Reklama
Reklama

Złocista i chrupiąca babka ziemniaczana. Tak smakuje przysmak z Podlasia

Babka ziemniaczana to klasyk kuchni polskiej, który charakteryzuje się mocnym i wyrazistym smakiem. Świetnie pasuje z kleksem kwaśnej śmietany czy sosem grzybowym. Wychodzi aromatyczna, chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Smakuje najlepiej prosto z piekarnika, jeszcze ciepła.

Babka ziemniaczana - przysmak z Podlasia

Babka ziemniaczana to charakterystyczne danie kuchni ze wschodniej Polski, zwłaszcza Podlasia, Lubelszczyzny i Suwalszczyzny. To potrawa prosta, chłopska, wywodząca się z tradycji wykorzystania tanich i łatwo dostępnych składników. Podstawą są surowe, starte ziemniaki, cebula, jajka oraz przyprawy. Dodaje się do niej również skwarki lub wędzony boczek, żeby nadać jej wyrazistości. Pieczona w piecu chlebowym lub żeliwnej formie, zyskiwała chrupiącą, złocistą skórkę i miękki środek. Babka ziemniaczana była dawniej potrawą codzienną, dziś wraca na stoły w nowoczesnych odsłonach, m.in. z grzybami, ziołami czy warzywami. 

Reklama

Babka ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku, 
  • 2 kg ziemniaków typu B lub C, 
  • 2 średnie cebule, 
  • 2 jajka, 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • łyżeczka czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • masło do natłuszczenia formy, 
  • bułka tarta do posypania formy. 

Sposób wykonania:

Przygotuj składniki. Umyj ziemniaki i obierz je. Obierz również cebulę. 

Zetrzyj ziemniaki i cebulę na tarce o najmniejszych oczkach. Możesz użyć alternatywnie robota kuchennego z tarczą tnącą. Starte warzywa umieść na sitku i pozbądź się nadmiaru płynu, wyciskając masę ręką. 

Boczek pokrój w kostkę o boku ok. pół centymetra i podsmaż go na małym ogniu aż lekko się zrumieni. Używaj suchej patelni. 

W dużej misce połącz ze sobą ziemniaki, cebulę, boczek razem wytopionym tłuszczem, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszaj wszystko do całkowitego połączenia składników i powstania jednolitej masy. 

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Napełnij ją masą ziemniaczaną. 

Wstaw babkę ziemniaczaną do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 80 minut, na dolną półkę piekarnika. Na 20 minut przed końcem pieczenia zmniejsz temperaturę do 150 st. Celsjusza i przykryj danie folią aluminiową. 

Wyjmij danie z pieca i odstaw na 10-15 minut. Możesz serwować ją prosto z formy, ale równie dobrze możesz formę odwrócić do góry dnem i delikatnie wyjąć na paterę. 

Babkę podawaj na ciepło lub zimno. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Odgrzewaj na patelni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto na pierogi robi moja babcia, delikatne, mięciutkie jak puch. To zasługa jednego dodatku

Polacy uwielbiają tę zupę. Tylko nieliczni wiedzą, że oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i poprawia trawienie

W PRL-u był rarytasem, dziś rzadko robimy. Mało kto wie, że jest dobry na serce i wzmacnia odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia polska | ziemniaki