Reklama
Reklama

Idealnie wilgotne, miękkie, perfekcyjnie waniliowe. Robię, gdy mam gości

To ciasto herbaciane to prosty i pyszny wypiek odpowiedni na chwilę relaksu przy filiżance ulubionej herbaty. Jego delikatna struktura i aromatyczny smak sprawiają, że trudno się od niego oderwać. Jest idealnie wilgotne, miękkie i rozpływające się w ustach. Lekka słodycz wanilii i kwaskowatość cytryny łączą się w wyjątkowy deser, który bez obaw podasz niespodziewanym gościom czy rodzinie.


Ten przepis niejednokrotnie uratował sytuację, gdy w moim domu pojawiali się niezapowiedziani goście. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby przygotować pyszny wypiek. Ciasto do herbaty w mig znika z talerzy i wspaniale umila wspólne chwile.

Ciasto herbaciane - lista składników

  • 210 g mąki pszennej, 
  • 200 g cukru, 
  • 120 g mleka, 
  • 110 g masła, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania. 

Sprawdź także: Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie

Ciasto herbaciane - przepis

W misce utrzyj masło z cukrem za pomocą miksera przez 1-2 minuty, aż masa stanie się jasna i puszysta. 

Reklama

Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez kolejne 2 minuty do całkowitego połączenia. 

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól za pomocą trzepaczki. 

Dodaj połowę suchych składników do mieszanki jajeczno-maślanej i delikatnie wmieszaj. Następnie wlej połowę mleka, ponownie wymieszaj. Ponów czynność do wykończenia składników. Na koniec wlej sok z cytryny. Mieszaj tylko do połączenia składników. 

Formę o wymiarach 35x12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. 

Ciasto herbaciane wyjmij i odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia. Następnie przenieś je na talerz i posyp cukrem pudrem. 

Przechowuj je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej i zjedz w ciągu 4-5 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Każdy poprosi o dokładkę. Pachnący chlebek truskawkowy to hit sezonu

Latem robię tę zupę przynajmniej raz w tygodniu. Ogórkowa schodzi na drugi plan

Bułka tarta to przeżytek. Kalafior z tym dodatkiem to kulinarna rokosz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery