Reklama
Reklama

Jedna z ulubionych zup Polaków. Nieliczni wiedzą, że zbawiennie działa na nerki i jelita, pomaga w odchudzaniu

To prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Domowa zupa ogórkowa jest aromatyczna i lekko kwaskowata. Choć większość Polaków regularnie ją jada, niewielu już wie, że zawarte w niej składniki - w szczególności ogórki kiszone - mogą dbać o zdrowie nerek, regulować pracę jelit i pomagać przy odchudzaniu. Warto pamiętać, że ta zupa to prosty sposób na wsparcie organizmu.

Zupa ogórkowa zajmuje zasłużone miejsce w kanonie polskich potraw. Nieodzownie kojarzy się z domowym jedzeniem, serwowanym przez mamy i babcie. Na tle innych zup wyróżnia się aromatem - ma głęboki, lekko kwaskowaty smak, który znakomicie gasi pragnienie i apetyt. Powstaje z kiszonych ogórków, bulionu i warzyw, czasem z dodatkiem ziemniaków lub ryżu. Zupa rozgrzewa i jest wsparciem dla niemal całego organizmu.

Zupa z wielkiej trójki 

Niepodważalną prawdą jest to, że Polacy kochają zupy. W rankingu miłośników polskich potraw wyróżniają się trzy pozycje - rosół, pomidorowa i ogórkowa. Rosół, doceniany zarówno przez rodaków, jak i zagranicznych smakoszy, znalazł się nawet na pierwszym miejscu rankingu najlepszych polskich zup, zorganizowanym przez przewodnik Taste Atlas. Rosół stanowi też bazę wielu innych zup - od krupniku po pomidorową. Ta ostatnia z kolei, robiona na niedzielnym bulionie, podawana jest zwykle w poniedziałki. Stała się też przedmiotem nierozstrzygniętej kulinarnej debaty - czy lepiej podawać ją z ryżem, czy z makaronem. 

Reklama

Natomiast ostatnia z wielkiej trójki - zupa ogórkowa - skrywa w sobie niezwykły smak. W jej tradycyjnym wydaniu dominują kiszone ogórki (najlepiej te domowej produkcji), a czasem też płyn po kiszeniu. Jej kwaskowaty smak to efekt fermentacji ogórków, co nadaje jej wyjątkowego charakteru. Zupa mocno kojarzy się z babciną kuchnią - szczerą, sycącą, rozgrzewającą. Prawdopodobnie w Polsce ogórkowa pojawiła się w XVI wieku i spopularyzowała wraz z dostępnością składników. W Małopolsce często podaje się ją z ziemniakami, na Kaszubach - z ryżem, a na Mazowszu - często wzbogaca wędliną. 

Przeczytaj też: Barszcz i ćwikła to standard. 6 przepisów na pyszne dania z burakiem w roli głównej

Właściwości prozdrowotne zupy ogórkowej

Badanie naukowe Tasting of traditional Polish fermented cucumbers: Microbiology, morpho-textural features, and volatilome, opublikowane w 2024 roku w czasopiśmie naukowym Food Research International, wskazuje, że kiszone warzywa (takie jak ogórki) mogą wykazywać działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jedząc zupę ogórkową, dostarczamy więc organizmowi licznych wartości odżywczych. Do najważniejszych właściwości zupy ogórkowej można zaliczyć:

  • wsparcie pracy jelit i trawienia - obecność probiotyków i pożytecznych bakterii z fermentacji ogórków sprzyja lepszej mikroflorze jelitowej i poprawia perystaltykę jelit,
  • pomaganie w odchudzaniu - wysoka zawartość wody i niska kaloryczność warzyw przyspieszają zrzucanie zbędnych kilogramów,
  • oczyszczanie organizmu - kiszone ogórki i wywar warzywny wspomagają usuwanie toksyn oraz produktów przemiany materii,
  • wsparcie pracy nerek - delikatne działanie moczopędne zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie i utrzymuje prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową,
  • korzystny wpływ na wątrobę - lekko kwaśny odczyn potrawy wspiera procesy trawienne i odciąża wątrobę,
  • działanie przeciwzapalne - antyoksydanty pomagają neutralizować wolne rodniki, łagodzić stany zapalne i opóźniać procesy starzenia,
  • wspomaganie odporności - witamina C i naturalne probiotyki wzmacniają układ odpornościowy i wspierają w walce z infekcjami,
  • regulację poziomu cukru we krwi - błonnik z warzyw pomaga stabilizować poziom glukozy,
  • wsparcie dla skóry i włosów - obecne w ogórkach krzem i witaminy z grupy B wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Zupa ogórkowa - przepis babci

Jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową? Przepis babci na klasyczną, bardziej sycącą niż dziś, potrawę zawiera łatwo dostępne składniki, które po połączeniu dają dużo smaku. Danie wspaniale rozgrzeje w chłodniejsze dni i przypomni aromat rodzinnych, domowych obiadów.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa lub mięsa z kością (drobiowe, żeberka wieprzowe, szponder wołowy),
  • pęczek włoszczyzny (por, marchewki, pietruszki, seler),
  • 4 ziemniaki,
  • połowa średniej, białej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 ogórków kiszonych,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki białej mąki,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Umyj mięso i włóż do garnka. Zalej ok. 3 litrami wody, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj ok. 45 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem.  
  2. Gdy wywar się gotuje, obierz pietruszki, marchewki, ziemniaki i seler. Pokrój w drobną kostkę lub plasterki (ew. zetrzyj na tarce na dużych oczkach) i włóż do bulionu. Pora przekrój na pół, oczyść i włóż do garnka. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
  3. Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj obrany, posiekany i zmiażdżony czosnek i smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dorzuć do zupy.
  4. Opłucz ogórki kiszone i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż do garnka wraz z całym sokiem, który zbierze się spod ogórków.
  5. Do śmietany wsyp mąkę i wymieszaj tak, żeby nie było grudek. Zahartuj gorącą chochlą zupy. Ponownie wymieszaj i powoli wlej śmietanę do wywaru, ciągle mieszając. 
  6. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a w razie potrzeby na końcu dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj od razu, gorącą.

Aby zupa ogórkowa była jeszcze zdrowsza i bardziej aromatyczna, warto dodać garść poszatkowanego, świeżego koperku. Można też wzbogacić ją o kawałek mięsa, wyłowionego z garnka. To prosty sposób na treściwą, rozgrzewającą i dobrze działającą na zdrowie zupę.

Źródło: terazgotuje.pl, PubMed

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | warzywa | kuchnia polska