Reklama
Reklama

Gdy robię w weekend na śniadanie, rodzina aż biegnie do stołu. Ten krem do naleśników to totalny obłęd

Naleśniki z kremem cytrynowym, czyli z domowym kremem lemon curd połączonym z serkiem mascarpone, to obłędnie smaczna propozycja na sycący posiłek lub słodką przekąskę. Koniecznie wypróbuj ten przepis, ale ostrzegam - uzależnia.

Wiadomo, że naleśniki to jedno z ulubionych śniadań w polskich domach. Ja jednak lubię kulinarne eksperymenty i pewnego razu postanowiłam przygotować cytrynowy krem - zamiast klasycznie podać naleśniki z dżemem. To był prawdziwy strzał w dziesiątkę, od dawna to nasze ulubionego rodzinne śniadanie. Nie tylko smakuje doskonale, ale też dobrze się prezentuje.

Naleśniki z kremem cytrynowym - lista składników

Składniki na krem cytrynowy: 

  • 2 cytryny, 
  • 2 jajka, 
  • 110 g cukru, 
  • 80 g masła,  
  • 250 g serka mascarpone. 

Składniki na naleśniki: 

Reklama
  • 250 ml mleka, 
  • 250 ml wody gazowanej, 
  • 2 jajka, 
  • 230 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • szczypta soli, 
  • masło klarowane (do smażenia), 
  • cukier puder (do podania). 

Naleśniki z kremem cytrynowym - przepis

Dokładnie umyj cytryny (najlepiej skorzystaj z owoców z uprawy ekologicznej). Otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. 

Utrzyj jajka z cukrem (w rondelku, w którym będziesz gotować krem cytrynowy). Połącz z sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Wymieszaj. 

Dodaj do masy jajecznej pokrojone w kostkę masło. Podgrzej na wolnym ogniu, cały czas mieszając – aż masło się rozpuści i połączy z jajkami w gęstą masę.  

Przetrzyj krem przez sitko, by pozbyć się grudek. Odstaw do przestudzenia. 

Połącz mleko z wodą gazowaną i jajkami. Wymieszaj rózgą kuchenną.  

Przesiej do płynnych składników mąkę. Dodaj sól i cukier. Zmiksuj na gładkie ciasto.  

Roztop na rozgrzanej patelni naleśnikowej niewielką ilość masła klarowanego. Wylej porcję ciasta (niepełną łyżkę wazową) i rozprowadź je równomiernie, poruszając patelnią. Usmaż naleśnik – około 45 sekund po każdej ze stron. Wysmaż w ten sposób całe ciasto. Usmażone naleśniki odkładaj na płaski talerz.  

Połącz przestudzony krem cytrynowy z serkiem mascarpone. Napełnij masą ciepłe naleśniki. Podawaj je od razu, oprószone cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekkie, puszyste i nietuzinkowe. Na śniadanie przygotuj Obłoczki Jajeczne

Dodaj 3 łyżki do mięsnej masy. Mielone będą mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz

Jednogarnkowe danie, które zrobi furorę. Przepis na sycący kociołek pasterski

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki