Reklama
Reklama

Francuski klasyk wprost rozpływa się w ustach. Nie zgadniesz, jak to się piecze

Ciasto z połówkami jabłek to klasyczny, francuski deser, nazywany Tarte Tatin. Wyjątkowa forma pieczenia do góry nogami i rozpływająca się w ustach karmelizowane jabłka sprawia, że całości nie można się oprzeć. Gdy raz wypróbowałam ten przepis, szybko stał się jednym z moich ulubionych.

Jeżeli lubisz kulinarne podróże i inspiracje, koniecznie sprawdź ten przepis. Francuzi wiedzą, co dobre - ten klasyczny deser wprost rozpływa się w ustach. Ciasto z połówkami jabłek wygląda niewinnie, a to prawdziwa eksplozja smaku.

Ciasto z połówkami jabłek - lista składników

Ciasto kruche: 

  • 100 g mąki pszennej, 
  • 50 g zimnego masła, 
  • 2 łyżki zimnej wody, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 szczypta soli. 

Nadzienie: 

  • 10 jabłek, 
  • 150 g masła, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • ½ łyżeczki cynamonu. 

Ciasto z połówkami jabłek - przepis

Przygotuj ciasto kruche. 

Reklama

Wsyp mąkę do miski miksera. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki razem z solą. Zapulsuj mikserem do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 

Dodaj wodę oraz żółtko. Ilość zależy od wielkości użytego jajka - im większe, tym mniej wody będziesz potrzebować. Kontynuuj mieszanie do uzyskania zwartego i gładkiego ciasta. 

Przenieś ciasto na blat i zagnieć je krótko dłonią, a następnie uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. 

Przygotuj nadzienie. 

Jabłka obierz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne. 

W okrągłej, żeliwnej lub emaliowanej formie o średnicy 24 cm rozpuść masło. Dodaj cukier puder i mieszaj całość do połączenia składników.

Podgrzewaj całość, aż uzyskasz brązowy i aromatyczny karmel, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij formę z ognia i odstaw. 

Na wierzchu ułóż połówki jabłka, tak, by przykrywały cały wierzch. Posyp je cynamonem. 

Przenieś formę z powrotem na palnik i gotuj na dużym ogniu przez ok. 10 minut. 

Złóż ciasto. 

Ciasto kruche rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na placek o grubości 3-4 mm. Wytnij z niego kółko o średnicy większej o ok. 5-6 cm niż forma z jabłkami. 

Ciasto przenieś do formy z jabłkami, przykrywając owoce. Brzegi włóż do wewnątrz, zaginając je pod jabłka. Dociśnij je delikatnie, przyklejając do jabłek. 

Czubkiem noża zrób mały otwór w środku ciasta. 

Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut, aż wierzch stanie się złoty, a na brzegach zacznie bulgotać karmel. Wyjmij. 

Przykryj formę dużym, płaskim talerzem, a następnie, uważając na gorąco, odwróć formę szybkim ruchem.

Ciasto z połówkami jabłek podawaj po ostygnięciu, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pij codziennie, szybko zobaczysz zmianę. Brzuch nie będzie wzdęty, łatwiej będzie wstać, wygląd skóry się poprawi

Wyborna przekąska na Wszystkich Świętych. Przygotuj dwa dni wcześniej, będzie jeszcze lepsza

Czyści jelita jak odkurzacz i poprawia ich pracę. Pij, żeby poprawić odporność i samopoczucie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery