Francuski klasyk wprost rozpływa się w ustach. Nie zgadniesz, jak to się piecze
Ciasto z połówkami jabłek to klasyczny, francuski deser, nazywany Tarte Tatin. Wyjątkowa forma pieczenia do góry nogami i rozpływająca się w ustach karmelizowane jabłka sprawia, że całości nie można się oprzeć. Gdy raz wypróbowałam ten przepis, szybko stał się jednym z moich ulubionych.
Jeżeli lubisz kulinarne podróże i inspiracje, koniecznie sprawdź ten przepis. Francuzi wiedzą, co dobre - ten klasyczny deser wprost rozpływa się w ustach. Ciasto z połówkami jabłek wygląda niewinnie, a to prawdziwa eksplozja smaku.
Ciasto kruche:
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g zimnego masła,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 1 żółtko,
- 1 szczypta soli.
Nadzienie:
- 10 jabłek,
- 150 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Przygotuj ciasto kruche.
Wsyp mąkę do miski miksera. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki razem z solą. Zapulsuj mikserem do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
Dodaj wodę oraz żółtko. Ilość zależy od wielkości użytego jajka - im większe, tym mniej wody będziesz potrzebować. Kontynuuj mieszanie do uzyskania zwartego i gładkiego ciasta.
Przenieś ciasto na blat i zagnieć je krótko dłonią, a następnie uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj nadzienie.
Jabłka obierz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne.
W okrągłej, żeliwnej lub emaliowanej formie o średnicy 24 cm rozpuść masło. Dodaj cukier puder i mieszaj całość do połączenia składników.
Podgrzewaj całość, aż uzyskasz brązowy i aromatyczny karmel, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij formę z ognia i odstaw.
Na wierzchu ułóż połówki jabłka, tak, by przykrywały cały wierzch. Posyp je cynamonem.
Przenieś formę z powrotem na palnik i gotuj na dużym ogniu przez ok. 10 minut.
Złóż ciasto.
Ciasto kruche rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na placek o grubości 3-4 mm. Wytnij z niego kółko o średnicy większej o ok. 5-6 cm niż forma z jabłkami.
Ciasto przenieś do formy z jabłkami, przykrywając owoce. Brzegi włóż do wewnątrz, zaginając je pod jabłka. Dociśnij je delikatnie, przyklejając do jabłek.
Czubkiem noża zrób mały otwór w środku ciasta.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut, aż wierzch stanie się złoty, a na brzegach zacznie bulgotać karmel. Wyjmij.
Przykryj formę dużym, płaskim talerzem, a następnie, uważając na gorąco, odwróć formę szybkim ruchem.
Ciasto z połówkami jabłek podawaj po ostygnięciu, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyborna przekąska na Wszystkich Świętych. Przygotuj dwa dni wcześniej, będzie jeszcze lepsza
Czyści jelita jak odkurzacz i poprawia ich pracę. Pij, żeby poprawić odporność i samopoczucie