Strzelczyk nie robi już tylko ogórków. Jego popisowe przetwory to małosolne pomidory
Wśród przetworów przygotowywanych latem królują przede wszystkim ogórki małosolne i kiszone. Chociaż są bardzo smaczne, warto iść o krok dalej i przygotować małosolne pomidory z przepisu Tomasza Strzelczyka. Idealnie nadadzą się do kanapek, sałatek lub jako zakąska. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Przepis na małosolne pomidory Strzelczyka znajdziesz w poniższym artykule.
Pomidory świetnie wpływają na nasz organizm, są źródłem cennego likopenu, który ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, działa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, a także pomaga zadbać o układ krążenia. Regularne spożywanie pomidorów pomaga zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu, a także zapobiegać miażdżycy. Obecny w nich potas pomaga regulować ciśnienie krwi. Wspierają również trawienie, oraz układ nerwowy. Jedzenie pomidorów korzystnie działa także na urodę, w tym kondycję skóry. Najczęściej zajadamy je wraz z kanapkami, dodajemy do sałatek, lub przygotowujemy z nich sos. Można także przygotować pomidory małosolne w słoiku.
Sprawdź także: Biały nalot na ogórkach kiszonych. Trzeba je wyrzucić, czy jednak można zjeść?
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale oddaszfartucha w serwisie YouTube prezentuje mnóstwo znakomitych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy. W jednym z ostatnich materiałów podzielił się swoją recepturą na małosolne pomidory. Zanim rozpoczniesz realizację przepisu przygotuj duży słoik, powinien być umyty i wyparzony, to samo tyczki się zakrętki.
Do przygotowania małosolnych pomidorów Strzelczyka, będziesz potrzebować:
- 2 kg małych pomidorów, np. koktajlowych,
- 10 ząbków czosnku,
- kilka baldachów kopru,
- 3-4 liście winogron lub porzeczki,
- 2 liście wiśni,
- 1 liść chrzanu,
- 2 liście laurowe,
- mały kawałek chrzanu,
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach,
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 500 ml wody gazowanej.
Zacznij od dokładnego umycia pomidorów, następnie je osusz i każdy z nich nakłuj za pomocą wykałaczki. Czosnek obierz i rozgnieć dłonią, obrany korzeń chrzanu pokrój w plasterki, dodaj także przyprawy: pieprz ziarnisty, liść chrzanu, liście laurowe, liście wiśni, liście winogron lub porzeczki, kilka baldachów kopru, upchnij je na dno, a następnie dodaj pomidory. Pomiędzy partie pomidorków dodaj pozostałe kwiaty kopru i liście winogron lub porzeczki.
Do dzbanka wlej wodę gazowaną oraz dodaj sól (na każde pół litra wody, należy wsypać łyżkę soli). Dokładnie wymieszaj i zalej solanką pomidory, tak aby całkowicie zakryła składniki. Zakręć słoik i odstaw na dobę. Przechowuj w lodówce do trzech dni.
Tak przygotowane pomidory małosolne mogą być świetnym dodatkiem do obiadu, na przykład panierowanych kotletów schabowych lub mielonych. Strzelczyk poleca aby podawać je do dań z grilla, będą pasować do szaszłyków, karkówki, kiełbasy, czy piersi z kurczaka.
Możesz także dodać je do sałatki, ich kwaśny smak, świetnie ją podkręci. Doskonale sprawdzą się również na kanapkach, na przykład w towarzystwie ulubionej wędliny.
Źródła: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole