-->
Reklama
Reklama

Gdy dzwonią niezapowiedziani goście, od razu wiem, co przygotuję. To ciasto robi się w mig

Kiedy poznałam ten przepis, od razu się w nim zakochałam. Takie proste ucieranie ciasto to skarb w moim przepiśniku, ratuje sytuację gdy nagle mam mieć gości. Nie potrzebujesz wielu składników, aby przygotować coś pysznego do kawy czy herbaty.

Marzy ci się ucierane ciasto z owocami, które będzie miękkie, puszyste i wilgotne, ale bez posmaku proszku do pieczenia? Przygotuj ciasto na maślance według poniższego przepisu. 

Ciasto na maślance - lista składników

  • 500 g jagód, 
  • 1-2 jabłka,
  • 4 jajka, 
  • 150 g cukru, 
  • 180 g maślanki, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 150 g płynnego masła, 
  • 250 g mąki pszennej, 
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • cukier puder (do oprószenia ciasta). 

Ciasto na maślance - przepis

Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej.  Usuń z jabłek (2 małych lub jednego dużego) gniazda nasienne. Pokrój miąższ na cienkie plasterki. 

Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Użyj miksera na wysokich obrotach. 

Wmieszaj w masę szpatułką maślankę, ekstrakt waniliowy i przestudzone masło. 

Przesiej przez sitko mąkę z sodą i solą. Partiami dodaj do masy. Mieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj do ciasta łyżkę soku z cytryny. 

Reklama

Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Na cieście rozsyp równomiernie jagody i lekko wciśnij je do środka. Powciskaj też plasterki jabłek. 

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).  

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia. 

Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dyniowa babka z kruszonką. Po całym domu rozniesie się przepiękny zapach

Najlepsza pasta do chleba, syci i dba o zdrowe kości. Mózg lepiej pracuje, odporność rośnie

Zalewam jabłka masą budyniową. Szarlotka szyba do zrobienia, pyszna i idealna na jesienne chłody

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery