Reklama
Reklama

Jadłam na weselu w Cieszynie. Od razu wzięłam przepis od rodziny

To pyszne danie jadłam na weselu u rodziny w Cieszynie. Już po pierwszych kęsach śląskiego specjału wiedziałam, że muszę poprosić o przepis. Teraz już wróciłam do domu, ale ten wyjątkowy aromat wcale mnie nie opuścił. Żebroczkę robię co najmniej raz w miesiącu.

Zapiekanki to zawsze sposób na pyszny i pożywny obiad. Zwykle ich bazą są ziemniaki lub makaron i towarzyszy im mięsny dodatek. Robi się je w kilka chwil, a smak jest wybitny. Taka właśnie jest żebroczka.

Żebroczka - zapiekanka ze Śląska Cieszyńskiego

Na Śląsku Cieszyńskim królują ziemniaki. Bulwa dotarła tam w XIX wieku. Od tamtej pory były tam uprawiane w wielu przeróżnych gatunkach. Przez to są one szeroko wykorzystywane w tej kuchni i stanowią bazę dla wielu dań. Dochodziło nawet do tego, że w tym regionie zastępowano chleb ziemniaczanymi plackami.

Regionalna śląsko-cieszyńska kuchnia może się pochwalić niepowtarzalnym przepisem, jakim jest żebroczka. To zapiekanka z tartych ziemniaków, która niezwykle popularna była także w okolicach Wisły. Z tego powodu można ją spotkać również pod potoczną nazwą "wiślanka".

W żebroczce, jak na zapiekankę przystało, nie brakuje też mięsa. Ale ziemniaki to nie jedyny węglowodanowy dodatek tego regionalnego dania. W przepisie dodaje się zarazem biały ryż.

Przepis na żebroczkę. Dostałam go od rodziny

Żebroczkę robi się bardzo prosto i szybko, a smak jest wybitny. Wszystko wkładam do jednego naczynia i zostawiam do pieczenia. W tym czasie mogę zająć się czymś innym i nie tracę czasu na stanie przy garach.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 200 g ryżu białego
  • 1 kg kiełbasy, skwarków lub boczku
  • 1 l mleka
  • kminek
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • 500 ml śmietany 18%.

Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce tak, jak na placki ziemniaczane. Starte bulwy wymieszaj z gorącym mlekiem. Dodaj do nich ugotowany ryż i podsmażone mięso.

Składniki dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wylej do niego przygotowaną masę. Całość piecz przez około 2 godziny w temperaturze 200 st. Celsjusza.

Gotową żebroczkę podawaj zaraz po wyjęciu z pieca, na ciepło. Jedzą ją posmarowaną chłodną, kwaśną śmietaną. Możesz ją również posypać posiekaną pietruszką.

Źródło: slaskiesmaki.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Koleżanka z Ukrainy dała mi tradycyjny przepis na kotlety po lwowsku. W domu już nie chcą innych

Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku

Rolada bankietowa na specjalne okazje. To połączenie smaków sprawdzi się zawsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | dania główne | zapiekanki