Reklama
Reklama

Fit pasztet z kurczaka. Mogą go jeść osoby na diecie i sportowcy

Pasztety, choć pyszne, niestety potrafią być tłuste. Na szczęście pasztet z kurczaka z warzywami to bardziej dietetyczna opcja. Od czasu do czasu mogą po nią sięgać wszyscy, którzy dbają o linię i właściwy poziom cholesterolu we krwi. Przygotowanie przekąski wcale nie jest skomplikowane.

Pasztet z kurczaka z warzywami 

Pasztet z kurczaka z warzywami to pyszny i prosty w przygotowaniu składnik porannych i wieczornych kanapek na śniadanie lub kolację. To także samodzielny dodatek czy element deski wędlin na wszystkich rodzajach imprez. Delikatne i bogate w białko mięso drobiowe sprawia, że ten pasztet będzie idealny dla osób na diecie, aktywnych fizycznie czy po prostu chcących się zdrowo odżywiać. 

Przeczytaj też: Jedz zamiast masła. Dobry na kłopoty z ciśnieniem i skokami cukru

Reklama

Pasztet z kurczaka z warzywami - przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka, 
  • 25 g cebuli, 
  • 100 g bułki tartej, 
  • jajko, 
  • 50 g selera, 
  • 50 g marchewki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 2-3 łyżki bulionu drobiowego. 

Dodatkowo: 

  • olej do wysmarowania formy. 

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka zmiel. Alternatywnie możesz też kupić od razu mieloną pierś z kurczaka. 

Marchewkę i selera obierz oraz drobno posiekaj w kostkę, a obraną cebulę zetrzyj na tarce. 

W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, w tym obrany czosnek przeciśnięty przez praskę. Masa powinna być elastyczna i wilgotna, ale nie wodnista. 

Formę do zapiekania o wymiarach 35x12 cm wysmaruj dobrze olejem. Przenieś do niej masę mięsną z warzywami. Dobrze dociśnij ją do brzegów, by usunąć pęcherzyki powietrza. 

Wstaw pasztet z kurczaka z warzywami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut lub do momentu osiągnięcia temperatury wewnętrznej ok. 75 st. Celsjusza. 

Pasztet wyjmij i całkowicie ostudź przed krojeniem. 

Danie podawaj na kanapkach lub samodzielnie, na przykład z dodatkiem ulubionych sosów czy majonezu. Przechowuj pasztet w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku i zużyj w ciągu 3-4 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przedwojenna zupa pomidorowa. Tradycyjna receptura i niebanalny dodatek

Gdy raz spróbujesz tego ciasta, wciąż będziesz o nim myśleć. Przepis na Słodkiego Kochanka jest prosty

Goście będą zdziwieni, z czego są te zapiekanki. Smaczny przepis krok po kroku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: podroby | kurczak | warzywa | przekąski