Reklama
Reklama

Herbatniki, budyń, kajmak i czekolada. Przygotuj najpyszniejsze ciasto bez pieczenia

Ciasto Nutelka to coś dla miłośników słodkich smaków. Przygotujesz je bez piekarnika, a po schłodzeniu pięknie wygląda na stole. Możesz go zrobić też zamiast tradycyjnego tortu. Takim deserem będą zachwyceni przede wszystkim miłośnicy czekoladowo-orzechowych aromatów.

Ciasto Nutelka - szybki deser na weekend

Jeśli szukasz prostego i szybkiego ciasta na weekend, które przygotujesz dosłownie na ostatnią chwilę, to ciasto Nutelka będzie idealnym wyborem. To deser, przy którym zbyt wiele się nie napracujesz, a efekt i tak zachwyci każdego. 

Bazą są czekoladowe herbatniki, które zastępują tradycyjne ciasto czy nawet - znany z deserów na zimno - spód zrobiony ze zmielonych ciasteczek z masłem. Na herbatniki wylewa się kremową masę zrobioną z budyniu waniliowego wymieszanego z kajmakiem. Takie połączenie daje słodką, mleczno-krówkową nutę. Całość wieńczy polewa, przyrządzona z kremu orzechowo-czekoladowego, dodatkowo połączonego z chrupiącymi orzechami

Reklama

Nutelka to jeden z prostszych deserów bez pieczenia - powstaje szybko, wygląda apetycznie i znika z talerzy w okamgnieniu. 

Ciasto Nutelka - przepis

Składniki:

  • 250 g herbatników czekoladowych. 

Krem: 

  • 1 puszka masy krówkowej (kajmaku), 
  • 200 g masła, 
  • 300 ml mleka, 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru. 

Polewa: 

  • 100 g cukru pudru, 
  • 80 g kremu czekoladowego typu nutella, 
  • 40 g kakao, 
  • 60 ml mleka, 
  • 80 g orzechów laskowych. 

Sposób wykonania:

Przygotuj krem. Zagotuj 200 ml mleka, a w pozostałym rozpuść proszek budyniowy. Całość połącz w rondelku i mieszaj na małym ogniu, aż budyń stanie się gęsty. Wtedy odstaw z ognia i przełóż do miski. Przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu. Co jakiś czas przemieszaj. Odstaw do wystudzenia. 

Masło w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę. Dodawaj porcjami masę kajmakową, dalej miksuj. Na koniec porcjami dodawaj wystudzony budyń. Miksuj do połączenia składników. 

Herbatniki czekoladowe wyłóż na spód tortownicy o wielkości ok. 28 cm. Przełóż połowę kremu. Przykryj ponownie herbatnikami, rozłóż krem i ostatnią porcję herbatników. Całość włóż do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. 

Zrób teraz polewę z orzechami. Wymieszaj najpierw cukier puder, kakao i mleko. Dodaj krem czekoladowy typu nutella i orzechy. Całość wymieszaj. Wylej na wierzch ciasta Nutelki i ponownie włóż do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Podczas smażenia pochłania mniej tłuszczu, chrupie aż miło. Możesz zrobić w domu

Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych zamiast bułki tartej. Będą delikatne i wyjątkowo soczyste

Pierwsza pomoc w jesiennym przeziębieniu. Seniorzy powinni pić regularnie, bo pomaga na ból stawów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze