Reklama
Reklama

Jeden z najprostszych obiadów. Wrapy meksykańskie zrobisz ekspresowo

Wrapy meksykańskie przyrządza się błyskawicznie, szczególnie gdy użyjesz gotowych tortill. Mięsny farsz z dodatkiem warzyw i przypraw wspaniale nasyci oraz rozgrzeje od środka. Jeśli szukasz prostej przekąski imprezowej lub przepisu na szybki obiad, wykorzystaj naszą recepturę.

Co kryje się w meksykańskich wrapach?

Wrapy meksykańskie sprawdzą się jako przekąska na domówkę lub szybki, domowy fast food, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Aromatyczny farsz z mielonej wołowiny, pomidorów, czerwonej fasoli i przypraw, zawinięty w tortillę zachwyca smakiem i wygodą jedzenia. Dzięki możliwości regulowania poziomu ostrości łatwo dostosujesz przekąskę do gustu wszystkich gości - miłośnikom pikantniejszych doznań dorzuć więcej płatków chili, a fani łagodniejszych wersji mogą maczać wrapy w gęstej śmietanie.

Wrapy meksykańskie - przepis

Składniki:

  • 2 opakowania tortilli, 
  • 500 g mielonej wołowiny, 
  • 400 g pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów, 
  • puszka czerwonej fasoli, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • łyżeczka suszonego oregano, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, 
  • 1/2 łyżeczki płatków chili, 
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 
  • ok. 100 g żółtego sera, 
  • olej. 

Sposób wykonania:

Mieloną wołowinę podsmaż na rozgrzanym oleju, rozdrabniając drewnianą łyżką. Smaż ok. 10 minut, aż kolor mięsa zmieni się z różowego na brązowawy. Następnie wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażaj kolejne 5 minut. Dodaj przyprawy: oregano, kmin rzymski, kolendrę, płatki chili i słodką paprykę. Wymieszaj, po czym dorzuć na patelnię pomidory z puszki lub pozbawione skórki i pokrojone świeże pomidory. Rozdrobnij je łyżką i smaż mięsny farsz ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Fasolę wyłóż z puszki na sito, przelej zimną wodą, odsącz i dodaj na patelnię. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem, dokładnie wymieszaj.  

Na dużej desce ułóż placek tortilli, wyłóż porcję farszu, posyp startym, żółtym serem i zawiń, najpierw składając boki do środka, a potem zawijając placek - zwijaj tak samo jak naleśniki na krokiety. Aby dodać więcej egzotycznego smaku, możesz dorzucić posiekaną kolendrę i skropić farsz sokiem z limonki.  

Wrapy meksykańskie podawaj od razu po przygotowaniu. Dla wzmocnienia chrupkości, lekko grilluj gotowe wrapy przed serwowaniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Cudownie chrupią, smakują wspaniale. Przepis na najbardziej kruche faworki

Warstwowe ciasto Gołąbek. Śmietankowo-czekoladowy przysmak idealny do kawy

Szybka sałatka ziemniaczana jest przyjemnie kremowa. To najprostszy dodatek do mięs

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia meksykańska | przekąski | placki