Reklama
Reklama

Gdy robię w weekend na śniadanie, rodzina aż biegnie do stołu. Ten krem do naleśników to totalny obłęd

Naleśniki z kremem cytrynowym, czyli z domowym kremem lemon curd połączonym z serkiem mascarpone, to obłędnie smaczna propozycja na sycący posiłek lub słodką przekąskę. Koniecznie wypróbuj ten przepis, ale ostrzegam - uzależnia.

Wiadomo, że naleśniki to jedno z ulubionych śniadań w polskich domach. Ja jednak lubię kulinarne eksperymenty i pewnego razu postanowiłam przygotować cytrynowy krem - zamiast klasycznie podać naleśniki z dżemem. To był prawdziwy strzał w dziesiątkę, od dawna to nasze ulubionego rodzinne śniadanie. Nie tylko smakuje doskonale, ale też dobrze się prezentuje.

Naleśniki z kremem cytrynowym - lista składników

Składniki na krem cytrynowy: 

  • 2 cytryny, 
  • 2 jajka, 
  • 110 g cukru, 
  • 80 g masła,  
  • 250 g serka mascarpone. 

Składniki na naleśniki: 

Reklama
  • 250 ml mleka, 
  • 250 ml wody gazowanej, 
  • 2 jajka, 
  • 230 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • szczypta soli, 
  • masło klarowane (do smażenia), 
  • cukier puder (do podania). 

Naleśniki z kremem cytrynowym - przepis

Dokładnie umyj cytryny (najlepiej skorzystaj z owoców z uprawy ekologicznej). Otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. 

Utrzyj jajka z cukrem (w rondelku, w którym będziesz gotować krem cytrynowy). Połącz z sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Wymieszaj. 

Dodaj do masy jajecznej pokrojone w kostkę masło. Podgrzej na wolnym ogniu, cały czas mieszając – aż masło się rozpuści i połączy z jajkami w gęstą masę.  

Przetrzyj krem przez sitko, by pozbyć się grudek. Odstaw do przestudzenia. 

Połącz mleko z wodą gazowaną i jajkami. Wymieszaj rózgą kuchenną.  

Przesiej do płynnych składników mąkę. Dodaj sól i cukier. Zmiksuj na gładkie ciasto.  

Roztop na rozgrzanej patelni naleśnikowej niewielką ilość masła klarowanego. Wylej porcję ciasta (niepełną łyżkę wazową) i rozprowadź je równomiernie, poruszając patelnią. Usmaż naleśnik – około 45 sekund po każdej ze stron. Wysmaż w ten sposób całe ciasto. Usmażone naleśniki odkładaj na płaski talerz.  

Połącz przestudzony krem cytrynowy z serkiem mascarpone. Napełnij masą ciepłe naleśniki. Podawaj je od razu, oprószone cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki