Reklama
Reklama

Gdy moja teściowa usłyszała nazwę tego ciasta, nieźle się zdziwiła. Potem prosiła o dokladkę

Urok wielu wypieków tkwi w ich prostocie. Takie jest migdałowe ciasto Porachunki Synowej. Od kiedy poznałam ten przepis, chętnie robię je na imprezy rodzinne. Do herbaty i kawy zawsze smakuje świetnie, a jego smak podkreślają delikatne migdały.

Dobre wypieki to te najprostsze - ta zasada sprawdza się wielokrotnie. Porachunki Synowej to deserowa propozycja, która sprawdzi się na co dzień i na większe okazje.

Porachunki Synowej - lista składników

  • 125 g miękkiego masła, 
  • 125 g drobnego cukru,  
  • 3 jajka, 
  • 80 g mąki tortowej, 
  • 75 g blanszowanych migdałów, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 szczypta soli, 
  • 75 g orzechów laskowych, 
  • cukier puder (do posypania). 

Porachunki Synowej - przepis

Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. 

Zmiel w malakserze migdały – na proszek. 

Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. 

Nie przerywając ucierania, dodaj do masy maślanej po jednym jajku. 

Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj szczyptę soli i zmielone migdały. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników. 

Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy 20 cm. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Rozsyp na niej równomiernie orzechy laskowe. 

Reklama

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka.  

Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oprósz je cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Soczyste zrazy z mięsa mielonego. Prosty i szybki pomysł na obiad

Weź mięso z kurczaka i cukinię. Zrobisz lekkie i sycące kotleciki

Ciasto Pankracy zaskoczy domowników. Zwykłe brownie nie ma z nim szans

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery