Genialny pomysł na przetwory na lato. Zrób pomidory w słoikach
Pomidory dostępne są w sklepach przez cały rok, ale tym szklarniowym, czy z importu daleko do smaku i aromatu okazów dojrzałych w słońcu i świeżo zerwanych. Takimi cieszyć możemy się tylko w pełni lata. To także najlepszy moment, by zachować wspaniałe walory pomidorów na dłużej. Pomidory w słoikach można przechowywać nawet do następnego lata.
Jedzenie pomidorów to świetny sposób na to, aby zadbać o swój organizm. Zawierają likopen, silny przeciwutleniacz, który wspiera walkę organizmu z wolnym rodnikami, wspiera również układ sercowo-naczyniowy. Pomidory dbają także o prawidłowy poziom cholesterolu oraz, dzięki zawartości potasu, stabilizują ciśnienie krwi. Co więcej, pomidory wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, a także wspierają układ odpornościowy. Warto jeść je na surowo, można także zrobić z nich pyszne przetwory, na przykład pomidory w słoikach.
Sprawdź także: Strzelczyk nie robi już tylko ogórków. Jego popisowe przetwory to małosolne pomidory
Zanim przejdziesz do przygotowania przetworów, upewnij się, że pomidory, które kupiłeś są pozbawione skaz i pleśni. Warto wybierać jędrne egzemplarze, średniej wielkości. Ważne jest także, aby odpowiednio przygotować słoiki, powinny być czyste i wyparzone, to samo tyczy się zakrętek.
Składniki:
- 1 kg dużych, dojrzałych pomidorów (np. malinowych),
- 500 g młodej cebuli,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 1 papryczka chili,
- kilka gałązek świeżej bazylii,
- 150 ml oleju słonecznikowego,
- 75 ml octu spirytusowego 10 proc.,
- 750 ml wody,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki soli.
Umyj starannie pomidory i pokrój na grube plastry. Obierz cebule i pokrój w krążki. Obierz ząbki czosnku i pokrój je na plasterki. Usuń gniazdo nasienne z papryczki chili i drobno ją posiekaj. Gałązki bazylii podziel na mniejsze kawałki.
Zagotuj wodę z octem. Lekko przestudzoną wymieszaj z miodem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wyparz dwa litrowe słoiki. Na dnie każdego połóż dwa ziarna ziela angielskiego. Ułóż w słoikach na przemian plastry pomidorów i cebuli, co pewien czas dokładając bazylię, plasterki czosnku i kawałeczki papryki.
Wlej przestudzoną zalewę do słoików. Zakręć je szczelnie i poruszaj nimi tak, by zalewa wypełniła je równomiernie. Odstaw do lodówki. Co pewien czas wyjmij słoiki z lodówki i delikatnie nimi poruszaj.
Pomidory będą gotowe do spożycia już po dobie, ale możesz przechowywać je w lodówce nawet przez miesiąc. Jeśli chcesz przechować je dłużej, zapasteryzuj.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
U babci zawsze jedliśmy ze świeżym chlebem. Teraz robię smalec z jabłkiem z jej przepisu
Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta
Drożdżowe ciastka z jabłkowo-twarogowym nadzieniem. Jabłkowe Besoski krok po kroku