Reklama
Reklama

Genialna pasta kanapkowa z orzechami. Idealna do sylwestrowych przekąsek

Miłośnicy domowych smarowideł do pieczywa muszą spróbować pastę kanapkową z orzechami. W przepisie tym znajdziesz połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, wyrazistego parmezanu, orzechów włoskich, oraz kwaśnego ogórka kiszonego, który doskonale przełamie smak. Ta receptura to prawdziwy rarytas, jeśli odtworzysz ją raz, z pewnością będziesz do niej wracać.


Kanapki należą do najczęściej spożywanych przez nas dań. Bywa, że sięgamy po nie nawet kilka razy dzienne - na śniadanie, w pracy, w porze kolacji. Nie ma w tym nic niewłaściwego, jeśli bazą jest dobrej jakości pieczywo, a wśród dodatków znajdują się świeże warzywa. Trzeba jednak przyznać, że dieta oparta o kanapki z szynką czy serem jest dość monotonna. Łatwo ją wzbogacić, przygotowując domowe pasy kanapkowe. Taki dodatek do chleba może być nie tylko pełen smaku, ale i cennych dla zdrowia składników. A przy okazji pozwala wykorzystać zalegające w lodówce produkty. Na przykład mięso z rosołu. Z kawałka gotowanego kurczaka może powstać pyszna pasta kanapkowa z orzechami, ogórkiem i parmezanem.  

Sprawdź także: Zamiast jajecznej lub serowej zrób pastę z bardzo zdrowego warzywa. Niezastąpiona na serce, krążenie i nadciśnienie

Przepis na pastę kanapkową z orzechami

Gotową pastę możesz serwować na kanapach, albo posmarować nią wrapy. Idealnie sprawdzi się także do zrobienia mini kanapeczek na domówkę lub imprezę sylwestrową. 

Składniki: 

  • 250 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 
  • 2 łyżki drobno startego sera typu parmezan, 
  • 100 g orzechów włoskich, 
  • 1 ogórek kiszony, 
  • 1 łyżka posiekanego koperku, 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,  
  • 1 łyżka majonezu, 
  • sól, pieprz, ostra papryka (do smaku).

Jak zrobić pastę kanapkową z orzechami? 

Rozdrobnij wstępnie mięso z kurczaka i większą część orzechów. Umieść oba składniki w blenderze wraz z jogurtem. Zblenduj na dość gładką masę. 

Posiekaj resztę orzechów (tak, by w paście były ich wyczuwalne kawałki). Posiekaj także drobno ogórek. 

Połącz masę mięsno-orzechową z posiekanymi orzechami i ogórkiem. Dodaj parmezan, koperek i majonez. Wymieszaj na jednolitą pastę. Dopraw sproszkowaną ostrą papryką, pieprzem i solą. Wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki, by przegryzły się smaki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka monopolowa robi furorę. Sekretem jest podsmażenie tego składnika

Po świątecznej uczcie masz ochotę na coś lekkiego? Na obiad zrób dietetyczny gulasz warzywny

Tradycyjne, sycące, posmakują rodzinie. Pyzy gospodarskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski