Reklama
Reklama

Indyk na jabłkach na wielkanocny obiad. Mięso jest delikatne i aromatyczne

Indyk to odmiana drobiu, która zdecydowanie kojarzy się ze świętami. Zawsze staram się przygotowywać go na ważne wydarzenia, a ta wersja jest moją ulubioną. Na wielkanocny obiad podam indyka na jabłkach. Dzięki specjalnej recepturze mięso wychodzi delikatne i bardzo aromatyczne. Goście zawsze są pod wrażeniem, gdy go jedzą.

Indyk na wielkanocny obiad

Świąteczny indyk kojarzy się nam głównie ze Świętem Dziękczynienia Amerykanów. Co roku rodziny zbierają się na uroczystym obiedzie, aby wspólnie świętować i podziękować za miniony rok. Tradycja sięga XVII wieku, kiedy w kolonii Plymouth, pielgrzymi razem z plemieniem Wampanoag, świętowali udane zbiory i dziękowali za przetrwanie pierwszej surowej zimy. 

W Europie również obecna była tradycja zajadania indyka w święta. Pierwszym królem z Europy, u którego na świątecznym stole pojawił się indyk, był brytyjski król Henryk VIII. Mimo tego wciąż popularniejsze były gęsi, kaczki, czy pawie. Prawdziwą sławę indykowi w Europie dały wpływy zachodnie - amerykańskie. 

Reklama

Mimo tego, że tradycja ta jest zapożyczona, to warto z niej korzystać. Indyk ma bardzo delikatne i soczyste mięso. Można go przygotować w przeróżnych wersjach smakowych, gdyż jest dosyć neutralny. Upieczony potrafi dosłownie rozpływać się w ustach. Do tego jest zdrowy i ma niską zawartość tłuszczu. Na wielkanocny obiad sprawdzi się idealnie

Przeczytaj też: Schab na Wielkanoc. Oryginalne przepisy na świąteczny obiad

Indyk pieczony na jabłkach - przepis

Indyk pieczony na jabłkach to propozycja doskonała na obiad wielkanocny. Ten przepis zawsze wybieram na ważne wydarzenia i święta. Robi ogromne wrażenie, zarówno smakiem, jak i wyglądem. Gdy go podaję, goście zawsze są zachwyceni. Mięso po upieczeniu jest wybitnie delikatne i miękkie. Jabłka z ziołami nadają bogatego aromatu całości, przełamują monotonny smak mięsa swoją słodyczą. Danie fenomenalne. 

Składniki na mięso:

  • 3 kg indyka w całości (bez podrobów),
  • 2 l wody,
  • 60 g soli,
  • 25 g cukru,
  • łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach,
  • łyżeczka ziela angielskiego,
  • 2 jabłka (pokrojone w duże kawałki).

Składniki na sos:

  • 2 cebule (obrane, pokrojone na pół),
  • 2 marchewki (obrane, pokrojone w słupki),
  • jabłko (przekrojone na pół),
  • 2 ząbki czosnku (obranych),
  • 30 g masła,
  • 30 g mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Pozostałe składniki:

  • 3 jabłka (pokrojone na duże kawałki, pozbawione ogryzków),
  • 4 gałązki tymianku,
  • 5 owoców jałowca,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 50 g miękkiego masła.

Sposób wykonania:

Rozpocznij od przygotowania solanki. W garnku umieść wodę, sól, cukier, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i wszystko zagotuj na średnim ogniu. W czasie gotowania zawartość garnka mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się soli oraz cukru. 

Do garnka dodaj 2 jabłka pokrojone w duże kawałki i kolejny raz zagotuj. Solankę zdejmij z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Może to trwać nawet do 3 godzin. Garnek wynieść w chłodne miejsce, aby przyspieszyć proces. 

Indyka oczyść. Umieść go w dużym naczyniu przeznaczonym do kontaktu z żywnością. Mięso zalej całkowicie przestudzoną solanką. Mięso może nie być całkowicie zakryte. Następnie odstaw je na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie indyka obróć na drugą stronę i pozostaw na kolejne 12 godzin

W dzień wypiekania indyka wyciągnij z solanki i osusz w środku i na zewnątrz. Mięso pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę. W tym czasie zajmij się sosem. Do naczynia żaroodpornego wyłóż cebulę, marchew, jabłko przekrojone na pół, czosnek. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz do momentu, aż warzywa staną się rumiane

Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej je wodą tak, aby były przykryte w całości. Składniki osól, wymieszaj i duś na małym ogniu przez 90 minut od zagotowania. Po tym czasie bulion zdejmij z kuchenki i zostaw do ostygnięcia.

Następnie odlej 500 ml tego bulionu. W osobnym rondelku rozgrzej masło, a gdy się rozpuści, dodaj mąkę. Smaż do przyrumienienia się mieszanki. Po chwili wlej bulion i gotuj, ciągle mieszając. Po kilku minutach powinien utworzyć się gęsty sos. Dodaj do smaku pieprz i sól. 

W osobnym naczyniu wymieszaj resztę składników, czyli pokrojone jabłka, porwany w dłoniach tymianek, owoce jałowca, szczyptę gałki muszkatołowej, miękkie masło. Mieszankę wyłóż na spód naczynia żaroodpornego. Na niem ułóż osuszonego indyka. 

Indyka na jabłkach piecz przez 30 minut w 190 st. C. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 160 st. C i piecz, co jakiś czas polewając go wytopionymi sokami. Piecz do momentu, aż temperatura mięsa w środku osiągnie 70 st. C lub gdy po przekłuciu w najgrubszym miejscu zacznie wypływać przezroczysty sok. Będzie to ok. 30 minut na każdy kilogram indyka, jednak od liczenia czasu ważniejsza jest kontrola stanu mięsa. 

Po upieczeniu indyka wyciągnij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw na 25 minut. Po tym czasie mięso jest gotowe do jedzenia. Indyka na jabłkach podawaj z gorącym sosem i dodatkiem owoców, na których był pieczony.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | dania główne | indyk | jabłka