Idealne ciasto do niedzielnej kawy. Smakuje tak szlachetnie, jak się nazywa
Każde znakomite ciasto powinno nie tylko pysznie smakować, ale również pięknie się prezentować. Na szczęście nie jest to trudne do osiągnięcia i wystarczy znaleźć właściwy przepis, który nam na to pozwoli. Ciasto szmaragd jest tego najlepszym przykładem. Nie wymaga dużego doświadczenia ani dokładności. Pięknie się prezentuje i zachwyci twoich gości i bliskich.
Nazwa tego ciasta idealnie oddaje jego wygląd. Ciasto szmaragd jest pysznym deserem, którego wykonanie jest niezwykle proste. Prezentuje się niezwykle - przeźroczysta galaretka ładnie komponuje się ze śmietanową masą, przypominając prawdziwy kamień szlachetny. Co istotne, jego wykonanie nie jest w ogóle trudne. W odróżnieniu od innych ciast nie potrzeba tutaj dokładności ani sznytu. Wystarczy złożyć elementy ciasta w odpowiedniej kolejności - poradzi sobie z tym każdy, nawet początkujący kucharz.
Zaletą ciasta jest nie tylko wygląd. Jego bazą jest czekoladowy, puszysty spód, który dopełniony jest przez śmietankowy krem o lekko owocowym smaku. Wynika on z dodatku galaretki. Przez to ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Będzie idealnie komponować się z kawą.
Warto pamiętać, że ciasto szmaragd nie zawsze musi być zielone. Jest to przepis, który będzie dobrze komponował się z innym smakami galaretki. Jeśli mamy ochotę poeksperymentować, możemy przyrządzić je w wersji rubinowej z czerwoną galaretką lub cytrynowej z żółtą. W każdym wydaniu będzie smakowało idealnie.
Zobacz także: Dietetyczne powidła ze śliwek. Nie znajdziesz w nich grama białego cukru
Składniki na ciasto:
- 3 duże jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mleka,
- 100 g roztopionego masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na krem:
- 1 kg sera twarogowego,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 galaretki zielone,
- dodatkowo: 2 galaretki zielone.
Sposób wykonania:
Wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy cukier i sól, a następnie ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy do niej stopione masło, mleko, kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Pieczemy je przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia.
Niewielką ilość z wierzchu ciasta oddzielamy, kruszymy w palcach i odstawiamy na później. Trzy galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wody i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściły. Studzimy. W osobnym naczyniu rozpuszczamy 2 galaretki w dwóch szklankach wody.
Śmietankę 30 proc. ubijamy na puszystą masę. W misce umieszczamy ser twarogowy, cukier i ostudzone galaretki i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i całość mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.
Pozostaje nam złożyć ciasto w całość. Na ciasto czekoladowe wykładamy część kremu. Następnie wykładamy na niego galaretkę i rozprowadzamy ją. Powtarzamy proces - wykładamy krem i galaretkę i znowu krem. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i wkładamy je do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Kiedy stężeje, będzie gotowe do podania.
Źródło: terazgotuje.pl, youtube.pl/@HeniaFoksprzepismamypl
Zobacz też:
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste