Idealnie współgrają z kawą lub herbatą. Na podwieczorek zrób kruche ciasteczka z żurawiną
Nie wiesz, z czym zrobić jesienne, kruche ciasteczka do kawy lub herbaty? Podstaw na te z żurawiną, jej kwaśny smak idealnie dopełni ich maślaną słodycz. Takie łakocie z pewnością zasmakują zarówno małym, jak i dużym łasuchom. Uważaj, są tak dobre, że gdy pojawiają się na stole, znikają w mgnieniu oka.
Przepis na kruche ciasteczka z żurawiną jest jednym z najprostszych, jakie tylko można sobie wyobrazić. Wystarczy kilka składników i 10 minut pracy, by móc cieszyć się tą pyszną, słodką przekąską. Dzięki temu możesz przygotować je zawsze wtedy, kiedy najdzie cię na nie ochota, bez konieczności odwiedzin najbliższego sklepi. Dodatek suszonych owoców przełamuje smak ciasteczek i dodaje przyjemnej kwaskowatości.
Sprawdź także: Szałowe Babeczki Cappuccino. Prosty przepis, który wywoła efekt wow
Jeżeli w swojej kuchni lub spiżarni nie masz żurawiny, z powodzeniem możesz jednak użyć także rodzynek, śliwek, moreli, orzechów czy czegokolwiek innego, co masz pod ręką. Doskonale smakować będą również z pokruszoną czekoladą lub kolorowymi cukierki typu lentilki.
Do przygotowania ciasteczek, będziesz potrzebować:
- 260 g mąki pszennej,
- 240 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ¼ łyżeczki soli.
Do dużej miski przesiej mąkę z solą. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj do połączenia. Żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj je do ciasta.
Przykryj miskę ściereczką i wstaw do lodówki na 20-30 minut. Następnie przenieś masę na stolnicę i rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinaj foremki pożądane kształty. Ciasteczka odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Kiedy wszystkie ciasteczka będą gotowe, wstaw blaszkę do lodówki na ok. 10 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Kruche ciasteczka z żurawiną piecz przez ok. 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów. Wyjmij wypieki i pozwól im przez 5 minut odpocząć przed przełożeniem na kratkę.
Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Zużyj je w ciągu tygodnia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczyste mielone z mozzarellą. Ser doda kotletom wyjątkowego smaku
Zupa na jesienny chłody. "Wkładka" jest tak treściwa, że nie potrzeba drugiego dania
Masz ryż i wędzonego łososia? Przygotuj z nich imprezową Sałatkę Odświętną