Reklama
Reklama

Francuski klasyk wprost rozpływa się w ustach. Nie zgadniesz, jak to się piecze

Ciasto z połówkami jabłek to klasyczny, francuski deser, nazywany Tarte Tatin. Wyjątkowa forma pieczenia do góry nogami i rozpływająca się w ustach karmelizowane jabłka sprawia, że całości nie można się oprzeć. Gdy raz wypróbowałam ten przepis, szybko stał się jednym z moich ulubionych.

Jeżeli lubisz kulinarne podróże i inspiracje, koniecznie sprawdź ten przepis. Francuzi wiedzą, co dobre - ten klasyczny deser wprost rozpływa się w ustach. Ciasto z połówkami jabłek wygląda niewinnie, a to prawdziwa eksplozja smaku.

Ciasto z połówkami jabłek - lista składników

Ciasto kruche: 

  • 100 g mąki pszennej, 
  • 50 g zimnego masła, 
  • 2 łyżki zimnej wody, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 szczypta soli. 

Nadzienie: 

  • 10 jabłek, 
  • 150 g masła, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • ½ łyżeczki cynamonu. 

Ciasto z połówkami jabłek - przepis

Przygotuj ciasto kruche. 

Reklama

Wsyp mąkę do miski miksera. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki razem z solą. Zapulsuj mikserem do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 

Dodaj wodę oraz żółtko. Ilość zależy od wielkości użytego jajka - im większe, tym mniej wody będziesz potrzebować. Kontynuuj mieszanie do uzyskania zwartego i gładkiego ciasta. 

Przenieś ciasto na blat i zagnieć je krótko dłonią, a następnie uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. 

Przygotuj nadzienie. 

Jabłka obierz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne. 

W okrągłej, żeliwnej lub emaliowanej formie o średnicy 24 cm rozpuść masło. Dodaj cukier puder i mieszaj całość do połączenia składników.

Podgrzewaj całość, aż uzyskasz brązowy i aromatyczny karmel, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij formę z ognia i odstaw. 

Na wierzchu ułóż połówki jabłka, tak, by przykrywały cały wierzch. Posyp je cynamonem. 

Przenieś formę z powrotem na palnik i gotuj na dużym ogniu przez ok. 10 minut. 

Złóż ciasto. 

Ciasto kruche rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na placek o grubości 3-4 mm. Wytnij z niego kółko o średnicy większej o ok. 5-6 cm niż forma z jabłkami. 

Ciasto przenieś do formy z jabłkami, przykrywając owoce. Brzegi włóż do wewnątrz, zaginając je pod jabłka. Dociśnij je delikatnie, przyklejając do jabłek. 

Czubkiem noża zrób mały otwór w środku ciasta. 

Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut, aż wierzch stanie się złoty, a na brzegach zacznie bulgotać karmel. Wyjmij. 

Przykryj formę dużym, płaskim talerzem, a następnie, uważając na gorąco, odwróć formę szybkim ruchem.

Ciasto z połówkami jabłek podawaj po ostygnięciu, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sernik z makiem to idealne połączenie smaków. Na święta będzie w sam raz

Najlepsza przekąska na świąteczny stół. Przepis na śledzie cebulowe

Upiecz na święta zamiast rolady makowej. Elegancka plecionka zrobi wrażenie na rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery