Herbatniki, budyń, kajmak i czekolada. Przygotuj najpyszniejsze ciasto bez pieczenia
Ciasto Nutelka to coś dla miłośników słodkich smaków. Przygotujesz je bez piekarnika, a po schłodzeniu pięknie wygląda na stole. Możesz go zrobić też zamiast tradycyjnego tortu. Takim deserem będą zachwyceni przede wszystkim miłośnicy czekoladowo-orzechowych aromatów.
Jeśli szukasz prostego i szybkiego ciasta na weekend, które przygotujesz dosłownie na ostatnią chwilę, to ciasto Nutelka będzie idealnym wyborem. To deser, przy którym zbyt wiele się nie napracujesz, a efekt i tak zachwyci każdego.
Bazą są czekoladowe herbatniki, które zastępują tradycyjne ciasto czy nawet - znany z deserów na zimno - spód zrobiony ze zmielonych ciasteczek z masłem. Na herbatniki wylewa się kremową masę zrobioną z budyniu waniliowego wymieszanego z kajmakiem. Takie połączenie daje słodką, mleczno-krówkową nutę. Całość wieńczy polewa, przyrządzona z kremu orzechowo-czekoladowego, dodatkowo połączonego z chrupiącymi orzechami.
Nutelka to jeden z prostszych deserów bez pieczenia - powstaje szybko, wygląda apetycznie i znika z talerzy w okamgnieniu.
Składniki:
- 250 g herbatników czekoladowych.
Krem:
- 1 puszka masy krówkowej (kajmaku),
- 200 g masła,
- 300 ml mleka,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru.
Polewa:
- 100 g cukru pudru,
- 80 g kremu czekoladowego typu nutella,
- 40 g kakao,
- 60 ml mleka,
- 80 g orzechów laskowych.
Sposób wykonania:
Przygotuj krem. Zagotuj 200 ml mleka, a w pozostałym rozpuść proszek budyniowy. Całość połącz w rondelku i mieszaj na małym ogniu, aż budyń stanie się gęsty. Wtedy odstaw z ognia i przełóż do miski. Przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu. Co jakiś czas przemieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę. Dodawaj porcjami masę kajmakową, dalej miksuj. Na koniec porcjami dodawaj wystudzony budyń. Miksuj do połączenia składników.
Herbatniki czekoladowe wyłóż na spód tortownicy o wielkości ok. 28 cm. Przełóż połowę kremu. Przykryj ponownie herbatnikami, rozłóż krem i ostatnią porcję herbatników. Całość włóż do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Zrób teraz polewę z orzechami. Wymieszaj najpierw cukier puder, kakao i mleko. Dodaj krem czekoladowy typu nutella i orzechy. Całość wymieszaj. Wylej na wierzch ciasta Nutelki i ponownie włóż do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Podczas smażenia pochłania mniej tłuszczu, chrupie aż miło. Możesz zrobić w domu
Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych zamiast bułki tartej. Będą delikatne i wyjątkowo soczyste
Pierwsza pomoc w jesiennym przeziębieniu. Seniorzy powinni pić regularnie, bo pomaga na ból stawów