Reklama
Reklama

Prosty dodatek do obiadu. Nie powstydziłaby się go dobra restauracja

Fasolka w sosie śmietanowym to letni klasyk, który pasuje do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Zasmakuje każdemu miłośnikowi sezonowych warzyw. Jest aromatyczna, delikatna i pełna smaku. Dzięki delikatnemu połączeniu masła, śmietanki i przypraw zyskuje aksamitną konsystencję i głęboki smak.

Fasolka w sosie śmietanowym

Fasolka w sosie śmietanowym to nietypowe i bardzo pomysłowe danie, które odświeży i urozmaici każdy obiad, w szczególności grillowane czy smażone mięsa. Pomysł na taki sposób podawania fasolki szparagowej wywodzi się z Lombardii, regionu północnych Włoch. Spróbuj jej raz, a z pewnością ten dodatek będzie bardzo często gościł na twoim stole - ilekroć na targowiskach zacznie pojawiać się młoda, zielona fasolka szparagowa, nie zapominaj dokupować pojemniczka dobrej jakości śmietanki.

Przeczytaj też: Warzywa do obiadu na ciepło. Nie tylko buraczki i marchewka z groszkiem

Reklama

Fasolka w sosie śmietanowym - przepis

Składniki:

  • kilogram zielonej fasolki, 
  • szalotka, 
  • 150 g śmietanki 36%, 
  • 50 g masła, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej. 

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do dekoracji, 
  • sól do gotowania fasolki. 

Sposób wykonania:

Zieloną fasolkę oczyść i odetnij końcówki. Większe sztuki przetnij na pół. 

Wrzuć fasolkę do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj ją przez maksymalnie 5 minut, do momentu aż będzie al dente. 

Szalotkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i dorzuć cebulkę i zeszklij ją na małym ogniu. 

Przełóż fasolkę na durszlak i przelej ją zimną wodą. Następnie przenieś ją na patelnię i dobrze wymieszaj z masłem i szalotką. Zwiększ ogień i duś warzywo przez kilka minut, często mieszając. 

Dodaj śmietanę w takiej ilości, by zakryć fasolkę. Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość powinna dość intensywnie bulgotać. Mieszaj od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. 

Przełóż fasolkę w sosie śmietanowym na talerz i udekoruj listkami natki pietruszki. 

Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj na patelni, na małym ogniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy na bazarze zobaczyłam maliny, wiedziałam, że zrobię to ciasto. Wyszło doskonałe

Najlepsza marynata do boczku na grilla. Będzie aromatyczny i soczysty

Ciasto, które zrobisz z zamkniętymi oczami. Letni klasyk na słodko

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | fasolka | warzywa