Fasolka szparagowa z cebulką z patelni. Na lekki obiad lub pyszną kolację
Przepis na fasolkę szparagową z cebulką jest bardzo prosty. Większość składników niezbędnych do przygotowania dania znajdziesz w swojej kuchni. Fasolka jest świetnym dodatkiem do obiadów, ale też super sprawdzi się jako osobna potrawa, np. na kolację.
Fasolka szparagowa to sezonowe warzywo, po które warto w lecie sięgać jak najczęściej. Można ją podać jako dodatek do obiadu, np. ugotowanych ziemniaków i jajka sadzonego. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się też jako samodzielna przekąska, np. na kolację.
Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych o bogatych wartościach odżywczych. Ma mało kalorii, bo w 100 gramach tylko ok. 31 kcal. Dostarcza organizmowi dużą porcję białka i błonnika pokarmowego. Wśród minerałów, które zawiera fasolka, można wymienić: potas, magnez, wapń czy żelazo. Dodatkowo w jej składzie znajdują się witaminy: A, C, E, K i te z grupy B.
Ze względu na bogactwo mikroelementów wykazuje szereg właściwości. Przede wszystkim pomaga zahamować apetyt, uregulować pracę jelit, a w konsekwencji - utrzymać lub zrzucić wagę. Jest zalecana anemikom (ze względu na zawartość żelaza) oraz diabetykom, bo cechuje się niskim indeksem glikemicznym - po jej spożyciu nie trzeba się obawiać gwałtownych skoków glukozy. Potas i magnez oddziałują korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają ciśnienie i cholesterol oraz zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.
Przepis na fasolkę szparagową z cebulką z patelni możesz wykorzystać przez cały rok, nie tylko w lecie. Bazuje na mrożonej fasolce, która jest dostępna nawet zimą. Co ciekawe, gotowe mrożonki przed pakowaniem są blanszowane. Na początku umieszcza się je więc we wrzątku, a następnie na krótko w zimnej wodzie. Dzięki temu zachowują ładny, intensywny kolor i swoje właściwości.
Składniki:
- 350 g mrożonej fasolki
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 190 ml wody
- 3/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
Na początku masło rozpuść w rondelku lub na głębokiej patelni. Cebulkę pokrój w drobną kostkę lub w piórka. Smaż przez 3 minuty, aż będzie szklista.
Następnie dosyp fasolkę i wlej wodę. Przypraw wszystko solą i pieprzem. Doprowadź wodę do wrzenia. Następnie gotuj fasolkę na wolnym ogniu przez 8-10 minut lub do momentu, aż większość wody odparuje. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać składniki.
Po wystudzeniu i przegryzieniu się smaków, fasolka nadaje się do konsumpcji. Bardzo dobrze smakuje również w postaci mocno schłodzonej.
Źródło: terazgotuje.pl, gemini.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut