Idealnie wilgotne, miękkie, perfekcyjnie waniliowe. Robię, gdy mam gości
To ciasto herbaciane to prosty i pyszny wypiek odpowiedni na chwilę relaksu przy filiżance ulubionej herbaty. Jego delikatna struktura i aromatyczny smak sprawiają, że trudno się od niego oderwać. Jest idealnie wilgotne, miękkie i rozpływające się w ustach. Lekka słodycz wanilii i kwaskowatość cytryny łączą się w wyjątkowy deser, który bez obaw podasz niespodziewanym gościom czy rodzinie.
Ten przepis niejednokrotnie uratował sytuację, gdy w moim domu pojawiali się niezapowiedziani goście. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby przygotować pyszny wypiek. Ciasto do herbaty w mig znika z talerzy i wspaniale umila wspólne chwile.
- 210 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 120 g mleka,
- 110 g masła,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Sprawdź także: Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie
W misce utrzyj masło z cukrem za pomocą miksera przez 1-2 minuty, aż masa stanie się jasna i puszysta.
Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez kolejne 2 minuty do całkowitego połączenia.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól za pomocą trzepaczki.
Dodaj połowę suchych składników do mieszanki jajeczno-maślanej i delikatnie wmieszaj. Następnie wlej połowę mleka, ponownie wymieszaj. Ponów czynność do wykończenia składników. Na koniec wlej sok z cytryny. Mieszaj tylko do połączenia składników.
Formę o wymiarach 35x12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto herbaciane wyjmij i odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia. Następnie przenieś je na talerz i posyp cukrem pudrem.
Przechowuj je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej i zjedz w ciągu 4-5 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Każdy poprosi o dokładkę. Pachnący chlebek truskawkowy to hit sezonu
Latem robię tę zupę przynajmniej raz w tygodniu. Ogórkowa schodzi na drugi plan
Bułka tarta to przeżytek. Kalafior z tym dodatkiem to kulinarna rokosz