Reklama
Reklama

Genialna pasta kanapkowa z orzechami. Idealna do sylwestrowych przekąsek

Miłośnicy domowych smarowideł do pieczywa muszą spróbować pastę kanapkową z orzechami. W przepisie tym znajdziesz połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, wyrazistego parmezanu, orzechów włoskich, oraz kwaśnego ogórka kiszonego, który doskonale przełamie smak. Ta receptura to prawdziwy rarytas, jeśli odtworzysz ją raz, z pewnością będziesz do niej wracać.


Kanapki należą do najczęściej spożywanych przez nas dań. Bywa, że sięgamy po nie nawet kilka razy dzienne - na śniadanie, w pracy, w porze kolacji. Nie ma w tym nic niewłaściwego, jeśli bazą jest dobrej jakości pieczywo, a wśród dodatków znajdują się świeże warzywa. Trzeba jednak przyznać, że dieta oparta o kanapki z szynką czy serem jest dość monotonna. Łatwo ją wzbogacić, przygotowując domowe pasy kanapkowe. Taki dodatek do chleba może być nie tylko pełen smaku, ale i cennych dla zdrowia składników. A przy okazji pozwala wykorzystać zalegające w lodówce produkty. Na przykład mięso z rosołu. Z kawałka gotowanego kurczaka może powstać pyszna pasta kanapkowa z orzechami, ogórkiem i parmezanem.  

Sprawdź także: Zamiast jajecznej lub serowej zrób pastę z bardzo zdrowego warzywa. Niezastąpiona na serce, krążenie i nadciśnienie

Przepis na pastę kanapkową z orzechami

Gotową pastę możesz serwować na kanapach, albo posmarować nią wrapy. Idealnie sprawdzi się także do zrobienia mini kanapeczek na domówkę lub imprezę sylwestrową. 

Składniki: 

  • 250 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 
  • 2 łyżki drobno startego sera typu parmezan, 
  • 100 g orzechów włoskich, 
  • 1 ogórek kiszony, 
  • 1 łyżka posiekanego koperku, 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,  
  • 1 łyżka majonezu, 
  • sól, pieprz, ostra papryka (do smaku).

Jak zrobić pastę kanapkową z orzechami? 

Rozdrobnij wstępnie mięso z kurczaka i większą część orzechów. Umieść oba składniki w blenderze wraz z jogurtem. Zblenduj na dość gładką masę. 

Posiekaj resztę orzechów (tak, by w paście były ich wyczuwalne kawałki). Posiekaj także drobno ogórek. 

Połącz masę mięsno-orzechową z posiekanymi orzechami i ogórkiem. Dodaj parmezan, koperek i majonez. Wymieszaj na jednolitą pastę. Dopraw sproszkowaną ostrą papryką, pieprzem i solą. Wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki, by przegryzły się smaki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane

Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek

Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski