Reklama
Reklama

Trzy najlepsze surówki z cukinii. Zjesz z przyjemnością nie tylko do obiadu

Cukinia to warzywo niby znane, niby lubiane, a jednak wciąż nie sięgamy po nią tak często, jakbyśmy mogli. Choć bez problemu znajdziemy ją na sklepowych półkach, pozostaje w cieniu popularniejszych produktów. Ale... czemu? Być może chodzi o niepozorny wygląd. To jednak można bardzo łatwo zmienić, przygotowując zróżnicowane sałatki z cukinią. Będzie nie tylko kolorowo, ale również bardzo smacznie i zdrowo.

Wśród warzyw, które warto zajadać ja najczęściej, warto wyróżnić cukinię. Jest bogata w witaminy, minerały i wodę. Zawartość kalorii? Wyjątkowo niska, bo zaledwie 17 kcal na 100 g. Działa jako naturalny antyoksydant i jest lekkostrawna, co czyni ją idealnym wyborem nawet dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Sporo korzyści, jak na tak niepozorne warzywo, prawda? Kiedy jednak myślimy o cukinii, najczęściej przychodzi nam do głowy wersja pieczona, smażona lub grillowana. Podczas gdy ta w wersji surowej, nie tylko jest bardzo zdrowa, ale i świetnie smakuje. 

Sprawdź także: Nie wiesz, co zrobić z filetów z kurczaka? Na obiad przygotuj Kotlety Cesarskie

Warto jeść cukinię na surowo

Przede wszystkim surowa cukinia zachowuje pełnię swoich witamin i składników mineralnych, podczas gdy w procesie obróbki cieplnej mogą one ulec częściowemu zniszczeniu. Co więcej, surowa cukinia pozostaje mniej kaloryczna, a bardziej sycąca - nie bez powodu tak chętnie sięgają po nią osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Wreszcie: cukinia spożywana na surowo cechuje się wyjątkową chrupkością i jest orzeźwiająca. 

Cukinia to także warzywo, które doskonale sprawdza się w roli bazy do surówek. Oto trzy dowody: przepisy na surówki z cukinią, które będą pasować do różnych okazji i z pewnością przypadną do gustu każdemu miłośnikowi warzywnych dań. 

Trzy najlepsze surówki z cukinii

Surówka z cukinią na co dzień

Klasyczna surówka z cukinii to prosty przepis - szybki w realizacji, smaczny i zdrowy. Choć najlepiej sprawdzi się jako dodatek do obiadu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść ją solo jako lekką przekąskę. 

Składniki: 

  • 1 cukinia, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 jabłko, 
  • sok wyciśnięty z cytryny, 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • garść koperku.

Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Analogicznie postępujemy z marchewką i jabłkiem. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, polewamy sokiem z cytryny oraz jogurtem. Doprawiamy przyprawami. Na koniec posypujemy całość świeżo posiekanym koperkiem i mieszamy. 

Surówka z cukinią na grilla

To z kolei opcja, która świetnie sprawdza się w sezonie grillowym. Idealnie uzupełnia cięższe, mięsne dania z rusztu - jest chrupiąca, lekka i orzeźwiająca. 

Składniki: 

  • 2 średnie cukinie, 
  • 1 marchewka, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • garść listków mięty, 
  • sól i pieprz, 
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu. 

Sposób przygotowania: Cukinie dokładnie myjemy i obieramy. Kolejny krok, to pokrojenie ich w cienkie plasterki, tak aby powstały długie wstążki. Następnie zabieramy się za marchewkę - obieramy ją, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cukinii. Czas na pozostałe dodatki: sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód (jeśli chcemy osiągnąć słodki posmak) oraz przyprawy. Na koniec dorzucamy posiekaną miętę i mieszamy. 

Surówka z cukinią na zimę 

Surówka z cukinii na zimę do słoików? Taka opcja też istnieje! To szansa na cieszenie się smakiem tego warzywa przez cały rok, którą polecić warto zwłaszcza osobom, kochającym smaki lata w mroźne dni.  

Składniki: 

  • 2 kg cukinii, 
  • 1 kg marchewki,
  • 2 cebule, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • szklanka octu oraz cukru, 
  • 2 łyżki soli, 
  • 2 łyżki musztardy, 
  • 1 łyżka kurkumy.

Sposób przygotowania: Cukinię oraz marchewki myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w cienkie plasterki (chusteczki do ocierania łez lepiej mieć pod ręką!), czosnek drobno siekamy. Następnie wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku i dodajemy przypraw, octu, cukru, musztardy oraz kurkumę. Mieszamy i odstawiamy na około dwie godziny. Gdy miną, przekładamy warzywa do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. I... gotowe! 

To tylko kilka przykładowych przepisów na surówki z cukinią w roli głównej. Jak je traktować? Jako wstęp i zaproszenie do odkrywania kulinarnych możliwości tego warzywa. 

Mama podała te udka na niedzielny obiad. Od razu wzięłam od niej przepis
 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki | cukinia