodaj cebulkę. Smaż całość przez minutę, do ładnego zeszklenia. Zdejmij z ognia. 

Dołóż na patelnię blanszowaną i osuszoną fasolkę. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj.  

Fasolkę po książęcu podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kiedy zaserwowałam na imprezie, goście błagali o przepis. Jest przepyszny

Co na szybkiego grilla? Sprawdzone dania, które szybko przygotujesz

Tak smacznych mielonych dawno nie jadłeś. Zrób do nich aromatyczny i kremowy sos

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: fasolka