Reklama
Reklama

Fasolka szparagowa z cebulką z patelni. Na lekki obiad lub pyszną kolację

Przepis na fasolkę szparagową z cebulką jest bardzo prosty. Większość składników niezbędnych do przygotowania dania znajdziesz w swojej kuchni. Fasolka jest świetnym dodatkiem do obiadów, ale też super sprawdzi się jako osobna potrawa, np. na kolację.

Fasolka szparagowa to sezonowe warzywo, po które warto w lecie sięgać jak najczęściej. Można ją podać jako dodatek do obiadu, np. ugotowanych ziemniaków i jajka sadzonego. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się też jako samodzielna przekąska, np. na kolację. 

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych o bogatych wartościach odżywczych. Ma mało kalorii, bo w 100 gramach tylko ok. 31 kcal. Dostarcza organizmowi dużą porcję białka i błonnika pokarmowego. Wśród minerałów, które zawiera fasolka, można wymienić: potas, magnez, wapń czy żelazo. Dodatkowo w jej składzie znajdują się witaminy: A, C, E, K i te z grupy B.

Ze względu na bogactwo mikroelementów wykazuje szereg właściwości. Przede wszystkim pomaga zahamować apetyt, uregulować pracę jelit, a w konsekwencji - utrzymać lub zrzucić wagę. Jest zalecana anemikom (ze względu na zawartość żelaza) oraz diabetykom, bo cechuje się niskim indeksem glikemicznym - po jej spożyciu nie trzeba się obawiać gwałtownych skoków glukozy. Potas i magnez oddziałują korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają ciśnienie i cholesterol oraz zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. 

Fasolka szparagowa z cebulką z patelni

Przepis na fasolkę szparagową z cebulką z patelni możesz wykorzystać przez cały rok, nie tylko w lecie. Bazuje na mrożonej fasolce, która jest dostępna nawet zimą. Co ciekawe, gotowe mrożonki przed pakowaniem są blanszowane. Na początku umieszcza się je więc we wrzątku, a następnie na krótko w zimnej wodzie. Dzięki temu zachowują ładny, intensywny kolor i swoje właściwości. 

Składniki:

  • 350 g mrożonej fasolki 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 duża cebula 
  • 190 ml wody 
  • 3/4 łyżeczki soli  
  • pół łyżeczki pieprzu 

Sposób wykonania:

Na początku masło rozpuść w rondelku lub na głębokiej patelni. Cebulkę pokrój w drobną kostkę lub w piórka. Smaż przez 3 minuty, aż będzie szklista. 

Następnie dosyp fasolkę i wlej wodę. Przypraw wszystko solą i pieprzem. Doprowadź wodę do wrzenia. Następnie gotuj fasolkę na wolnym ogniu przez 8-10 minut lub do momentu, aż większość wody odparuje. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać składniki.

Po wystudzeniu i przegryzieniu się smaków, fasolka nadaje się do konsumpcji. Bardzo dobrze smakuje również w postaci mocno schłodzonej.

Źródło: terazgotuje.pl, gemini.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa