Harcerski sposób na zupę. Rozgrzeje, nasyci i doda energii na długo
Zupa harcerska powstała, jak nietrudno się domyślić, w warunkach obozowych, z akurat dostępnych składników. Miała być pożywna, aromatyczna i rozgrzewająca, bo pogoda nie rozpieszczała tego lata. Do zupy trafiło wiele składników, których połączenie może wydawać się nieoczywiste. Efekt przeszedł jednak najśmielsze oczekiwania. Świetna propozycja na chłodne dni.
Zupa harcerska to danie, które świetnie sprawdza się na biwakach i obozach. Jest sycąca, dodaje energii i wspaniale rozgrzewa. Zielona soczewica w połączeniu z warzywami i aromatycznymi przyprawami dostarcza mnóstwo składników odżywczych, a wędzony boczek podkręca aromat i sprawia, że zupa jest wyrazista w smaku. Dzięki ryżowi staje się treściwa i długo podtrzymuje uczucie sytości, co jest niezwykle ważne podczas aktywności na powietrzu. To idealna propozycja na chłodne wieczory, nie tylko przy ognisku.
Przeczytaj też: Jak kisić kapustę w domu? W czym najlepiej kisić, żeby szybko się nie zepsuła
Składniki:
- 100 g ryżu,
- 200 g suchej, zielonej soczewicy,
- marchewka,
- pietruszka,
- cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 150 g wędzonego boczku,
- łyżka majeranku,
- łyżka ziół prowansalskich,
- łyżeczka curry,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz (do smaku),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- kostka rosołowa.
Sposób wykonania:
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu.
Obierz marchewkę i pietruszkę. Pokrój w słupki. Zalej dwoma litrami wody. Do garnka wsyp też soczewicę i ziele angielskie. Posól wodę i zagotuj. Gotuj przez około 30 minut (do miękkości warzyw i soczewicy).
Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj. Pokrój w kostkę boczek.
Wysmaż boczek na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dołóż na patelnię cebulę. Zeszklij ją, a pod koniec smażenia dołóż na patelnię czosnek.
Przełóż zawartość patelni do garnka. Dodaj też kostkę rosołową. Wymieszaj.
Dodaj do zupy przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, curry, kminek i kolendrę. Gotuj jeszcze przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania wmieszaj do zupy koncentrat pomidorowy.
Zupę harcerską podawaj z ryżem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sam zapach tego obiadu zwołuje rodzinę do kuchni. Zrobię na niedzielę, to mój ulubiony przepis
Pyszne ciasto ze śliwkami. Proste, smaczne i puszyste
Mało kto dodaje je do sernika. Dzięki owocom nie jest taki słodki i mdły