Reklama
Reklama

Kształt śliwki, smak podobny wiśni, a powidła wychodzą boskie. Niektórzy mają w ogrodach i zostawiają ptakom

Ten owoc wygląda jak maleńka śliwka i do złudzenia przypomina mirabelkę. Roślinę uprawiamy często w ogrodach, w których szybko tworzy gęsty żywopłot. Z jej owoców korzystają zimą ptaki, ale również my możemy przygotować z niej wyjątkowo smaczne powidła.

Ałycza nie bez powodu nazywana jest śliwą wiśniową. Łączy w sobie cechy i smak obu tych owoców. Próżno ich jednak szukać na targach czy w sklepach. Jeśli jednak masz w ogrodzie tę roślinę, wykorzystaj jej potencjał kulinarny.   

Ałycza, czyli śliwa wiśniowa 

Ałycza przywędrowała do nas z Azji i szybko się zadomowiła w ogrodach. Zdecydował o tym jej szybki wzrost i dekoracyjny wygląd. Roślina wydaje owoce, które wyglądają jak śliwki, ale mają wielkość wiśni, stąd nazywana jest śliwą wiśniową. Owoce mogą mieć kolor żółty, pomarańczowy lub bordowy i przypominają nieco mirabelki. Różnią się od nich tym, że ich miąższ mocno przylega do pestki.  

Reklama

Ałycza ma smak nieco kwaśniejszy od mirabelki, a bywa, że nawet cierpki. Tylko niektóre odmiany mogą zawierać więcej słodkich nut. To sprawia, że po śliwę wiśniową na surowo sięgamy raczej rzadko. Owoce ałyczy doskonale nadają się za to do przygotowywania przetworów: konfitur, powideł nalewek i soków.  

Czy śliwa wiśniowa jest zdrowa?  

Ałycza to skarbnica właściwości zdrowotnych i szkoda, że jest nie do końca doceniana. Śliwa wiśniowa jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i wspiera procesy regeneracyjne organizmu, a także w witaminy z grupy B, korzystnie wpływające na układ nerwowy. Zawiera również sporo błonnika, dzięki czemu reguluje pracę jelit i sprzyja utrzymaniu prawidłowego metabolizmu.  

Śliwa wiśniowa jest też dużo większym wsparciem dla serca niż popularna mirabelka. Zawiera antyoksydanty, które chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i zmniejszają stany zapalne. Z kolei obecność potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Błonnik pokarmowy zawarty w ałyczy pomaga regulować poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Natomiast związki fenolowe wspomagają utrzymanie elastyczność naczyń i prawidłowy przepływ krwi.  

Sprawdź także: Czerwone jagody to niedoceniany polski superfood. Chronią serce, wzrok, pomagają podczas odchudzania

Powidła ze śliwki wiśniowej 

Przygotowanie powideł ze śliwki wiśniowej ma tę zaletę, że nie musisz drylować owoców. Byłoby to trudne, ponieważ w przypadku ałyczy miąższ mocno przylega do pestek i ich oddzielenie w stanie surowym jest praktycznie niemożliwe. Dużo lepiej z tym zadaniem poradzi sobie wysoka temperatura.  

Składniki: 

  • 2 kg dojrzałej ałyczy;
  • 400 g cukru (możesz dodać według uznania); 
  • pół szklanki miodu. 

Przygotowanie: 

Owoce dokładnie umyj, usuń szypułki i przełóż do dużego garnka. 

Wlej odrobinę wody (około pół szklanki), aby owoce się nie przypaliły, i duś na małym ogniu, aż zmiękną. 

Przetrzyj całość przez sito, żeby oddzielić pestki i skórki od miąższu. Możesz to również zrobić ręcznie, wybierając pestki z masy przełożonej na talerz.  

Powstały mus przełóż ponownie do garnka, zagotuj i dodaj cukier. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez dwie godziny, często mieszając. Na koniec dodaj miód i dobrze wymieszaj.  

Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem na kilka minut lub dodatkowo pasteryzuj. Podawaj do kanapek, deserów, naleśników, owsianek. Powidła ze śliwki wiśniowej możesz również wykorzystać do mięs i sosów. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na wakacjach w Gruzji spróbowałam tych naleśników. Są genialne, nie mogłam wyjechać bez przepisu

Gotuję kaszę, kroję ulubione warzywa, polewam dressingiem. Lepszego lunchu do pracy nie ma

Zamiast kupować, zrób w domu. Chrupiący chleb z gara lepszy niż z piekarni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | owoce