Reklama
Reklama

Idealna na lato, lepsza od chłodnika. Wypróbuj przepis na fajsławicką jabłczankę

Delikatny chłodnik w upalny dzień to dla wielu zbawienie. Do wyboru mamy wiele rodzajów, jednak wszystkie z nich oparte są na warzywach. A co, gdyby spróbować czegoś bardziej owocowego? Wypróbuj przepis na fajsławicką jabłczankę. Bije klasyczny chłodnik na głowę.

Zupy owocowe często kojarzą się z obiadami przedszkolnymi i zmuszaniem do jedzenia. Jednakże już po pierwszej łyżce fajsławickiej jabłczanki, te złe wspomnienia przeminą. Wyjątkowa potrawa z pewnością na stałe wejdzie do twojego letniego menu.

Czym jest jabłczanka?

Jabłczanka to zupa owocowa stworzona na bazie jabłek. Znane są jej przeróżne wersje w całej Polsce. Różnią się one wykorzystanymi składnikami - tym czy użyte są suszone, czy świeże jabłka, dodatkiem cynamonu lub rodzynek. Jabłczanka fajsławicka wywodzi się za to ze wschodu Polski, a konkretnie z powiatu krasnostawskiego.

Receptura na jabłczankę fajsławicką znana jest od niemalże 100 lat. Do tego wariantu zupy używane są zwykle jabłka suszone, dlatego danie można bez problemu przygotować jesienią czy zimą. Wybierane są gatunki takie jak antonówki, boikeny, szara reneta. Mają one charakterystyczny, kwaskowy smak, który dodaje całości charakteru. Zupę zabiela się śmietaną z mąką i doprawia na słodko.

Fajsławicka jabłczanka - przepis

Fajsławicka jabłczanka jest zupą nie tylko pyszną, ale zarazem prostą i sycącą. Przy tym jest lekkostrawna, więc może być podawana również dzieciom. To prawdziwy ideał na nadchodzące fale upałów.

Składniki:

  • 2 duże garści suszonych jabłek
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • cukier lub inna substancja słodząca do smaku.

Sposób wykonania:

Suszone jabłka wrzuć do garnka, zalej je wodą i ustaw na niedużym gazie. Garnek przykryj i całość pozostaw do gotowania na co najmniej 20 minut. Przez ten czas jabłka powinny zrobić się miękkie.

Po tym czasie niewielką ilość jabłek wyciągnij z garnka i drobno posiekaj. Pozostałą zawartość naczynia blenduj na gładką masę. Pokrojone jabłka dorzuć do zupy.

W miseczce połącz 2 łyżki śmietany z łyżką mąki. Do mieszanki dodaj łyżkę zupy, wymieszaj i proces powtórz jeszcze trzy razy. Zawartość miski przelej do zupy w garnku i całość połącz.

Jabłczankę fajsławicką zagotuj. Gdy dojdzie do wrzenia, dopraw ją do smaku cukrem, miodem lub innym wybranym słodzidłem.

Z czym się je jabłczankę?

Jabłczankę fajsławicką najczęściej zajada się z młodymi ziemniakami, które są okraszone cebulką i posypane świeżym koperkiem. Zupę można podawać zarazem z chlebem. Niektóre wersje zakładają dodatek makaronu i białego sera.

Jabłczanka jedzona jest też za granicą. Między innymi w Niemczech czy Danii je się ją z chrzanem. W Ameryce za to zupa podawana jest z dodatkiem przypraw korzennych, migdałami oraz chałką.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | zupa