Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie
Malinowe Marzenie to rozpływające się w ustach ciasto z kremem waniliowym pod bardzo grubą pierzynką ze świeżych malin zalanych galaretką. To idealny deser na lato - nie za słodki i nie za ciężki. Sprawdzi się na różne okazje, a gdy raz go spróbujesz, na pewno zapiszesz przepis na później.
Malinowe Marzenie już swoim wyglądem przyciąga uwagę, gdy tylko pojawia się na stole. Soczysty kolor malin pięknie kontrastuje z jasnym kremem i ciastem. Każda warstwa ma tu swoje zadanie - puszyste ciasto stanowi lekką bazę, aksamitny krem waniliowy wnosi łagodną nutę słodyczy, a owoce w galaretce dodają orzeźwienia i delikatnej kwasowości.
Deser to doskonałe połączenie tekstur - miękki spód, kremowa warstwa w środku i sprężysta, owocowa góra tworzą harmonijną całość. Malinowe Marzenie prezentuje się wyjątkowo elegancko, a jednocześnie jest proste do zrobienia. Można go podać podczas przyjęć letnich - idealnie pasuje na ciepłe dni.
Składniki:
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej,
- 70 g cukru,
- 60 g masła,
- jajko,
- łyżka miodu,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Krem:
- 250 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 75 g masła,
- 2 jajka,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Galaretka:
- 400 g świeżych malin,
- 400 ml wody,
- opakowanie galaretki malinowej.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj miękkie masło oraz miód. Ucieraj do połączenia składników. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną do mokrych składników. Wymieszaj do połączenia.
Formę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią 1/2 przygotowanej masy. Wstaw formę do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 7-9 minut.
Spód wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie oderwij delikatnie papier do pieczenia. W formie upiecz drugi spód z pozostałej połowy ciasta.
Przygotuj krem. Utrzyj jajka z cukrem przez minutę. Dodaj ekstrakt waniliowy, mąkę i szklankę zimnego mleka. Wymieszaj całość. Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj mieszankę jajeczną i cały czas mieszając, zagotuj. Zdejmij masę z ognia, dodaj pokrojone w kostkę masło i wymieszaj całość do połączenia.
Przygotuj galaretkę. Maliny oczyść i dobrze osusz. Galaretkę wymieszaj z gorącą wodą do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia, aż zacznie powoli gęstnieć.
Złóż ciasto. Jeden blat ciasta umieść z powrotem w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Rozsmaruj równomiernie ok. 1/2 kremu. Przykryj całość drugim blatem i rozsmaruj pozostały krem. Maliny ułóż na wierzchu ciasta, by przykrywały całą górę. Zalej owoce tężejącą powoli galaretką.
Malinowe Marzenie wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego stężenia wszystkich warstw. Deser podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis od podlaskich gospodyń. Postawisz na stół, goście będą patrzeć z zachwytem
Olśniewa swoim wyglądem, zniewala karmelowym smakiem. W ten weekend robię Królową Pik
Wiosenna sałatka do dań z grilla. Wszystkie ciocie będą pytać o przepis