Reklama
Reklama

Idealne ciasto na mikołajki i święta. Prosty placek korzenny, który zawsze się udaje

Placek korzenny to idealny, apetyczny deser na grudzień. Robi się go błyskawicznie i bardzo prosto - każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. To połączenie słodyczy z aromatem przypraw korzennych, które wspaniale rozgrzewają. Przygotuj ciasto na mikołajki albo Boże Narodzenie - bliscy będą zachwyceni.

Jak zrobić placek korzenny?

Placek korzenny to jeden z najprostszych zimowych deserów, który jest nie tylko błyskawiczny do zrobienia, ale też pyszny. Wypiek składa się z wyjątkowych składników, a wśród nich są słodkie i dojrzałe banany. To dzięki nim ciasto ma tak dobry smak, a dodatek przypraw korzennych tylko je podkreśla. Owoce sprawiają, że placek pozostaje wilgotny i miękki na długo. Robi się go równie prosto, co chlebek bananowy - wystarczy zmieszać ze sobą suche i mokre składniki, a następnie upiec połączoną masę. Placek korzenny można zajadać bez dodatków, ale świetnie smakuje wysmarowany konfiturą czy oprószony cukrem pudrem.

Placek korzenny - przepis

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany, 
  • 180 g mąki pszennej, 
  • 140 g cukru pudru, 
  • 70 g roztopionego masła albo oleju rzepakowego, 
  • 70 g musu jabłkowego, 
  • 3 łyżki pasty migdałowej albo masła orzechowego, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, 
  • szczypta imbiru suszonego, 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • odrobina soli.

Sposób wykonania:

Banany obierz i rozgnieć je w dużej misce. Wymieszaj z cukrem, tłuszczem, pastą migdałową lub masłem orzechowym, musem jabłkowym i ekstraktem waniliowym. 

Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj wszystkie przyprawy, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Zamieszaj delikatnie. 

Wsyp produkty sypkie do masy z bananami. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do formy o wielkości ok. 26 × 15 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 25-30 minut. Jeśli zacznie się przypiekać z wierzchu, w trakcie pieczenia przykryj je folią.

Placek korzenny możesz podawać z bitą śmietaną, konfiturą, polewając lukrem albo samodzielnie. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis na szynkę dojrzewającą. Gwarantuję, że w święta szybko zniknie z półmiska

Najlepszy przepis na naleśniki na krokiety. Wychodzą elastyczne i nie rozrywają się, podczas zawijania

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | ciasta | słodycze | desery