Intrygujące połączenie brokułów i jabłek, ta sałatka zaskakuje smakiem. Jest inna niż wszystkie
Brokuły, cebula, jabłka, rodzynki - umiesz wyobrazić sobie takie zestawienie? To składniki najlepszej sałatki, jaką zrobisz w najbliższym czasie. Przepis jest bardzo szybki, a efekt nasyci na długo. Cała moja rodzina i znajomi chętnie jedzą ją na imprezach, zwykle biorąc jeszcze dokładkę.
Lubię smak brokułów, dlatego często wykorzystuję je w kuchni - na przykład robiąc różnego rodzaju sałatki. Ta jest jednak wyjątkowa, takie połączenie brokułów, jabłek i cebuli jest bardzo intrygujące. Chętnie jem ją na co dzień, czasami robię także na imprezy. Wszyscy chętnie ją sobie nakładają.
- 1 mały brokuł,
- 1 czerwona cebula,
- 1 słodkie jabłko,
- spora garść rodzynek,
- spora garść migdałów albo orzechów włoskich.
Sos:
- 3 łyżki gęstej śmietany 12%,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka octu cytrynowego albo winnego,
- odrobina cukru do smaku,
- sól i pieprz.
Brokuła podziel na drobne różyczki i wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj przez kilka minut aż będzie al dente. Odcedź i odstaw do ostudzenia.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki albo w trójkąty.
Rodzynki możesz zalać na chwilę wrzątkiem i odsączyć – będą miękkie i bardziej soczyste.
Orzechy albo migdały posiekaj.
W miseczce połącz śmietanę, majonez, ocet cytrynowy lub winny, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj na jednolity sos.
Na półmisku ułóż brokuła, a następnie rozłóż kawałki jabłka i cebulę. Całość posyp rodzynkami i orzechami. Polej sosem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Kotleciki rybne warte spróbowania
Najprostsza zapiekanka na świecie. Jej skład to samo dobro, będziesz często robić
Przepis na mazurskie kotlety mam od przyjaciółki z Mrągowa. Zawsze robię podwójną porcję