Reklama
Reklama

Filety z kurczaka są mięciutki i aromatyczne. Strzelczyk podbija ich smak ciekawym składnikiem

Kiedy brakuje pomysłu na obiad, często sięgamy po piersi z kurczaka. Można przyrządzić je na wiele pysznych sposobów, dziś podpowiemy ci, jak przygotować filet z kurczaka z kurkami serwowany na makaronie tagliatelle. Połączenie kremowego sosu, kurkowego posmaku i miękkiego mięsa sprawi, że danie w mig zniknie z talerzy, a rodzina będzie prosić o dokładkę.

Od czerwca w sklepach zaczęły pojawiać się kurki, żółciutkie grzyby genialnie pasują do jajecznicy, można także po prostu podsmażyć je na maśle wraz z cebulką. Bardzo dobrze komponują się także ze śmietanowymi sosami. Mogą być smacznym dodatkiem do schabu, pulpetów, a nawet ryb. Tym razem zostały zaserwowane z kurczakiem oraz makaronem. Obiecujemy, danie wychodzi obłędnie pyszne i z pewnością w tym sezonie zrobisz je ponownie.

Sprawdź także: Zatrzyj na tarce, dodaj trochę mąki. Odchudzający omlet, który uzależnia

Jak czyścić kurki?

Zanim dodasz kurki do sosu, musisz je odpowiednio oczyścić. Zacznij od wrzucenia grzybów do dużej miski, następnie wlej do nich wodę. Najlepiej, aby była ciepła. Wsyp także łyżeczkę soli i delikatnie zamieszaj. Odstaw na chwilę, aby brud i piasek opadły na dno. Za pomocą łyżki cedzakowej, delikatnie wyłów kurki i odłóż je na sitko. Jeśli nadal widzisz, że kurki wymagają oczyszczenia, powtórz cały proces. Pamiętaj jednak, aby nie moczyć grzybów zbyt długo w wodzie, aby nie straciły smaku.

Warto dodać, że kurki mają sporo substancji odżywczych, obecne są w nim witaminy (B1, C, E i PP), a także substancje mineralne (potas, wapń, fluor, czy jod). Dlatego w sezonie, warto jeść je jak najczęściej.

Filet z kurczaka z kurkami - przepis

Przepis na fileta z kurczaka z kurkami przedstawił Tomasz Strzelczyk na swoim kanale w serwisie YouTube. Kucharz przygotował danie w specjalnym urządzeniu, jednak bez problemu można przyrządzić je na patelni. Przygotuj następujące składniki:   

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 300 g kurek,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 25 ml białego wina,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • mąka do oprószenia kurczaka,
  • 1 łyżka masła klarowanego,  
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść natki pietruszki,
  • 200 g makaronu tagliatelle.

Zacznij od pokrojenia piersi z kurczaka w mniejsze kawałki. Dopraw je solą i pieprzem, następnie mięso oprósz mąką, podsmaż je na maśle klarowanym na dobrze rozgrzanej patelni. Kiedy kurczak ładnie się zarumieni, zdejmij go z patelni.

Następnie na tą samą patelnie wrzuć oczyszczone kurki, duże egzemplarze podziel na mniejsze części. Dopraw grzyby tymiankiem. Możesz dodać jeszcze odrobinę masła. Podsmażaj wszystko chwilę, w międzyczasie dodaj pokrojoną bardzo drobno cebulę. Kiedy cebula się zarumieni, wlej białe wino. Dorzuć starty ząbek czosnku, podsmaż jeszcze pół minuty, a następnie dorzuć usmażonego kurczaka. Wlej śmietankę i dodaj musztardę. Wszystko wymieszaj. Zmniejsz ogień, dopraw solą i pieprzem. Przykryj sos pokrywką, duś przez około kwadrans. Podawaj z ugotowanym makaronem oraz świeżą natką pietruszki.


Źródła: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe