Jedna z ulubionych zup Polaków. Nieliczni wiedzą, że zbawiennie działa na nerki i jelita, pomaga w odchudzaniu
To prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Domowa zupa ogórkowa jest aromatyczna i lekko kwaskowata. Choć większość Polaków regularnie ją jada, niewielu już wie, że zawarte w niej składniki - w szczególności ogórki kiszone - mogą dbać o zdrowie nerek, regulować pracę jelit i pomagać przy odchudzaniu. Warto pamiętać, że ta zupa to prosty sposób na wsparcie organizmu.
Zupa ogórkowa zajmuje zasłużone miejsce w kanonie polskich potraw. Nieodzownie kojarzy się z domowym jedzeniem, serwowanym przez mamy i babcie. Na tle innych zup wyróżnia się aromatem - ma głęboki, lekko kwaskowaty smak, który znakomicie gasi pragnienie i apetyt. Powstaje z kiszonych ogórków, bulionu i warzyw, czasem z dodatkiem ziemniaków lub ryżu. Zupa rozgrzewa i jest wsparciem dla niemal całego organizmu.
Niepodważalną prawdą jest to, że Polacy kochają zupy. W rankingu miłośników polskich potraw wyróżniają się trzy pozycje - rosół, pomidorowa i ogórkowa. Rosół, doceniany zarówno przez rodaków, jak i zagranicznych smakoszy, znalazł się nawet na pierwszym miejscu rankingu najlepszych polskich zup, zorganizowanym przez przewodnik Taste Atlas. Rosół stanowi też bazę wielu innych zup - od krupniku po pomidorową. Ta ostatnia z kolei, robiona na niedzielnym bulionie, podawana jest zwykle w poniedziałki. Stała się też przedmiotem nierozstrzygniętej kulinarnej debaty - czy lepiej podawać ją z ryżem, czy z makaronem.
Natomiast ostatnia z wielkiej trójki - zupa ogórkowa - skrywa w sobie niezwykły smak. W jej tradycyjnym wydaniu dominują kiszone ogórki (najlepiej te domowej produkcji), a czasem też płyn po kiszeniu. Jej kwaskowaty smak to efekt fermentacji ogórków, co nadaje jej wyjątkowego charakteru. Zupa mocno kojarzy się z babciną kuchnią - szczerą, sycącą, rozgrzewającą. Prawdopodobnie w Polsce ogórkowa pojawiła się w XVI wieku i spopularyzowała wraz z dostępnością składników. W Małopolsce często podaje się ją z ziemniakami, na Kaszubach - z ryżem, a na Mazowszu - często wzbogaca wędliną.
Przeczytaj też: Barszcz i ćwikła to standard. 6 przepisów na pyszne dania z burakiem w roli głównej
Badanie naukowe Tasting of traditional Polish fermented cucumbers: Microbiology, morpho-textural features, and volatilome, opublikowane w 2024 roku w czasopiśmie naukowym Food Research International, wskazuje, że kiszone warzywa (takie jak ogórki) mogą wykazywać działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jedząc zupę ogórkową, dostarczamy więc organizmowi licznych wartości odżywczych. Do najważniejszych właściwości zupy ogórkowej można zaliczyć:
- wsparcie pracy jelit i trawienia - obecność probiotyków i pożytecznych bakterii z fermentacji ogórków sprzyja lepszej mikroflorze jelitowej i poprawia perystaltykę jelit,
- pomaganie w odchudzaniu - wysoka zawartość wody i niska kaloryczność warzyw przyspieszają zrzucanie zbędnych kilogramów,
- oczyszczanie organizmu - kiszone ogórki i wywar warzywny wspomagają usuwanie toksyn oraz produktów przemiany materii,
- wsparcie pracy nerek - delikatne działanie moczopędne zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie i utrzymuje prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową,
- korzystny wpływ na wątrobę - lekko kwaśny odczyn potrawy wspiera procesy trawienne i odciąża wątrobę,
- działanie przeciwzapalne - antyoksydanty pomagają neutralizować wolne rodniki, łagodzić stany zapalne i opóźniać procesy starzenia,
- wspomaganie odporności - witamina C i naturalne probiotyki wzmacniają układ odpornościowy i wspierają w walce z infekcjami,
- regulację poziomu cukru we krwi - błonnik z warzyw pomaga stabilizować poziom glukozy,
- wsparcie dla skóry i włosów - obecne w ogórkach krzem i witaminy z grupy B wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową? Przepis babci na klasyczną, bardziej sycącą niż dziś, potrawę zawiera łatwo dostępne składniki, które po połączeniu dają dużo smaku. Danie wspaniale rozgrzeje w chłodniejsze dni i przypomni aromat rodzinnych, domowych obiadów.
Składniki:
- pół kilograma mięsa lub mięsa z kością (drobiowe, żeberka wieprzowe, szponder wołowy),
- pęczek włoszczyzny (por, marchewki, pietruszki, seler),
- 4 ziemniaki,
- połowa średniej, białej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 8 ogórków kiszonych,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki białej mąki,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Umyj mięso i włóż do garnka. Zalej ok. 3 litrami wody, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj ok. 45 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem.
- Gdy wywar się gotuje, obierz pietruszki, marchewki, ziemniaki i seler. Pokrój w drobną kostkę lub plasterki (ew. zetrzyj na tarce na dużych oczkach) i włóż do bulionu. Pora przekrój na pół, oczyść i włóż do garnka. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
- Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj obrany, posiekany i zmiażdżony czosnek i smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dorzuć do zupy.
- Opłucz ogórki kiszone i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż do garnka wraz z całym sokiem, który zbierze się spod ogórków.
- Do śmietany wsyp mąkę i wymieszaj tak, żeby nie było grudek. Zahartuj gorącą chochlą zupy. Ponownie wymieszaj i powoli wlej śmietanę do wywaru, ciągle mieszając.
- Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a w razie potrzeby na końcu dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj od razu, gorącą.
Aby zupa ogórkowa była jeszcze zdrowsza i bardziej aromatyczna, warto dodać garść poszatkowanego, świeżego koperku. Można też wzbogacić ją o kawałek mięsa, wyłowionego z garnka. To prosty sposób na treściwą, rozgrzewającą i dobrze działającą na zdrowie zupę.
Źródło: terazgotuje.pl, PubMed
Zobacz też:
Zupa pieczarkowa ma jeszcze więcej smaku. Prosty trik, który warto zastosować w kuchni
Bez tego ciasta nie było imienin w PRL-u. Już sama nazwa mówi o nim wszystko