Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki? Nie trzeba będzie też dodawać cukru
Sok z aronii doceniamy szczególnie jesienią i zimą, kiedy wzmacnia nasz organizm i chroni przed złapaniem infekcji. Jego jedyną wadą jest spora zawartość cukru, którą dodajemy, aby zniwelować jego goryczkę. Okazuje się, że nie jest to koniecznością. Poznaj sposoby, dzięki którym uzyskasz pyszny i zdrowy sok z aronii bez dodatku cukru.
Aronia nie ma wielu fanów ze względu na swój intensywny, cierpki smak. Sprawdzamy, co można zrobić, aby uzyskać mniej kwaśny sok o mniejszej zawartości cukru.
Owoce aronii mają wyjątkowy smak, który dla wielu osób jest jednak zbyt kwaśny. Na szczęście istnieje kilka sposobów, aby zrobione przez nas przetwory były mniej cierpkie. Rozwiązaniem nie zawsze jest cukier.
Okazuje się, że na aronię może dobrze zadziałać temperatura. Wiele osób po zebraniu owoców wrzuca je do zamrażarki na co najmniej dobę. Mogą w niej poleżeć nawet kilka dni. Kiedy je wyjmiemy, wystarczy, że wrzucimy je do garnka i przygotujemy sok tak jak zwykle. Dodatkową zaletą tej metody jest to, że zamrożone aronie będą szybciej puszczać sok niż ich świeży odpowiednik. Z tego powodu możemy liczyć, że przyrządzimy przetwory sprawniej.
Innym sposobem na uzyskanie soku z aronii o delikatniejszym smaku jest usunięcie z owoców skórki. To właśnie w nich gromadzi się większość tanin, które odpowiadają za kwaśny smak. Musimy jednak pamiętać, że taki sok będzie miał w sobie mniej cennych wartości odżywczych.
Aby obieranie aronii ze skórek nie było żmudne, należy wyparzyć owoce wrzątkiem, podobnie jak pomidory. Wtedy skórka powinna łatwo schodzić.
Niektórzy, aby pozbyć się skórek, korzystają z sokowirówki. Efekt będzie podobny, a sprzęt zatrzyma również pestki owoców.
Zobacz także: Wielu uważa, że jej owoce są trujące. Ja robię nalewkę na przeziębienie, dobrą pracę jelit i zszargane nerwy
Składniki:
- 1 kg owoców aronii,
- 1,5 l wody.
Do przygotowania soku z aronii wystarczą dwa składniki. Jeśli mamy więcej owoców, wystarczy podwoić lub potroić podane proporcje. W dużym garnku umieszczamy owoce aronii i wlewamy wodę. Gotujemy przez ok. 30-40 minut. Po tym czasie odcedzamy owoce, a otrzymany sok ponownie zagotowujemy. Przelewamy go do wyparzonych butelek lub słoików i pasteryzujemy w piekarniku albo garnku wyłożonym ściereczką przez 12-15 minut.
Sok to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie aronii. Warto jednak pamiętać, że z jej dodatkiem zrobimy również inne pyszne przetwory. Stworzymy z nich pyszny i gęsty dżem, do którego nie będą potrzebne żadne ulepszacze. Wystarczy jednego dnia zasypać owoce cukrem, a następnego zagotować je w garnku i doprowadzić do pożądanej przez nas konsystencji.
Z aronii przygotujemy również przecier, który sprawdzi się idealnie jako zamiennik dla klasycznego dżemu. Przypadnie do gustu szczególnie dzieciom, którym zasmakuje gładka, aksamitna konsystencja.
Dorośli z kolei mogą spróbować nalewki z aronii. Podobnie jak sok zawiera ona mnóstwo cennych składników odżywczych i skutecznie wzmocni organizm.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gęsta zupa forszmak pełna mięsa. Idealne danie dla miłośników gulaszu
Sałatka żydowska z brązowej soczewicy. Sekretem są wyraziste dodatki
Na boczek w tym wydaniu skuszą się nawet ci, którzy dbają o linię. Takiego nie kupisz w sklepie