Ciasto, które podbije serce każdej teściowej. Sekretnym składnikiem jest konfitura
Ciasto Teściowa ma wolne to idealny balans pomiędzy słodkim kremem i kwaskowatą konfiturą. Jeśli przygotujesz je dla swojej teściowej, to na pewno szybko staniesz się jej ulubioną synową lub zięciem. Nie musisz się obawiać, że nie dasz rady. Do zrobienia wypieku nie potrzeba wcale specjalnych umiejętności cukierniczych.
Nazwa tego lekkiego deseru z pewnością wywoła uśmiech u każdej teściowej - szczególnie tej zapracowanej i zabieganej. Niech mamy zrobią sobie wolne od kuchni, a ty zabierz się do pieczenia ciasta.
Pomyśleliśmy, że od czasu do czasu każda teściowa potrzebuje urlopu, również od kuchni. Przygotowanie wypieku na rodzinne spotkanie może więc wziąć na siebie synowa czy zięć. Choć często nie mają tak dużego doświadczenia w gotowaniu jak ich mama, to z tym deserem na pewno sobie poradzą. Propozycja jest idealna na weekend, gdy można pochwalić się domowym wypiekiem, nawet bez większego doświadczenia kulinarnego.
Co kryje w sobie ciasto Teściowa ma wolne? To nic innego jak puszysty i lekki biszkopt przełożony kremem na bazie mascarpone i śmietany kremówki, z dodatkiem lekko kwaskowej konfitury malinowej. To właśnie ostatni składnik zmienia cały deser ze słodkiego i bardzo klasycznego śmietanowego tortu w pyszne, orzeźwiające ciasto.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 150 g cukru,
- 130 g mąki pszennej,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- opakowanie cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Do przełożenia:
- 400 g serka mascarpone,
- 400 g śmietany 30%,
- 50 g cukru pudru,
- łyżeczka pasty waniliowej,
- konfitura malinowa.
Sposób wykonania:
Przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek. Umieść je w dużej misce i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj obydwa cukry, cały czas ubijając, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Dodawaj kolejno żółtka, jedno po drugim, delikatnie mieszając na niskich obrotach miksera. Przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, aż składniki się połączą. Przelej ciasto do przygotowanej formy o średnicy ok. 21 cm i wyrównaj powierzchnię. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut aż biszkopt będzie złocisty, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia.
Teraz przygotuj krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijaj na wysokich obrotach. Kiedy zgęstnieje, dodaj mascarpone i cukier puder. Ubijaj dalej, aż masa zrobi się sztywna i gęsta. Wtedy dodaj pastę waniliową i wymieszaj.
Złóż ciasto: biszkopt podziel na trzy części z pomocą ostrego noża. Na spód wyłóż konfiturę malinową. Przykryj drugim blatem. Wyłóż połowę masy śmietanowej. Przykryj ostatnim blatem ciasta. Pozostałą częścią kremu wyłóż ciasto Teściowa ma wolne po zewnętrznej stronie. Wstaw do lodówki minimum na kilka godzin przed podaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem