Idealne ciasto na mikołajki i święta. Prosty placek korzenny, który zawsze się udaje
Placek korzenny to idealny, apetyczny deser na grudzień. Robi się go błyskawicznie i bardzo prosto - każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. To połączenie słodyczy z aromatem przypraw korzennych, które wspaniale rozgrzewają. Przygotuj ciasto na mikołajki albo Boże Narodzenie - bliscy będą zachwyceni.
Placek korzenny to jeden z najprostszych zimowych deserów, który jest nie tylko błyskawiczny do zrobienia, ale też pyszny. Wypiek składa się z wyjątkowych składników, a wśród nich są słodkie i dojrzałe banany. To dzięki nim ciasto ma tak dobry smak, a dodatek przypraw korzennych tylko je podkreśla. Owoce sprawiają, że placek pozostaje wilgotny i miękki na długo. Robi się go równie prosto, co chlebek bananowy - wystarczy zmieszać ze sobą suche i mokre składniki, a następnie upiec połączoną masę. Placek korzenny można zajadać bez dodatków, ale świetnie smakuje wysmarowany konfiturą czy oprószony cukrem pudrem.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 180 g mąki pszennej,
- 140 g cukru pudru,
- 70 g roztopionego masła albo oleju rzepakowego,
- 70 g musu jabłkowego,
- 3 łyżki pasty migdałowej albo masła orzechowego,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
- szczypta imbiru suszonego,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- odrobina soli.
Sposób wykonania:
Banany obierz i rozgnieć je w dużej misce. Wymieszaj z cukrem, tłuszczem, pastą migdałową lub masłem orzechowym, musem jabłkowym i ekstraktem waniliowym.
Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj wszystkie przyprawy, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Zamieszaj delikatnie.
Wsyp produkty sypkie do masy z bananami. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do formy o wielkości ok. 26 × 15 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 25-30 minut. Jeśli zacznie się przypiekać z wierzchu, w trakcie pieczenia przykryj je folią.
Placek korzenny możesz podawać z bitą śmietaną, konfiturą, polewając lukrem albo samodzielnie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis na szynkę dojrzewającą. Gwarantuję, że w święta szybko zniknie z półmiska
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa