Prosty dodatek do obiadu. Nie powstydziłaby się go dobra restauracja
Fasolka w sosie śmietanowym to letni klasyk, który pasuje do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Zasmakuje każdemu miłośnikowi sezonowych warzyw. Jest aromatyczna, delikatna i pełna smaku. Dzięki delikatnemu połączeniu masła, śmietanki i przypraw zyskuje aksamitną konsystencję i głęboki smak.
Fasolka w sosie śmietanowym to nietypowe i bardzo pomysłowe danie, które odświeży i urozmaici każdy obiad, w szczególności grillowane czy smażone mięsa. Pomysł na taki sposób podawania fasolki szparagowej wywodzi się z Lombardii, regionu północnych Włoch. Spróbuj jej raz, a z pewnością ten dodatek będzie bardzo często gościł na twoim stole - ilekroć na targowiskach zacznie pojawiać się młoda, zielona fasolka szparagowa, nie zapominaj dokupować pojemniczka dobrej jakości śmietanki.
Przeczytaj też: Warzywa do obiadu na ciepło. Nie tylko buraczki i marchewka z groszkiem
Składniki:
- kilogram zielonej fasolki,
- szalotka,
- 150 g śmietanki 36%,
- 50 g masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji,
- sól do gotowania fasolki.
Sposób wykonania:
Zieloną fasolkę oczyść i odetnij końcówki. Większe sztuki przetnij na pół.
Wrzuć fasolkę do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj ją przez maksymalnie 5 minut, do momentu aż będzie al dente.
Szalotkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i dorzuć cebulkę i zeszklij ją na małym ogniu.
Przełóż fasolkę na durszlak i przelej ją zimną wodą. Następnie przenieś ją na patelnię i dobrze wymieszaj z masłem i szalotką. Zwiększ ogień i duś warzywo przez kilka minut, często mieszając.
Dodaj śmietanę w takiej ilości, by zakryć fasolkę. Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość powinna dość intensywnie bulgotać. Mieszaj od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Przełóż fasolkę w sosie śmietanowym na talerz i udekoruj listkami natki pietruszki.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj na patelni, na małym ogniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdy na bazarze zobaczyłam maliny, wiedziałam, że zrobię to ciasto. Wyszło doskonałe
Najlepsza marynata do boczku na grilla. Będzie aromatyczny i soczysty
Ciasto, które zrobisz z zamkniętymi oczami. Letni klasyk na słodko