Reklama
Reklama

Gdy raz spróbujesz tego ciasta, wciąż będziesz o nim myśleć. Przepis na Słodkiego Kochanka jest prosty

Słodki Kochanek w tej wersji zawsze przekona cię do spędzenia z nim przyjemnego popołudnia z kawą. Przyciąga swoim wyglądem, a do tego obłędnie smakuje. To klasyczny deser w wyjątkowym wydaniu. Przepis podpatrzyłam na przyjęciu u koleżanki, teraz na stałe zagościł w naszym rodzinnym menu.

Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser? Słodki Kochanek - to właśnie tego ciasta potrzebujesz. Obłędnie pyszne połączenie ciasteczek czekoladowych, budyniowego kremu i owocowych galaretek prezentuje się niezwykle efektownie. Ten przepis z pewnością sprawdzi się podczas przyjęć, ale również po prostu gdy masz ochotę na coś słodkiego. 

Słodki Kochanek - lista składników

Spód: 

  • 300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem, np. Oreo, 
  • 70 g masła.  

Krem budyniowy: 

Reklama
  • 750 ml mleka, 
  • 250 g masła, 
  • 60 g cukru, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 żółtka, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego.  

Dodatkowo: 

  • 2 galaretki truskawkowe, 
  • 700 ml wrzącej wody, 
  • 300 g truskawek. 

Dekoracja: 

  • 50 g białej czekolady, 
  • 50 g mlecznej czekolady. 

Słodki Kochanek - przepis

Zrób najpierw spód. Ciastka zmiksuj drobno, a masło rozpuść. Połącz składniki, aby zrobić masę o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż spód formy o wielkości 24 x 24 cm i włóż do lodówki.  

Zrób krem budyniowy. Odlej ¾ szklanki mleka i dodaj do niego żółtka oraz obydwie mąki. Zmiksuj na wysokich obrotach, aby połączyć wszystkie składniki. Resztę mleka zagotuj z cukrami. Wlej zrobioną mieszankę, zagotuj. Nie przestawaj mieszać, żeby nie było grudek. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu. Poczekaj do ostudzenia.  

Miękkie masło utrzyj na wysokich obrotach aż zrobi się jasne. Dodawaj stopniowo zimny budyń i ucieraj aż powstanie gładki i jednolity krem.  

Galaretki zalej wrzącą wodą. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Kiedy galaretka ostygnie, dodaj owoce i zamieszaj.  

Na schłodzony spód wyłóż połowę porcji kremu budyniowego. Wylej tężejącą galaretkę i włóż do lodówki. Krem także przechowaj na ten czas w chłodnym miejscu. Kiedy galaretka zrobi się sztywna, wyłóż drugą warstwę kremu. Na wierzch zetrzyj białą i mleczną czekoladę.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Fit pasztet z kurczaka. Mogą go jeść osoby na diecie i sportowcy

Przedwojenna zupa pomidorowa. Tradycyjna receptura i niebanalny dodatek

Goście będą zdziwieni, z czego są te zapiekanki. Smaczny przepis krok po kroku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery