Gdy dzwonią niezapowiedziani goście, od razu wiem, co przygotuję. To ciasto robi się w mig
Kiedy poznałam ten przepis, od razu się w nim zakochałam. Takie proste ucieranie ciasto to skarb w moim przepiśniku, ratuje sytuację gdy nagle mam mieć gości. Nie potrzebujesz wielu składników, aby przygotować coś pysznego do kawy czy herbaty.
Marzy ci się ucierane ciasto z owocami, które będzie miękkie, puszyste i wilgotne, ale bez posmaku proszku do pieczenia? Przygotuj ciasto na maślance według poniższego przepisu.
- 500 g jagód,
- 1-2 jabłka,
- 4 jajka,
- 150 g cukru,
- 180 g maślanki,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 150 g płynnego masła,
- 250 g mąki pszennej,
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- cukier puder (do oprószenia ciasta).
Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej. Usuń z jabłek (2 małych lub jednego dużego) gniazda nasienne. Pokrój miąższ na cienkie plasterki.
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Użyj miksera na wysokich obrotach.
Wmieszaj w masę szpatułką maślankę, ekstrakt waniliowy i przestudzone masło.
Przesiej przez sitko mąkę z sodą i solą. Partiami dodaj do masy. Mieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj do ciasta łyżkę soku z cytryny.
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Na cieście rozsyp równomiernie jagody i lekko wciśnij je do środka. Powciskaj też plasterki jabłek.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dyniowa babka z kruszonką. Po całym domu rozniesie się przepiękny zapach
Najlepsza pasta do chleba, syci i dba o zdrowe kości. Mózg lepiej pracuje, odporność rośnie
Zalewam jabłka masą budyniową. Szarlotka szyba do zrobienia, pyszna i idealna na jesienne chłody