Gdy raz spróbujesz tego ciasta, wciąż będziesz o nim myśleć. Przepis na Słodkiego Kochanka jest prosty
Słodki Kochanek w tej wersji zawsze przekona cię do spędzenia z nim przyjemnego popołudnia z kawą. Przyciąga swoim wyglądem, a do tego obłędnie smakuje. To klasyczny deser w wyjątkowym wydaniu. Przepis podpatrzyłam na przyjęciu u koleżanki, teraz na stałe zagościł w naszym rodzinnym menu.
Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser? Słodki Kochanek - to właśnie tego ciasta potrzebujesz. Obłędnie pyszne połączenie ciasteczek czekoladowych, budyniowego kremu i owocowych galaretek prezentuje się niezwykle efektownie. Ten przepis z pewnością sprawdzi się podczas przyjęć, ale również po prostu gdy masz ochotę na coś słodkiego.
Spód:
- 300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem, np. Oreo,
- 70 g masła.
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka,
- 250 g masła,
- 60 g cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe,
- 700 ml wrzącej wody,
- 300 g truskawek.
Dekoracja:
- 50 g białej czekolady,
- 50 g mlecznej czekolady.
Zrób najpierw spód. Ciastka zmiksuj drobno, a masło rozpuść. Połącz składniki, aby zrobić masę o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż spód formy o wielkości 24 x 24 cm i włóż do lodówki.
Zrób krem budyniowy. Odlej ¾ szklanki mleka i dodaj do niego żółtka oraz obydwie mąki. Zmiksuj na wysokich obrotach, aby połączyć wszystkie składniki. Resztę mleka zagotuj z cukrami. Wlej zrobioną mieszankę, zagotuj. Nie przestawaj mieszać, żeby nie było grudek. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu. Poczekaj do ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na wysokich obrotach aż zrobi się jasne. Dodawaj stopniowo zimny budyń i ucieraj aż powstanie gładki i jednolity krem.
Galaretki zalej wrzącą wodą. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Kiedy galaretka ostygnie, dodaj owoce i zamieszaj.
Na schłodzony spód wyłóż połowę porcji kremu budyniowego. Wylej tężejącą galaretkę i włóż do lodówki. Krem także przechowaj na ten czas w chłodnym miejscu. Kiedy galaretka zrobi się sztywna, wyłóż drugą warstwę kremu. Na wierzch zetrzyj białą i mleczną czekoladę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Fit pasztet z kurczaka. Mogą go jeść osoby na diecie i sportowcy
Przedwojenna zupa pomidorowa. Tradycyjna receptura i niebanalny dodatek
Goście będą zdziwieni, z czego są te zapiekanki. Smaczny przepis krok po kroku