Jadało się w PRL-u, dziś omijamy. Hiszpanie potrafią go tak przyrządzić, że nie zgadniesz, co jesz
Dawniej ozorkami chętnie zajadało się wielu. W PRL-u był to prawdziwy rarytas. Dzisiaj jednak to nieco zapomniane danie, a gdy się o nim wspomni, na twarzach często maluje się niesmak. Przyrządź go w hiszpańskim stylu, a miło się zaskoczysz i przekonasz się do tego mięsa.
Ozór to część wołowiny, która po przygotowaniu jest miękka i delikatna. Może nieco przypominać policzki wołowe w swojej konsystencji. Aby tak było, potrzeba natomiast długiego gotowania. Najlepszy efekt uzyskamy po około 2-3 godzinach.
W PRL-u ozorki gościły na stołach o wiele częściej niż kotlety schabowe czy mielone. Podawano je zwykle z sosem własnym lub wyrazistym sosem chrzanowym. Do tego najczęściej zjadano je z gotowanymi ziemniakami.
Ozór wołowy, choć nieco zapomniany, to warto go przygotować w hiszpańskim stylu. Lengua al ajillo to ozór z czosnkiem i sosem na bazie słodkiego białego wina. Przepis jest wyjątkowo prosty, a jego efekt zachwyca.
Składniki:
- 1 ozór wołowy
- 3 łyżki octu
- rozmaryn
- 120 g masła
- 5 ząbków czosnku
- 200 ml słodkiego białego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku.
W garnku zagotuj wodę z octem. Wrzuć do niej oczyszczony ozór i gotuj go 10 minut. Po tym czasie ozór wyjmij z wody i go opłucz pod bieżącą wodą. Do osobnego, czystego garnka włóż ozór i zalej go wodą, dodaj 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, rozmaryn (świeży lub suszony). Całość zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj wszystko pod przykryciem od 2 do 3 godzin. Co jakiś czas sprawdzaj, czy mięso jest całkowicie zanurzone oraz czy nie jest już wystarczająco miękkie.
Gdy będzie dla nas odpowiednio miękkie, ozór wyjmij z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Następnie delikatnie zdejmij z niego skórę. Mięso pokrój w plastry, które posolisz i popieprzysz.
Na patelni rozpuść dwie łyżki masła. Na ciepły tłuszcz wyłóż plastry ozora, przysmaż go z obu stron do zarumienienia i następnie zdejmij. Na rozgrzaną patelnię dodaj kolejną łyżkę masła i pokrojony w plasterki czosnek. Całość smaż około 2 minut. Po tym czasie wlej wino i gotuj do zredukowania połowy płynu. Patelnię zdejmij z ognia i dodaj na nią resztę masła oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Na półmisek wyłóż plastry ozora. Podawaj je polane ciepłym sosem na bazie wina.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej