Jabłka zalewam masą budyniową. Ciasto jest tak smakowite, że znika z blachy w jeden dzień
Szarlotka to wspaniałe ciasto, które cieszy nasze podniebienia na różnego rodzaju przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Doskonale sprawdzi się również jako poobiedni deser podany w towarzystwie ulubionej kawy lub herbaty. Jednak warto wiedzieć, że sekret dobrej szarlotki tkwi w jabłkach, których użyło się do jej przygotowania. Sprawdź, jakie owoce powinno się wybrać i jak zrobić przepyszną szarlotkę zalewaną budyniem.
Początek jesieni wiąże się z rozpoczęciem sezonu na jabłka. To doskonała okazja do tego, by przygotować ciasto z tych owoców. Upieczenie szarlotki z własnoręcznie zebranych jabłek może sprawić nie lada satysfakcję. Okazuje się jednak, że niektóre rodzaje tych owoców lepiej nadadzą się do przyrządzenia ciasta.
Do szarlotki warto wykorzystać odmiany jabłek takie jak:
- ligol;
- szara reneta;
- złota reneta;
- papierówki;
- antonówka.
Prawdopodobnie najczęściej wykorzystywaną do szarlotki odmianą jest szara reneta. Warto co jakiś czas robić ciasto wybierając inne jabłka, dzięki czemu będziemy odkrywać nowe smaki.
Sprawdź także: Każdy student powinien ją upiec w październiku. Jedna warstwa chrupie, druga jest aksamitna
Gdy aura za oknem robi się coraz bardziej jesienna, nie ma niczego lepszego niż dobra herbata i kawałek pysznej szarlotki w wariancie z budyniem. Wobec tego nie pozostaje nic innego jak zaopatrzyć się w potrzebne składniki i upiec ciasto, które zachwyca z każdym kęsem. Do przyrządzenia jesiennej szarlotki potrzebne będą:
- 5-6 dużych jabłek (reneta lub antonówka);
- 1 opakowanie budyniu waniliowego;
- 2 jajka;
- 140 ml mleka;
- 100 g masła;
- 320 g mąki pszennej;
- około 30-50 g bułki tartej;
- 220 g cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu;
- 1 łyżeczka kardamonu;
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Najpierw zajmij się jabłkami. Obierz je, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój owoce w nieco większe kostki. Następnie umieść owoce w dużej misce, zasyp je połową szklanki cukru, dodaj cynamon, kardamon, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Całość porządnie wymieszaj.
- Weź drugą dużą miskę, wsyp do niej mąkę, budyń, proszek do pieczenia oraz pozostałą połowę szklanki cukru. Rozpuść masło, nieco je ostudź i również umieść je w misce. Wbij dwa jajka oraz dodaj mleko. Następnie całość zmiksuj do momentu, aż cała masa nie stanie się jednolita. W razie konieczności możesz dodać nieco więcej mleka.
- Formę do ciasta (standardową, o wymiarach około 40x25 cm) wysmaruj niewielką ilością masła i oprósz bułką tartą. Następnie wsyp do foremki jabłka i zalej je masą budyniową. Całość porządnie wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut (w zależności od specyfiki danego piekarnika, może wystarczyć nawet 40 minut – warto po tym czasie sprawdzić, czy szarlotka jest już gotowa).
Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu, szarlotka zalewana budyniem jest gotowa. Można podawać ją z porcją lodów waniliowych i bitą śmietaną. Ciasto doskonale smakuje polane musem jabłkowym. Jest tak pyszne, że znika z blachy w jeden dzień!
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut