Gdy robię w weekend na śniadanie, rodzina aż biegnie do stołu. Ten krem do naleśników to totalny obłęd
Naleśniki z kremem cytrynowym, czyli z domowym kremem lemon curd połączonym z serkiem mascarpone, to obłędnie smaczna propozycja na sycący posiłek lub słodką przekąskę. Koniecznie wypróbuj ten przepis, ale ostrzegam - uzależnia.
Wiadomo, że naleśniki to jedno z ulubionych śniadań w polskich domach. Ja jednak lubię kulinarne eksperymenty i pewnego razu postanowiłam przygotować cytrynowy krem - zamiast klasycznie podać naleśniki z dżemem. To był prawdziwy strzał w dziesiątkę, od dawna to nasze ulubionego rodzinne śniadanie. Nie tylko smakuje doskonale, ale też dobrze się prezentuje.
Składniki na krem cytrynowy:
- 2 cytryny,
- 2 jajka,
- 110 g cukru,
- 80 g masła,
- 250 g serka mascarpone.
Składniki na naleśniki:
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 230 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- masło klarowane (do smażenia),
- cukier puder (do podania).
Dokładnie umyj cytryny (najlepiej skorzystaj z owoców z uprawy ekologicznej). Otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
Utrzyj jajka z cukrem (w rondelku, w którym będziesz gotować krem cytrynowy). Połącz z sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Wymieszaj.
Dodaj do masy jajecznej pokrojone w kostkę masło. Podgrzej na wolnym ogniu, cały czas mieszając – aż masło się rozpuści i połączy z jajkami w gęstą masę.
Przetrzyj krem przez sitko, by pozbyć się grudek. Odstaw do przestudzenia.
Połącz mleko z wodą gazowaną i jajkami. Wymieszaj rózgą kuchenną.
Przesiej do płynnych składników mąkę. Dodaj sól i cukier. Zmiksuj na gładkie ciasto.
Roztop na rozgrzanej patelni naleśnikowej niewielką ilość masła klarowanego. Wylej porcję ciasta (niepełną łyżkę wazową) i rozprowadź je równomiernie, poruszając patelnią. Usmaż naleśnik – około 45 sekund po każdej ze stron. Wysmaż w ten sposób całe ciasto. Usmażone naleśniki odkładaj na płaski talerz.
Połącz przestudzony krem cytrynowy z serkiem mascarpone. Napełnij masą ciepłe naleśniki. Podawaj je od razu, oprószone cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie, puszyste i nietuzinkowe. Na śniadanie przygotuj Obłoczki Jajeczne
Dodaj 3 łyżki do mięsnej masy. Mielone będą mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz
Jednogarnkowe danie, które zrobi furorę. Przepis na sycący kociołek pasterski