Reklama
Reklama

Przepis pokazała mi koleżanka, nie ma lepszego ciasta do kawy i herbaty. W weekend zrobię na pewno

Ciasto Słodkie Porachunki to smakowita przekąska do poobiedniej kawy i herbaty. Jest przy tym eleganckie i efektowne, więc z powodzeniem można zaserwować je, kiedy spodziewasz się gości. Świetnie sprawdzi się także na wyjątkowe okazje.

Kiedy ktoś pyta mnie o idealne ciasto do kawy i herbaty, nie mam żadnych wątpliwości. Od razu do głowy przychodzi mi ten przepis, który kiedyś pokazała mi koleżanka. Już sama nazwa zwraca uwagę i trudno jej nie zapamiętać. Smak doskonale podkręcają przepyszne powidła śliwkowe. 

Gdy raz spróbujesz Słodkich Porachunków, na pewno wrócisz do nich wielokrotnie. 

Ciasto Słodkie Porachunki - lista składników

Składniki na ciasto: 

Reklama
  • 4 jajka, 
  • 150 g cukru, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 125 ml płynnego masła, 
  • 240 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 200 g powideł śliwkowych. 

Składniki na bezową piankę: 

  • 3 białka jaj, 
  • 120 g drobnego cukru, 
  • sok z ½ cytryny, 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej. 

Składniki na kruszonkę: 

  • 120 g mąki, 
  • 120 g masła, 
  • 60 g drobnego cukru. 

Ciasto Słodkie Porachunki - przepis

Ogrzej wszystkie składniki na ciasto i bezową piankę do temperatury pokojowej (podgrzane masło przestudź). Masło na kruszonkę schłodź w lodówce. 

Połącz w misce składniki na kruszonkę. Rozcierając je palcami, uformuj w sypkie, grudkowate ciasto. Wstaw do lodówki. 

Utrzyj jajka cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. 

Nie przerywając ucierania, cienką strużką wlej do masy jajecznej płynne, przestudzone masło. 

Po kilku chwilach wyłącz mikser. Przesiej do masy produkty sypkie: mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj szpatułka do połączenia składników. 

Ubij białka na pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i skrobię ziemniaczaną. Gdy piana będzie sztywna, dolej do niej sok z cytryny i wymieszaj szpatułką. 

Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż połowę ciasta do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy o wymiarach 23x23 cm. Ostrożnie rozsmaruj na cieście powidła, a na nich – drugą połowę ciasta. Na ciasto wyłóż bezową piankę. Przysyp ją równomiernie warstwą kruszonki. 

Wstaw ciasto na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie

Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery