Reklama
Reklama

Fasolka szparagowa z cebulką z patelni. Na lekki obiad lub pyszną kolację

Przepis na fasolkę szparagową z cebulką jest bardzo prosty. Większość składników niezbędnych do przygotowania dania znajdziesz w swojej kuchni. Fasolka jest świetnym dodatkiem do obiadów, ale też super sprawdzi się jako osobna potrawa, np. na kolację.

Fasolka szparagowa to sezonowe warzywo, po które warto w lecie sięgać jak najczęściej. Można ją podać jako dodatek do obiadu, np. ugotowanych ziemniaków i jajka sadzonego. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się też jako samodzielna przekąska, np. na kolację. 

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych o bogatych wartościach odżywczych. Ma mało kalorii, bo w 100 gramach tylko ok. 31 kcal. Dostarcza organizmowi dużą porcję białka i błonnika pokarmowego. Wśród minerałów, które zawiera fasolka, można wymienić: potas, magnez, wapń czy żelazo. Dodatkowo w jej składzie znajdują się witaminy: A, C, E, K i te z grupy B.

Ze względu na bogactwo mikroelementów wykazuje szereg właściwości. Przede wszystkim pomaga zahamować apetyt, uregulować pracę jelit, a w konsekwencji - utrzymać lub zrzucić wagę. Jest zalecana anemikom (ze względu na zawartość żelaza) oraz diabetykom, bo cechuje się niskim indeksem glikemicznym - po jej spożyciu nie trzeba się obawiać gwałtownych skoków glukozy. Potas i magnez oddziałują korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają ciśnienie i cholesterol oraz zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. 

Fasolka szparagowa z cebulką z patelni

Przepis na fasolkę szparagową z cebulką z patelni możesz wykorzystać przez cały rok, nie tylko w lecie. Bazuje na mrożonej fasolce, która jest dostępna nawet zimą. Co ciekawe, gotowe mrożonki przed pakowaniem są blanszowane. Na początku umieszcza się je więc we wrzątku, a następnie na krótko w zimnej wodzie. Dzięki temu zachowują ładny, intensywny kolor i swoje właściwości. 

Składniki:

  • 350 g mrożonej fasolki 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 duża cebula 
  • 190 ml wody 
  • 3/4 łyżeczki soli  
  • pół łyżeczki pieprzu 

Sposób wykonania:

Na początku masło rozpuść w rondelku lub na głębokiej patelni. Cebulkę pokrój w drobną kostkę lub w piórka. Smaż przez 3 minuty, aż będzie szklista. 

Następnie dosyp fasolkę i wlej wodę. Przypraw wszystko solą i pieprzem. Doprowadź wodę do wrzenia. Następnie gotuj fasolkę na wolnym ogniu przez 8-10 minut lub do momentu, aż większość wody odparuje. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać składniki.

Po wystudzeniu i przegryzieniu się smaków, fasolka nadaje się do konsumpcji. Bardzo dobrze smakuje również w postaci mocno schłodzonej.

Źródło: terazgotuje.pl, gemini.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: fasolka | warzywa