Przepis pokazała mi koleżanka, nie ma lepszego ciasta do kawy i herbaty. W weekend zrobię na pewno
Ciasto Słodkie Porachunki to smakowita przekąska do poobiedniej kawy i herbaty. Jest przy tym eleganckie i efektowne, więc z powodzeniem można zaserwować je, kiedy spodziewasz się gości. Świetnie sprawdzi się także na wyjątkowe okazje.
Kiedy ktoś pyta mnie o idealne ciasto do kawy i herbaty, nie mam żadnych wątpliwości. Od razu do głowy przychodzi mi ten przepis, który kiedyś pokazała mi koleżanka. Już sama nazwa zwraca uwagę i trudno jej nie zapamiętać. Smak doskonale podkręcają przepyszne powidła śliwkowe.
Gdy raz spróbujesz Słodkich Porachunków, na pewno wrócisz do nich wielokrotnie.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka,
- 150 g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 125 ml płynnego masła,
- 240 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 200 g powideł śliwkowych.
Składniki na bezową piankę:
- 3 białka jaj,
- 120 g drobnego cukru,
- sok z ½ cytryny,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
Składniki na kruszonkę:
- 120 g mąki,
- 120 g masła,
- 60 g drobnego cukru.
Ogrzej wszystkie składniki na ciasto i bezową piankę do temperatury pokojowej (podgrzane masło przestudź). Masło na kruszonkę schłodź w lodówce.
Połącz w misce składniki na kruszonkę. Rozcierając je palcami, uformuj w sypkie, grudkowate ciasto. Wstaw do lodówki.
Utrzyj jajka cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, cienką strużką wlej do masy jajecznej płynne, przestudzone masło.
Po kilku chwilach wyłącz mikser. Przesiej do masy produkty sypkie: mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj szpatułka do połączenia składników.
Ubij białka na pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i skrobię ziemniaczaną. Gdy piana będzie sztywna, dolej do niej sok z cytryny i wymieszaj szpatułką.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż połowę ciasta do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy o wymiarach 23x23 cm. Ostrożnie rozsmaruj na cieście powidła, a na nich – drugą połowę ciasta. Na ciasto wyłóż bezową piankę. Przysyp ją równomiernie warstwą kruszonki.
Wstaw ciasto na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom
Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie
Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości