Gdy moja teściowa usłyszała nazwę tego ciasta, nieźle się zdziwiła. Potem prosiła o dokladkę
Urok wielu wypieków tkwi w ich prostocie. Takie jest migdałowe ciasto Porachunki Synowej. Od kiedy poznałam ten przepis, chętnie robię je na imprezy rodzinne. Do herbaty i kawy zawsze smakuje świetnie, a jego smak podkreślają delikatne migdały.
Dobre wypieki to te najprostsze - ta zasada sprawdza się wielokrotnie. Porachunki Synowej to deserowa propozycja, która sprawdzi się na co dzień i na większe okazje.
- 125 g miękkiego masła,
- 125 g drobnego cukru,
- 3 jajka,
- 80 g mąki tortowej,
- 75 g blanszowanych migdałów,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- 75 g orzechów laskowych,
- cukier puder (do posypania).
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Zmiel w malakserze migdały – na proszek.
Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodaj do masy maślanej po jednym jajku.
Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj szczyptę soli i zmielone migdały. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy 20 cm. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Rozsyp na niej równomiernie orzechy laskowe.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczyste zrazy z mięsa mielonego. Prosty i szybki pomysł na obiad
Weź mięso z kurczaka i cukinię. Zrobisz lekkie i sycące kotleciki
Ciasto Pankracy zaskoczy domowników. Zwykłe brownie nie ma z nim szans