Reklama
Reklama

Genialny pomysł na przetwory na lato. Zrób pomidory w słoikach

Pomidory dostępne są w sklepach przez cały rok, ale tym szklarniowym, czy z importu daleko do smaku i aromatu okazów dojrzałych w słońcu i świeżo zerwanych. Takimi cieszyć możemy się tylko w pełni lata. To także najlepszy moment, by zachować wspaniałe walory pomidorów na dłużej. Pomidory w słoikach można przechowywać nawet do następnego lata.

Jedzenie pomidorów to świetny sposób na to, aby zadbać o swój organizm. Zawierają likopen, silny przeciwutleniacz, który wspiera walkę organizmu z wolnym rodnikami, wspiera również układ sercowo-naczyniowy. Pomidory dbają także o prawidłowy poziom cholesterolu oraz, dzięki zawartości potasu, stabilizują ciśnienie krwi. Co więcej, pomidory wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, a także wspierają układ odpornościowy. Warto jeść je na surowo, można także zrobić z nich pyszne przetwory, na przykład pomidory w słoikach

Reklama

 Sprawdź także: Strzelczyk nie robi już tylko ogórków. Jego popisowe przetwory to małosolne pomidory

 Przepis na pomidory w słoikach

Zanim przejdziesz do przygotowania przetworów, upewnij się, że pomidory, które kupiłeś są pozbawione skaz i pleśni. Warto wybierać jędrne egzemplarze, średniej wielkości. Ważne jest także, aby odpowiednio przygotować słoiki, powinny być czyste i wyparzone, to samo tyczy się zakrętek. 

Składniki: 

  • 1 kg dużych, dojrzałych pomidorów (np. malinowych),
  • 500 g młodej cebuli, 
  • 5-6 ząbków czosnku, 
  • 1 papryczka chili, 
  • kilka gałązek świeżej bazylii, 
  • 150 ml oleju słonecznikowego, 
  • 75 ml octu spirytusowego 10 proc.,  
  • 750 ml wody, 
  • 3 łyżki płynnego miodu, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • 2 łyżeczki soli. 

 Jak zrobić pomidory w słoikach? 

Umyj starannie pomidory i pokrój na grube plastry. Obierz cebule i pokrój w krążki. Obierz ząbki czosnku i pokrój je na plasterki. Usuń gniazdo nasienne z papryczki chili i drobno ją posiekaj. Gałązki bazylii podziel na mniejsze kawałki. 

Zagotuj wodę z octem. Lekko przestudzoną wymieszaj z miodem. Odstaw do całkowitego wystudzenia. 

Wyparz dwa litrowe słoiki. Na dnie każdego połóż dwa ziarna ziela angielskiego. Ułóż w słoikach na przemian plastry pomidorów i cebuli, co pewien czas dokładając bazylię, plasterki czosnku i kawałeczki papryki. 

Wlej przestudzoną zalewę do słoików. Zakręć je szczelnie i poruszaj nimi tak, by zalewa wypełniła je równomiernie. Odstaw do lodówki. Co pewien czas wyjmij słoiki z lodówki i delikatnie nimi poruszaj. 

Pomidory będą gotowe do spożycia już po dobie, ale możesz przechowywać je w lodówce nawet przez miesiąc. Jeśli chcesz przechować je dłużej, zapasteryzuj. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory