Reklama
Reklama

Gdy zostaje mi kurczak z rosołu, robię pastę do kanapek. Wychodzi puszysta i kremowa

U mnie w domu nie ma niedzieli bez rosołu. W kolejnych dniach robię z niego inną zupę, natomiast zawsze zostawało mi mięso, z którym nie wiedziałam, co mam zrobić. Ostatnio znalazłam sposób na wykorzystanie kurczaka z rosołu. Przerabiam go tak, że jest nie do poznania.

Gotowany w rosole kurczak to dla wielu jedna z najmniej lubianych form podania drobiu. Wówczas pojawia się problem, co zrobić z takiego mięsa, żeby go nie wyrzucić. Można go wykorzystać na wiele sposobów, ale pasta jest moim ulubionym.

Co zrobić z kurczaka z rosołu?

Jeśli nie chcemy jeść samego kurczaka z rosołu, to można z niego zrobić wiele różnych dobroci. Zdecydowanie najpopularniejszą jest galareta. W tej przekąsce dodatkowo możemy wykorzystać marchewkę z rosołu, dodamy groszek i gotowe.

Kurczak z rosołu świetnie się też sprawdzi do przerobienia na farsz do pierogów, uszek, naleśników czy krokietów. Podsmażone z przyprawami na patelni mięso może za to posłużyć jako dodatek do zapiekanek, tortilli z warzywami, a nawet pizzy. Ja od pewnego czasu jednak stawiam na pastę kanapkową.

Pasta z kurczaka do kanapek - przepis

Pastę z kurczaka z rosołu robię zawsze, gdy zostaje mi mięso z zupy. Z tego przepisu wychodzi kremowa, aksamitna i naprawdę puszysta. Smaruję nią świeżo zrobione grzanki, na górę kładę świeże warzywa, ogórka kiszonego lub małosolnego i gotowe. Mamy pełnowartościowy i smaczny posiłek, który nadaje się na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia.

Składniki:

  • 250 g kurczaka z rosołu
  • 20 g majonezu
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ugotowanego kurczaka obierz z kości i skóry. Mięso porwij na mniejsze kawałki i wrzuć je do misy blendera. Dodaj do tego majonez, posiekany czosnek, pokrojoną na mniejsze części cebulę, słodką paprykę, pieprz i sól. Wszystko ze sobą zblenduj na gładką masę. W ten prosty sposób pasta z kurczaka z rosołu jest gotowa do jedzenia. Przechowuj ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | kurczak