Jeden z najprostszych obiadów. Wrapy meksykańskie zrobisz ekspresowo
Wrapy meksykańskie przyrządza się błyskawicznie, szczególnie gdy użyjesz gotowych tortill. Mięsny farsz z dodatkiem warzyw i przypraw wspaniale nasyci oraz rozgrzeje od środka. Jeśli szukasz prostej przekąski imprezowej lub przepisu na szybki obiad, wykorzystaj naszą recepturę.
Wrapy meksykańskie sprawdzą się jako przekąska na domówkę lub szybki, domowy fast food, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Aromatyczny farsz z mielonej wołowiny, pomidorów, czerwonej fasoli i przypraw, zawinięty w tortillę zachwyca smakiem i wygodą jedzenia. Dzięki możliwości regulowania poziomu ostrości łatwo dostosujesz przekąskę do gustu wszystkich gości - miłośnikom pikantniejszych doznań dorzuć więcej płatków chili, a fani łagodniejszych wersji mogą maczać wrapy w gęstej śmietanie.
Składniki:
- 2 opakowania tortilli,
- 500 g mielonej wołowiny,
- 400 g pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów,
- puszka czerwonej fasoli,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- ok. 100 g żółtego sera,
- olej.
Sposób wykonania:
Mieloną wołowinę podsmaż na rozgrzanym oleju, rozdrabniając drewnianą łyżką. Smaż ok. 10 minut, aż kolor mięsa zmieni się z różowego na brązowawy. Następnie wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażaj kolejne 5 minut. Dodaj przyprawy: oregano, kmin rzymski, kolendrę, płatki chili i słodką paprykę. Wymieszaj, po czym dorzuć na patelnię pomidory z puszki lub pozbawione skórki i pokrojone świeże pomidory. Rozdrobnij je łyżką i smaż mięsny farsz ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Fasolę wyłóż z puszki na sito, przelej zimną wodą, odsącz i dodaj na patelnię. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Na dużej desce ułóż placek tortilli, wyłóż porcję farszu, posyp startym, żółtym serem i zawiń, najpierw składając boki do środka, a potem zawijając placek - zwijaj tak samo jak naleśniki na krokiety. Aby dodać więcej egzotycznego smaku, możesz dorzucić posiekaną kolendrę i skropić farsz sokiem z limonki.
Wrapy meksykańskie podawaj od razu po przygotowaniu. Dla wzmocnienia chrupkości, lekko grilluj gotowe wrapy przed serwowaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Cudownie chrupią, smakują wspaniale. Przepis na najbardziej kruche faworki
Warstwowe ciasto Gołąbek. Śmietankowo-czekoladowy przysmak idealny do kawy
Szybka sałatka ziemniaczana jest przyjemnie kremowa. To najprostszy dodatek do mięs