Reklama
Reklama

Harcerski sposób na zupę. Rozgrzeje, nasyci i doda energii na długo

Zupa harcerska powstała, jak nietrudno się domyślić, w warunkach obozowych, z akurat dostępnych składników. Miała być pożywna, aromatyczna i rozgrzewająca, bo pogoda nie rozpieszczała tego lata. Do zupy trafiło wiele składników, których połączenie może wydawać się nieoczywiste. Efekt przeszedł jednak najśmielsze oczekiwania. Świetna propozycja na chłodne dni.

Zupa harcerska - potrawa, która doda energii

Zupa harcerska to danie, które świetnie sprawdza się na biwakach i obozach. Jest sycąca, dodaje energii i wspaniale rozgrzewa. Zielona soczewica w połączeniu z warzywami i aromatycznymi przyprawami dostarcza mnóstwo składników odżywczych, a wędzony boczek podkręca aromat i sprawia, że zupa jest wyrazista w smaku. Dzięki ryżowi staje się treściwa i długo podtrzymuje uczucie sytości, co jest niezwykle ważne podczas aktywności na powietrzu. To idealna propozycja na chłodne wieczory, nie tylko przy ognisku. 

Przeczytaj też: Jak kisić kapustę w domu? W czym najlepiej kisić, żeby szybko się nie zepsuła

Reklama

Zupa harcerska - przepis

Składniki:

  • 100 g ryżu, 
  • 200 g suchej, zielonej soczewicy, 
  • marchewka, 
  • pietruszka, 
  • cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 150 g wędzonego boczku, 
  • łyżka majeranku, 
  • łyżka ziół prowansalskich, 
  • łyżeczka curry, 
  • 1/2 łyżeczki kminku, 
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • kostka rosołowa. 

Sposób wykonania:

Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. 

Obierz marchewkę i pietruszkę. Pokrój w słupki. Zalej dwoma litrami wody. Do garnka wsyp też soczewicę i ziele angielskie. Posól wodę i zagotuj. Gotuj przez około 30 minut (do miękkości warzyw i soczewicy). 

Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj. Pokrój w kostkę boczek.  

Wysmaż boczek na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dołóż na patelnię cebulę. Zeszklij ją, a pod koniec smażenia dołóż na patelnię czosnek. 

Przełóż zawartość patelni do garnka. Dodaj też kostkę rosołową. Wymieszaj. 

Dodaj do zupy przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, curry, kminek i kolendrę. Gotuj jeszcze przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania wmieszaj do zupy koncentrat pomidorowy. 

Zupę harcerską podawaj z ryżem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sam zapach tego obiadu zwołuje rodzinę do kuchni. Zrobię na niedzielę, to mój ulubiony przepis

Pyszne ciasto ze śliwkami. Proste, smaczne i puszyste

Mało kto dodaje je do sernika. Dzięki owocom nie jest taki słodki i mdły

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa