Genialna pasta kanapkowa z orzechami. Idealna do sylwestrowych przekąsek
Miłośnicy domowych smarowideł do pieczywa muszą spróbować pastę kanapkową z orzechami. W przepisie tym znajdziesz połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, wyrazistego parmezanu, orzechów włoskich, oraz kwaśnego ogórka kiszonego, który doskonale przełamie smak. Ta receptura to prawdziwy rarytas, jeśli odtworzysz ją raz, z pewnością będziesz do niej wracać.
Kanapki należą do najczęściej spożywanych przez nas dań. Bywa, że sięgamy po nie nawet kilka razy dzienne - na śniadanie, w pracy, w porze kolacji. Nie ma w tym nic niewłaściwego, jeśli bazą jest dobrej jakości pieczywo, a wśród dodatków znajdują się świeże warzywa. Trzeba jednak przyznać, że dieta oparta o kanapki z szynką czy serem jest dość monotonna. Łatwo ją wzbogacić, przygotowując domowe pasy kanapkowe. Taki dodatek do chleba może być nie tylko pełen smaku, ale i cennych dla zdrowia składników. A przy okazji pozwala wykorzystać zalegające w lodówce produkty. Na przykład mięso z rosołu. Z kawałka gotowanego kurczaka może powstać pyszna pasta kanapkowa z orzechami, ogórkiem i parmezanem.
Gotową pastę możesz serwować na kanapach, albo posmarować nią wrapy. Idealnie sprawdzi się także do zrobienia mini kanapeczek na domówkę lub imprezę sylwestrową.
Składniki:
- 250 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
- 2 łyżki drobno startego sera typu parmezan,
- 100 g orzechów włoskich,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- sól, pieprz, ostra papryka (do smaku).
Rozdrobnij wstępnie mięso z kurczaka i większą część orzechów. Umieść oba składniki w blenderze wraz z jogurtem. Zblenduj na dość gładką masę.
Posiekaj resztę orzechów (tak, by w paście były ich wyczuwalne kawałki). Posiekaj także drobno ogórek.
Połącz masę mięsno-orzechową z posiekanymi orzechami i ogórkiem. Dodaj parmezan, koperek i majonez. Wymieszaj na jednolitą pastę. Dopraw sproszkowaną ostrą papryką, pieprzem i solą. Wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki, by przegryzły się smaki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka monopolowa robi furorę. Sekretem jest podsmażenie tego składnika
Po świątecznej uczcie masz ochotę na coś lekkiego? Na obiad zrób dietetyczny gulasz warzywny