Fit pasztet z kurczaka. Mogą go jeść osoby na diecie i sportowcy
Pasztety, choć pyszne, niestety potrafią być tłuste. Na szczęście pasztet z kurczaka z warzywami to bardziej dietetyczna opcja. Od czasu do czasu mogą po nią sięgać wszyscy, którzy dbają o linię i właściwy poziom cholesterolu we krwi. Przygotowanie przekąski wcale nie jest skomplikowane.
Pasztet z kurczaka z warzywami to pyszny i prosty w przygotowaniu składnik porannych i wieczornych kanapek na śniadanie lub kolację. To także samodzielny dodatek czy element deski wędlin na wszystkich rodzajach imprez. Delikatne i bogate w białko mięso drobiowe sprawia, że ten pasztet będzie idealny dla osób na diecie, aktywnych fizycznie czy po prostu chcących się zdrowo odżywiać.
Przeczytaj też: Jedz zamiast masła. Dobry na kłopoty z ciśnieniem i skokami cukru
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 25 g cebuli,
- 100 g bułki tartej,
- jajko,
- 50 g selera,
- 50 g marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 2-3 łyżki bulionu drobiowego.
Dodatkowo:
- olej do wysmarowania formy.
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka zmiel. Alternatywnie możesz też kupić od razu mieloną pierś z kurczaka.
Marchewkę i selera obierz oraz drobno posiekaj w kostkę, a obraną cebulę zetrzyj na tarce.
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, w tym obrany czosnek przeciśnięty przez praskę. Masa powinna być elastyczna i wilgotna, ale nie wodnista.
Formę do zapiekania o wymiarach 35x12 cm wysmaruj dobrze olejem. Przenieś do niej masę mięsną z warzywami. Dobrze dociśnij ją do brzegów, by usunąć pęcherzyki powietrza.
Wstaw pasztet z kurczaka z warzywami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut lub do momentu osiągnięcia temperatury wewnętrznej ok. 75 st. Celsjusza.
Pasztet wyjmij i całkowicie ostudź przed krojeniem.
Danie podawaj na kanapkach lub samodzielnie, na przykład z dodatkiem ulubionych sosów czy majonezu. Przechowuj pasztet w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku i zużyj w ciągu 3-4 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przedwojenna zupa pomidorowa. Tradycyjna receptura i niebanalny dodatek
Goście będą zdziwieni, z czego są te zapiekanki. Smaczny przepis krok po kroku