Reklama
Reklama

Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie

Malinowe Marzenie to rozpływające się w ustach ciasto z kremem waniliowym pod bardzo grubą pierzynką ze świeżych malin zalanych galaretką. To idealny deser na lato - nie za słodki i nie za ciężki. Sprawdzi się na różne okazje, a gdy raz go spróbujesz, na pewno zapiszesz przepis na później.

Malinowe Marzenie - co to za ciasto?

Malinowe Marzenie już swoim wyglądem przyciąga uwagę, gdy tylko pojawia się na stole. Soczysty kolor malin pięknie kontrastuje z jasnym kremem i ciastem. Każda warstwa ma tu swoje zadanie - puszyste ciasto stanowi lekką bazę, aksamitny krem waniliowy wnosi łagodną nutę słodyczy, a owoce w galaretce dodają orzeźwienia i delikatnej kwasowości.

Deser to doskonałe połączenie tekstur - miękki spód, kremowa warstwa w środku i sprężysta, owocowa góra tworzą harmonijną całość. Malinowe Marzenie prezentuje się wyjątkowo elegancko, a jednocześnie jest proste do zrobienia. Można go podać podczas przyjęć letnich - idealnie pasuje na ciepłe dni. 

Reklama

Malinowe Marzenie - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 160 g mąki pszennej, 
  • 70 g cukru, 
  • 60 g masła, 
  • jajko, 
  • łyżka miodu, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. 

Krem: 

  • 250 ml mleka, 
  • 100 g cukru, 
  • 75 g masła, 
  • 2 jajka, 
  • 30 g mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Galaretka: 

  • 400 g świeżych malin, 
  • 400 ml wody, 
  • opakowanie galaretki malinowej. 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj miękkie masło oraz miód. Ucieraj do połączenia składników. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną do mokrych składników. Wymieszaj do połączenia. 

Formę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią 1/2 przygotowanej masy. Wstaw formę do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 7-9 minut. 

Spód wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie oderwij delikatnie papier do pieczenia. W formie upiecz drugi spód z pozostałej połowy ciasta. 

Przygotuj krem. Utrzyj jajka z cukrem przez minutę. Dodaj ekstrakt waniliowy, mąkę i szklankę zimnego mleka. Wymieszaj całość. Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj mieszankę jajeczną i cały czas mieszając, zagotuj. Zdejmij masę z ognia, dodaj pokrojone w kostkę masło i wymieszaj całość do połączenia. 

Przygotuj galaretkę. Maliny oczyść i dobrze osusz. Galaretkę wymieszaj z gorącą wodą do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia, aż zacznie powoli gęstnieć. 

Złóż ciasto. Jeden blat ciasta umieść z powrotem w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Rozsmaruj równomiernie ok. 1/2 kremu. Przykryj całość drugim blatem i rozsmaruj pozostały krem. Maliny ułóż na wierzchu ciasta, by przykrywały całą górę. Zalej owoce tężejącą powoli galaretką. 

Malinowe Marzenie wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego stężenia wszystkich warstw. Deser podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis od podlaskich gospodyń. Postawisz na stół, goście będą patrzeć z zachwytem

Olśniewa swoim wyglądem, zniewala karmelowym smakiem. W ten weekend robię Królową Pik

Wiosenna sałatka do dań z grilla. Wszystkie ciocie będą pytać o przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | ciasta | desery | słodycze